Maaike Slootweg met Jurado op Indoor Friesland
Maaike Slootweg met Jurado op Indoor Friesland Digishots

Subtop | Maaike Slootweg schrijft Lichte Tour op haar naam: “Het belangrijkste is dat hij blij is”

Dressuur Subtop

Maaike Slootweg won de tweede competitiewedstrijd van de Faber DCV competitie in de Lichte Tour. Ze reed haar zelf opgeleide Jurado (v. Vivaldi) naar het oranje lint met 66,40%.  

Advertisement

Derde Lichte Tour-wedstrijd

De combinatie debuteerde half september in de Lichte Tour. “Jurado is mijn eerste paard wat ik zelf heb opgeleid van zadelmak tot en met de Lichte Tour. Dat we hier nu samen zijn en met elkaar mogen groeien, is super leuk om mee te maken”, vertelt de amazone. “Dit was onze derde wedstrijd in de Lichte Tour. Hij wordt steeds sterker en na het drafgedeelte stonden we bij één jury op 73%. Dat gedeelte was ook echt goed, hij was heel scherp en dan kan ik er heel fijn aan rijden. We kregen nu ook mooie punten voor de series en de pirouettes. De wissels waren heel mooi, maar konden nog net wat rechter. De pirouettes zijn heel sterk verbeterd en ook de zigzag in galop ging super.”

Jurycommentaar

“We kregen heel mooi jurycommentaar, ze vonden hem een heel stoer paard met een mooi voorkomen. Dat heeft hij ook zeker! Hij is er echt in de proef en de jury zag dat gelukkig ook. Pas geleden reden we op Indoor Friesland en dan kijkt hij een keer rond en doet zijn ding. In Vlagtwedde was een hele gesloten baan zonder publiek en dan doet hij het ook. Hij houdt van aandacht en vindt het leuk om op concours te gaan. Hij was heel fris en toen ik mijn zweep weggleed nam hij die spanning wel iets mee naar de baan. Toen we binnen reden bokte hij even, maar toen begonnen was hij er meteen weer”, vertelt de amazone. 

‘We blijven mooi puzzelen’

Ze vervolgt “Ik hoop dat ik kür mag rijden in de finale van de Faber DCV competitie. Dat is wel op Intermediaire I-niveau, maar dat zou ik in een kür wel doen. De Zware Tour is wel een hele klus om dat klaar te krijgen en ik weet ook niet of ik dat zelf wel kan. We blijven mooi puzzelen en hij wordt steeds sterker. Het belangrijkste is dat hij blij is en dat hij het graag voor me wil blijven doen. We gaan de puntjes op de i zetten en misschien lukt het ons wel”, lacht ze. “Ik ben hier echt heel trots op, het was vroeger een droom om een slipjas aan te mogen en dat is nu gelukt met drie paarden. Hij is mijn eerste zelf opgeleide Lichte Tour-paard.”

Training

De amazone traint bij Truusje Smeding. “Truusje kijkt regelmatig mee an afgelopen zomer ben ik bij Severo Lopez geweest. Ik ben van plan om nog een paar keer bij hem te gaan starten. Ik ken hem nog van mijn tijd bij Helgstrand. Severo neemt de paarden zoals ze zijn en zorgt ervoor dat ze niet een universele training krijgen. Als je het klein en simpel houdt dan krijg je de expressie vanzelf. Elk paard heeft zijn beperkingen en veel mensen leggen de focus daarop en dat doet Severo juist helemaal niet. Hij oefent juist de stukken waarin je de ontspanning kan bewaren.”

Winterseizoen

“Het zou me heel gaaf lijken om op IICH Groningen te rijden. Ook zijn de subtop meerdaagse in Tolbert en de wedstrijden in Exloo mooie concoursen waar ik graag naar toe wil. Indoor Friesland stond bovenaan mijn lijstje en dat is gelukt. Ik heb nog zes andere paarden waarvan één paard nu ZZ-Licht loopt. Wellicht blijft hij nog even thuis en dan kan hij ook mee naar de subtop wedstrijden”, besluit ze. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots