Afbeelding
Foto: Wilma Frentz

Angela Hooghordel Reserve Gelders kampioen M2 “Ik moest huilen van blijdschap”

Dressuur

Angela Hooghordel werd reservekampioen in de M2 met haar paard Kryptonite. Een knappe prestatie; vooral, omdat ze dit paard helemaal zelf heeft opgeleid. 

Advertisement

Onverwacht succes

De reis van Angela Hooghordel naar de Gelderse Kampioenschappen in Bergharen was gevuld met bescheiden verwachtingen. “Geheel zonder verwachtingen reden wij die kant op, gezien al het goede uit Gelderland daar mag starten,” vertelt Angela. Haar deelname, als tiende van de 24, werd gekenmerkt door een onverwachte wending toen ze bijna de hele dag aan de leiding stond. Het was pas in de laatste momenten dat een andere deelnemer haar voorbijstreefde met minder dan een % verschil. “We waren zo dicht bij de titel, maar alsnog enorm blij en totaal onverwacht reserve kampioen geworden,” deelt ze, haar trots en vreugde duidelijk voelbaar.”Ik moest huilen van blijdschap. Het voelde alsof ik kampioen was geworden. En dat als hobbyist haha!”

Zelf opgeleid

Angela’s paard, Kryptonite, speelt een cruciale rol in haar succes. Als jonge hengst van tweeënhalf jaar oud, gekocht en gecastreerd, werd hij met hulp van vrienden zadelmak gemaakt. Angela beschrijft hun reis: “Al snel toen het vertrouwen goed was en hij mij een goed gevoel gaf, zijn we op wedstrijd gegaan.” De band tussen Angela en Kryptonite is sterk, en samen hebben ze al veel successen behaald. Ze zijn eigenlijk nog nooit zonder winstpunten teruggekomen van wedstrijd. “Samen met Diana Vinke proberen we eruit te halen wat er in zit,” zegt ze. Ze trainen rustig verder. Angela benadrukt het belang van een gevarieerde training. “Ik rijd zo’n vier à vijf keer in de week,” vertelt ze, en wisselt dit af met longeren of een buitenrit. “Het bos en de zandverstuiving is hier om de hoek,” voegt ze toe, wat aangeeft hoe ze het belangrijk vindt om Kryptonite zowel fysiek als mentaal in balans te houden.  Ondertussen hebben we de winstpunten voor het Z al binnen, maar ik ga pas Z starten als ik alles voor elkaar heb,” legt ze uit. Deze geduldige en zorgvuldige benadering toont haar toewijding aan kwaliteit en het welzijn van haar paard. “Voor mij is het belangrijkste dat ik mijn paard heel houd en hij er plezier in blijft houden,” voegt ze toe.

Terugblik op de beginjaren

Angela’s passie voor paardrijden begon op achtjarige leeftijd bij Aaltje Neijmeijer. Angela was altijd gedreven om te leren, ongeacht het weer. “Aaltje moest zelf afbellen bij te slecht weer, want ik wilde zelf nooit dat mijn les af werd gezegd,” herinnert Angela zich. Haar fanatisme blijft nu nog steeds.

Reflectie op de gereden proef

Tijdens de Gelderse Kampioenschappen ervoer Angela wel wat uitdagingen met Kryptonite. “Met losrijden was hij nogal wat gespannen,” zegt ze. Ondanks de spanning in de galop, slaagde Angela erin een sterke prestatie neer te zetten, met name in de onderdelen zoals de slangenvolte in contragalop. “Voor mij was de keuze: of te diep of hij springt om. Ik heb natuurlijk voor het eerste gekozen,” legt ze uit. Een veilige keuze met de reservekampioentitel als goed resultaat. Angela kijkt uit naar het NK en naar de toekomst met Kryptonite.