Paulien Alberts met Jolly Dolly van de Oude Meerdijk
Paulien Alberts met Jolly Dolly van de Oude Meerdijk

Subtop | Paulien Alberts overtuigend naar ZZ-Zwaar winst: “Ik hoop met haar Grand Prix te gaan rijden”

Dressuur Subtop

Paulien Alberts wist de tweede competitiewedstrijd van de Faber DCV competitie in Vlagtwedde op haar naam te schrijven. Ze reed Jolly Dolly van de Oude Meerdijk (v. De Niro) naar 68,29% wat haar ruimschoots de eerste plaats opleverde. 

Advertisement

Dolly stam

Paulien kocht de toen vierjarige Jolly Dolly van de fokker. “Ik had de moeder van Jolly Dolly een paar jaar daarvoor gekocht omdat ik graag zelf wilde fokken. Haar grootmoeder is twee keer UTV kampioen geweest en daaruit komt ook het Grand Prix-paard Just Micky. Haar moeder heeft twee goedgekeurde hengsten gebracht uit vijf nakomelingen en ik ben gek van de Dolly stam. De fokker vroeg ik ook interesse had in Jolly Dolly en ik vond het een hele leuke merrie. Ik heb haar gekocht en moest haar moeder helaas weg doen. Ik heb nog altijd contact met de fokker en heb Jolly Dolly zelf opgeleid.”

Stijgende lijn

“Jolly Dolly was voorlopig keur toen ik haar over nam en als vijfjarige heeft ze de IBOP gelopen en werd ze elite. Ze kreeg toen ook een veulen en aan het einde van het jaar pakte ik haar weer op. Toen ze zeven jaar oud was ben ik haar Z2 gaan starten, ik dacht steeds ik ga starten, maar toen kwam corona ook nog tussendoor. We hebben de outdoor kampioenschappen gereden in het Z2 en afgelopen winter reden we de kampioenschappen in het ZZ-Licht. Beide keren werden we reservekampioen van Drenthe. Ik heb haar een tijdje thuis gehouden en in september reden we voor het eerst ZZ-Zwaar in Tolbert. Ze kroop toen een beetje in haar schulp en in Vlagtwedde heb ik eerst een paar rondjes met haar aan de hand gelopen. Dat vond ze wel heel prettig. Er zit een stijgende lijn in de scores, twee weken geleden reden we 66% en nu al 68% tijdens onze derde start”, vertelt Paulien. 


Para ruiter Sho Inaba met Jolly Dolly van de Oude Meerdijk

Para wedstrijd

Ze vervolgt “Ik train mijn paarden doordeweeks meestal een keer of vier en rijd meestal een dag van te voren de proef nog een keer. Dolly is altijd een heel fijn en braaf paard geweest, maar kon het in de proef nog wel wat spannend vinden. Ze is niet kijkerig en blijft steeds beter doorlopen, ook als ze het spannend vindt. Ze is iets overbouwd en nu ik haar wat meer op de achterhand krijg, is ze veel meer bergop gaan lopen. Daardoor kan ze zich steeds beter dragen en nu we wat meer expressie krijgen gaan de punten omhoog. Maar er kunnen zeker nog dingetjes beter”, analyseert ze kritisch. “Voor de uitgestrekte stap en galop krijgt ze vaak 8’en en ook voor het appuyeren en de wissels. Het is een hele fijne ongecompliceerde merrie. In mei heeft een para ruiter haar geleasd en een internationale wedstrijd gereden in Mannheim. Bij mij kon ze nog wel eens in haar schulp kruipen, maar ze voelde haar nieuwe ruiter direct heel goed aan. Op het voorterrein mocht ik haar losrijden en toen hij erop ging deed ze keurig haar ding.”

IICH Groningen

De amazone hoopt met deze merrie haar volgende Grand Prix-paard op stal te hebben. “Ik les het meest bij Loes Corsel en ik les af en toe bij Bas de Recht. We hebben ons nu voor de kür op muziek geplaatst van de Faber DCV competitie en ik wil proberen of ik IICH Groningen kan rijden. De inschrijvingen gaan altijd heel snel, maar ik hoop dat we erbij zitten. Ze mag al over naar de Prix St. Georges maar ik wil haar hier nog even een tijdje aan laten wennen. De piaffe en passage doet ze al redelijk en ze kent ook al een aantal eners. Ik hoop met haar Grand Prix te rijden in de toekomst, het lijkt erop dat ze het talent er voor heeft”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Paulien Alberts

Sho Inaba met Jolly Dolly van de Oude Meerdijk