Rianne Kooistra met My Style T-A
Rianne Kooistra met My Style T-A Amber H Fotografie

Subtop | Rianne Kooistra wint ZZ-Zwaar debuut met 70%: “Ik hoop stiekem dat hij mijn eerste Grand Prix-paard wordt”

Dressuur Subtop

Rianne Kooistra kon het zelf amper geloven, in het zadel van haar zelf opgeleide zesjarige My Style T-A (v. In Style) won ze haar ZZ-Zwaar debuut. De proeven in Sonnega leverden de combinatie maar liefst vijf winstpunten op. De enthousiaste juryleden kwamen tot scores van 67,14% en 70,07%.

Advertisement

‘Het was gelijk raak’

De amazone kocht de ruin als driejarige en leidde hem zelf op. “Ik was niet op zoek naar een jong paard, eigenlijk meer naar een iets ouder paard waarmee ik op een hoger niveau kon beginnen. Ik zag My Style op het internet te koop staan en ik dacht dit is hem. Hij heeft een super mooi hoofd en ik houd van vossen. Toen ik ging kijken was het gelijk raak. Hij was net zadelmak en na een proefrit was ik nog steeds zo enthousiast. We zijn in het L2 begonnen en zijn alle klasses doorgegaan. Hij liep altijd wel zulke goede percentages als nu en afgelopen zomer werden we reservekampioen in het Z2. Twee weken geleden reden we onze eerste ZZ-Licht wedstrijd en toen we die wonnen met 70% dacht ik, waarom ook geen ZZ-Zwaar?”

Avond ervoor pas plek

“Ik had me eigenlijk niet opgegeven, maar hij voelde zo fijn in de training afgelopen week dat ik het wilde proberen. De avond voor de wedstrijd werd ik gebeld dat er plek was en het was wel kort dag om alles te regelen, maar het voelde goed. De eerste proef moesten we even inkomen, het is allemaal nieuw en we kregen wat rommeltjes. Er zat één proef tussen voordat we weer de ring in moesten en ik was gaan denken hoe het beter kon. In welke hoek kon ik hem het beste wat meer terug rijden of juist naar voren. Dat pakte heel goed uit in de tweede proef. Hij kan heel goed uitstrekken in draf en daar krijgen we altijd 8’en voor. De wissels springt hij ook super makkelijk en daar kregen we ook 8’en voor. Na de proeven kwam de jury naar me toe en zei, dit is hoe ik paardrijden wil zien. Je liet een harmonieus en fijn beeld zien waarbij je echt naar de oefening toe reed. Dat vond ik natuurlijk super leuk om te horen en eerlijk gezegd was ik de hele dag flabber gasted”, lacht Rianne.

Volgend jaar naar de Lichte Tour

“Zelden ben ik zo’n paard tegengekomen waarmee ik zo’n band en klik mee heb. Hij is zo werkwillig en is echt een paard die voor je door het vuur gaat. Voor nu zou ik graag willen rijden op IICH Groningen in het Martini Plaza. Dat is één van de grotere concoursen in het noorden. Volgend jaar zou ik graag de overstap maken naar de Lichte Tour en ook internationaal willen starten. Hij doet het werk nu al heel makkelijk, maar het blijft altijd afwachten hoe hij het gaat doen. Zoals het nu lijkt denk ik wel dat het goed komt en ik hoop stiekem dat hij mijn eerste Grand Prix-paard wordt.”

Jonge paarden

De amazone lest niet vaak, maar af en toe bij Hester Bischot. “Ze helpt me heel goed met de basis. Ik denk dat je met een goede basis het verste komt en dan ook de oefeningen beter kan laten zien. Op dit moment is My Style mijn enige wedstrijdpaard. Volgend jaar hoop ik met een jong paard wat jonge paarden wedstrijden te gaan rijden. Ik heb nog een aantal jonge paarden in de opfok voor de toekomst en samen met Liana Klaster-Willems nog vier jonge paarden. Die staan ook nog in de opfok, maar die wil ik wel graag zelf gaan rijden”, besluit ze. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Amber H Fotografie