Afbeelding
Foto: Bart Wagter

Subtop | Kim Thijssen wint ZZ-zwaar: “We konden ons volledig concentreren op onze proeven”

Dressuur

Kim Thijssen won afgelopen weekend het ZZ-zwaar in Wormerveer met haar paard Escobar. Een knappe prestatie! Kim’s paardensport carrière begon op dravers en nu behaalt zij successen in de hogere dressuur. 

Advertisement

De start van de paardensport

Kim haar contact met paarden begon al vroeg, omringd door de dravers van haar vader. “Ik ben opgegroeid met het verzorgen en liefhebben van de dravers die mijn vader fokte. Hoewel mijn ouders aanvankelijk terughoudend waren om me te laten rijden, kon ik op mijn negende eindelijk mijn droom najagen bij manege De Hoef. Eerst heeft ze daar manege lessen gevolg op een manege pony en daarna is ze elke week met haar eigen draver daar gaan lessen. Ze reed ook dressuurwedstrijden met een draver. Maar ja, die galop, dat bleef een dingetje. Een jurylid adviseerde haar en haar vader over te stappen op een dressuurpaard. Wat het begin was van het dressuur rijden. 

Opvolger

Na het overlijden van Gameboy, die Kim zelf had opgeleid en uitgebracht heeft op Grand Prix niveau begon de zoektocht naar een nieuw paard. Escobar stond toen bij Ad Valk was in eigendom van hem en Joop van de Uytert. Helaas kon de verkoop toen niet doorgaan en Kim vond dat heel jammer, want Escobar paste zo goed bij haar. Een jaar later verscheen hij opeens op de EDS veiling. Kim dacht: nu ga ik hem in de gaten houden. Ze was op een verjaardag en zag dat er nog niet veel op hem geboden was. Het inloggen lukte niet dus ze besloot naar huis te gaan om daar met Joep te overleggen hoe ze kon gaan bieden. Imke Schellekens-Bartels heeft uiteindelijk voor haar geboden en wat was dat spannend. Maar het was gelukt en wat was ze blij. Escobar had nog geen wedstrijd ervaring dus Kim heeft rustig de tijd genomen om hem daarin te laten groeien. Begonnen in het Z2 en het jaar daarop in ZZ Licht, de combinatie behaalde altijd mooie scores. 

Bang voor andere paarden

Maar er was wel een probleem wat steeds niet opgelost werd. Dat was namelijk dat hij bang is voor andere paarden. Dit maakt het losrijden natuurlijk gecompliceerd. Marije Tromp, een vriendin van Kim die haar vaak helpt met de paarden gaf het advies om eens een oornetje te proberen. En dat werkte echt ontzettend goed. “Het was alsof er een wereld voor haar open ging, want hij was gewoon niet meer bang waardoor we ons volledig konden concentreren op onze proeven,” legt Kim uit. Ze hoopt dat dit een blijvende oplossing is en geeft Marije Tromp alle credits! “De wedstrijd in Wormerveer was anders dan alle vorige. Voor het eerst konden we ontspannen losrijden en ons echt focussen op de proef. Ondanks enkele foutjes, behaalden we de eerste plaats.” verteld Kim blij.

Met de blik op de toekomst is Kim Thijssen enthousiast over de mogelijkheden die voor haar en Escobar liggen. “Het is een paard dat alles in huis heeft, we gaan lekker kilometers maken en ook blijven wij uiteraard trainen bij Patrick van de Meer”