Linda Verwaal met James Bond LvD
Linda Verwaal met James Bond LvD

Subtop | Linda Verwaal wint met twee Lichte Tour-paarden: “Ik denk dat ze nog een stapje hoger kunnen”

Dressuur Subtop

Linda Verwaal reed haar beide Lichte Tour-paarden naar het oranje lint op de subtopwedstrijd in Marienheem. Ze won de Prix St. Georges met James Bond LvD (v. Jazz) met 67,21%. In de Intermediaire I reed ze Eros (v. Rhodium) naar 69,34%. 

Advertisement

Internationaal seizoen 

“Ik heb heel lekker kunnen rijden en kunnen doen wat ik wilde”, steekt de amazone van wal. “Ze liepen allebei heel goed en het was fijn dat het ook beloond werd. Een week voor deze wedstrijd reed ik op de subtopwedstrijd in Utrecht en dat ging niet zo goed. Toen ik Eros ging rijden ben ik met hem in het outdoorseizoen begonnen. In Utrecht reden we onze eerste indoorwedstrijd en dat was gelijk een selectie voor Jumping Amsterdam, dat was achteraf niet zo handig. Ik had beter een keer eerder een kleine indoorwedstrijd met hem kunnen rijden. We hebben een goed internationaal seizoen achter de rug met prijzen in Crozet, Waregem en Frankfurt.” 

Wisselend 

Ze vervolgt “Eigenlijk dacht ik dat James het heel spannend zou vinden in Utrecht, maar hij liep heel makkelijk. Ik had verwacht dat hij wat meer ‘aan’ zou gaan in de ring, maar hij was heel relaxed waardoor de sprankel miste. We kregen een fout in de serie om de drie naar een hoek. Ook Eros leek wat te zien in de hoek waardoor ik een fout kreeg. Eros was wat wisselend in de proef in Utrecht en nu was ik er in Marienheem wat meer op bedacht. We hadden baan verkend en het is ook een fijne baan om in te rijden. Het stormde en het was slecht weer, maar gelukkig konden fijn opzadelen en de druk bezochte wedstrijd was goed georganiseerd.” 

‘Lastige van dressuur rijden’

De amazone is tevreden over de verrichtingen van haar paarden. “Eros liep een hele goede proef en kreeg van één jurylid al 70%, dat is een score waar ik naar toe wil. Over James was ik ook heel tevreden al viel de score me iets tegen. Wat een van de lastigste dingen is voor deze paarden, maar ook algemeen in de dressuur, hoe krijg je ze scherp zonder ze te heet te krijgen waardoor er spanning ontstaat. In het outdoorseizoen had ik dat voor elkaar, toch moet ik nog weer even die afstemming vinden voor het indoorseizoen. Zoals het nu verliep mag het van mij door blijven gaan.”

‘Ik denk dat hij de aanleg heeft voor een niveau hoger’

Linda maakte dit jaar de overstap naar de Lichte Tour met James. “Hij is gelijk ook internationaal mee gegaan en dat heeft hij heel goed gedaan. Dit indoor seizoen rijden we ook Lichte Tour en daarna wil kijken of hij nog een stapje hoger kan. Ik denk dat hij daar de aanleg voor heeft, al zou hij ook een heel goed jeugdpaard kunnen worden. Dat is voor ons wel de afweging, wat gaan we doen. Als er iemand voorbij komt die zo’n paard zoekt en het klikt kan hij ook verkocht worden. Dit geldt ook voor Eros, maar zo lang hij er is blijf ik hem door starten”, vertelt de amazone die haar stallen goed gevuld heeft. “Op dit moment breng ik Caleiza uit in de Prix St. Georges en Highland Dancer in de Grand Prix. Dancer heb ik nog even thuis gehouden omdat er weinig Grand Prix-wedstrijden zijn op het moment in onze regio. Thuis blijven we oefenen en dat gaat ook heel goed. We fokken thuis ook en hebben nog enkele jonge paarden staan die ik ook zelf rijd”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Linda Verwaal