Corinda Luttjeboer - Endyrava DC
Jumping Amsterdam 2024
© DigiShots
Corinda Luttjeboer - Endyrava DC Jumping Amsterdam 2024 © DigiShots DigiShots

Subtop | Corinda Luttjeboer officieel Zware Tour met Endyrava DC: “Veel potentie voor de toekomst”

Dressuur Subtop

Corinda Luttjeboer debuteerde met haar Endyrava DC (v. Lord Leatherdale) in de Zware Tour op de subtopwedstrijd in Houten. De combinatie noteerde de tiende plaats met 63,24% in de Intermediaire II. 

Advertisement

‘Jumping Amsterdam was een mooie afsluiter’

“We moesten er toch maar een keer aan geloven om voor het eerste Zware Tour te starten”, vertelt Corinda. De ruin heeft er een tijd uit gelegen door een hoornzuil, maar is weer back on track. “Het zat al in de planning, maar de hoornzuil gooide heel veel roet in het eten. Toen hadden we al een paar keer oefendressuur gereden en zaten we heel mooi in het ritme om de overgang te maken. We zijn nu eerst weer in de Lichte Tour begonnen om wedstrijdritme te krijgen. Jumping Amsterdam was een mooie afsluiter waar we lekker hadden gereden om daarna definitief de overstap te maken naar de Zware Tour. Het is uiteindelijk allemaal anders gelopen, maar dat gebeurd wel vaker met paarden.”

Pittige proeven 

“Altijd als ik een klasse hoger ga starten heb ik wel een bepaalde spanning, ook in de basissport maar dit keer had ik dat helemaal niet. Sanne Beijerman is mijn mental coach en ik werk een plan uit als ik de overstap maak naar een nieuwe klasse omdat dat mezelf meer houvast geeft. Gezonde spanning is leuk en het zijn toch wel pittige proeven waarbij de onderdelen snel achter elkaar komen. Toen kwam ik er wel achter dat ik bijna ademnood kreeg”, lacht de amazone. “Ik kon nog niet helemaal de proef neer zetten hoe ik van plan was. Dan kom je er toch achter dat je het proeven ritme nog niet hebt. We hadden nog wat grote fouten en dan gaat het hard. Ik had niet echt een verwachting van te voren. Met 63% voor de eerste keer mag ik heel tevreden zijn en ik weet dat er nog veel meer in zit.”

‘Het is niet voor niks de Zware Tour’

Ze vervolgt “In de Lichte Tour hadden we wel bepaalde scores gehaald en wist ik van te voren wel dat we een stapje terug zouden doen. Het is niet voor niks de Zware Tour. Het is een mooi begin zeker met de hoeveelheid fouten die we hadden. Ik voel nog veel potentie voor de toekomst. In de proef zaten ook mooie onderdelen, maar nog geen uitschieters. De series waren foutloos en die zijn wel heel fijn aantoonbaar bevestigd. Hij is nooit kijkerig en in Tolbert was het de eerste keer dat hij ergens naar keek. Nu tijdens ons debuut in Houten keek hij net voordat we de eerste piaffe in reden. Dan moet je er nog in en nog langs de enge plek. De tweede piaffe was wel netjes en daarna kon ik hem wel fijn doorrijden.”

Internationaal 

“De komende tijd wil ik meerdere wedstrijden mee pakken om ritme op te doen en de proef beter te leren kennen. Ik hoop dat we dit ritme zo goed kunnen opbouwen dat hij internationaal mee kan doen in de Medium Tour. Dan kan ik hem naast Cirano meenemen naar internationale wedstrijden. Ook heb ik Balkburg opgegeven en onze eerste kader- en uitzendingswedstrijd in de Intermediaire II”, sluit de amazone af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots