Carl Hester
Carl Hester Arnd Bronkhorst

EK Dressuur | Landenwedstrijd Groot-Britannië wint, Jessica van Bredow-Werndl naar dik 84%, Charlotte Fry mist laatste piaffe

Dressuur EK dressuur Riesenbeck EK Riesenbeck 2023

Woensdag was het eerste deel van de landenwedstrijd. Na twee super ritten van Carl Hester en Garreth Hughes stond Groot-Brittannië voorlopig op kop na het eerste deel. Vandaag was het tweede en beslissende deel. Het was de dag van de ‘confrontatie’ tussen Dalera en Glamourdale, die spannend was tot de laatste lijn van Glamourdale. Groot-Brittannië hield de koppositie, gevolgd door Duitsland en Denemarken. Nederland eindigde als vijfde. Alle vier de Nederlanders eindigden bij de eerste dertig en mogen dus starten in de Grand Prix Special van vrijdag.

Advertisement

Jessica von Bredow-Werndl

Wat was het genieten en kippenvel van de proef van Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera BB. Wat een perfectie en elegantie liet deze combinatie zien. De eerste twee piaffes mochten wellicht iets meer afdruk en ritme houden, maar de laatste piaffe in de beeldschone laatste lijn werd beloond met 9,7 en de overgang zelfs met een 9,9. Verder waren het louter hoogtepunten! Met 84,61% namen ze de leiding over.

Charlotte Dujardin

Wauw, gaf Carl Hester woensdag al een lesje in dressuur rijden, Charlotte Dujardin deed daar nog een schep bovenop. Na een werkelijk prachtige rit met heel veel harmonie, een aaneenschakeling van hoogtepunten en waar ze nergens punten liet liggen, verscheen 82,42% op het scorebord en werden tweede.

Charlotte Fry

Al lange tijd werd uitgekeken naar de ‘confrontatie’ tussen Olympisch en Europees kampioen Dalera van Jessica en Wereld kampioen Glamourdale en Charlotte Fry. Charlotte ging er voor en reed met veel power en een bergopwaarts en losgelaten beeld. De aanleuning was doodstil en de kippenvel momenten stapelden zich op. Vooral in het galopgedeelte konden tienen weg gegeven worden. Tot aan het einde zaten Charlotte en Jessica op tienden van een punt van elkaar verwijderd. Charlotte reed de laatste lijn op waar het mis ging en Glamourdale stil viel in de piaffe. Met een 5,8 zakte ze terug naar de derde plaats. de eindscore van 81,26%.

Nanna Skodborg Merrald

Voor Denemarken liet Nanna met Blue Horse Zepter een geweldige proef zien. Het beeld was zeer aansprekend; expressief, maar ook gelaten. Ze stevende af op een score boven de 80% tot het na de eerste pirouette even mis ging met een schrikmomentje. De pirouette daarna mislukte ook. Ontzettend jammer, want de rest van de proef was van een heel hoog niveau met een heel sterk achterbeen gebruik, prachtig in het front en met een stille aanleuning van de hand af. Uiteindelijk kwamen ze uit op 78,56% en plaats vier.

Frederic Wandres

Wat een prachtige, beheerste rit van Frederic Wandres met Bleutooth (v. Bordeaux). In Aken noteerde de combinatie al 77% en ook vandaag kwamen ze aan die score. Met 77,89% lieten ze Isabell Werth en Matthias Alexander Rath (die beide woensdag van start kwamen) terecht achter zich. Hiermee werden ze zesde.

Emmelie Scholtens

Als allerlaatste starter in Riesenbeck kwam Emmelie Scholtens aan de start met Indian Rock. Het was een zeer aansprekende proef met een bergopwaarts beeld. Helaas slopen er wat foutjes in de proef. In het draf appuyement naar links ontstond een storing. In beide wisselserie ontstonden ook fouten. De score kwam uiteindelijk uit op 74,46% en plaats vijftien.

Thamar Zweistra

Thamar deed wat er van haar verwacht wordt als vaste waarde van TeamNL; een stabiele proef rijden en er alles uit halen en dat deed ze! Hexagon’s Ich Weiss (v. Rubiquil) ging met heel veel power door de baan. Vooral het galopgedeelte was heel stoer, met veel achterbeen gebruik, groot gesprongen series en gezette pirouettes. Ook de piaffes en passage was zeer aansprekend. Ze noteerden 72,56% en werden twintigste.

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: De Hoefslag