Devenda Dijkstra (NED) - Hero
Devenda Dijkstra (NED) - Hero

EK Dressuur landenwedstrijd eerste deel | Groot-Brittannië aan de leiding, Devenda Dijkstra met stalen zenuwen naar PR in debuut EK senioren

Dressuur EK dressuur Riesenbeck EK Riesenbeck 2023

Het EK Dressuur in Riesenbeck beleefde vandaag het eerste deel van de landenwedstrijd. Voor Nederland kwamen Devenda Dijkstra en Marlies van Baalen aan de start. Devenda leverde een topprestatie als tweede reserve en noteerde een PR van ruim 71%. Marlies noteerde een kleine 0,5% meer na een proef met hoogtepunten, maar ook foutjes. Carl Hester gaat na de eerste dag aan de leiding, net als het Britse team. Donderdag volgt het tweede deel van de landenwedstrijd. Groot-Brittannië heeft een sterke positie met nog twee top amazones te gaan; Charlotte Dujardin en Charlotte Fry.

Advertisement

Carl Hester

Fame van Carl Hester is niet een spektakel-paard (net als die van teamgenoot Garreth Hughes), maar Carl haalde alles uit deze Bordeaux- nakomeling en liet een lesje dressuur rijden zien. De hele proef was uiterst correct en tot in de finesse afgewerkt. Fame is scherp, maar heel gehoorzaam en meewerkend, waardoor ze een technisch zeer goede proef lieten zien. Met een score van 78,54% staan ze na de eerste dag op de eerste plaats. 

Isabell Werth

Vakvrouw Isabell Werth liet een hele sterke proef zien met DSP Quantaz (v. Quarterback). Quantaz was heel mooi in het front en aanleuning en heeft veel techniek in de benen. In de stap, die weinig lichaamsgebruik toonde, lieten ze veel punten liggen. De piaffe en passage waren wel heel sterk, net als de pirouettes en de zeer fraaie laatste lijn. Dat laatste was heel mooi op eigen benen en van de hand af. Ze noteerden 77,17% en staan voorlopig tweede.

Matthias Alexander Rath

Matthias Alexander Rath kwam als reserve combinatie voor Duitsland aan de start met Thiago GS (v. Totilas). Het is een paard met enorm veel power en uitstraling en een ruim voorbeen gebruik, hij zou iets vanuit het achterbeen iets meer onder mogen treden. Ze lieten een hele sterke proef zien, met veel kracht en veel talent voor de piaffe en passage. Af en toe was de Totilas-zoon iets onrustig in de mond en aanleuning. De score van 74,85% zette hen op een voorlopige derde plaats.

Garreth Hughes

Groot-Brittannië is, net als Denemarken en Duitsland, één van de favorieten voor een team medaille. De eerste Britse ruiter was Garreth Hughes. Zijn Classic Briolinca is misschien niet een opvallend paard, met heel veel uitstraling, maar werd zeer correct voorgesteld door zijn ruiter. De score kwam uit op 74,57% en plaats twee voor nu. Bij twee juryleden scoorde hij zelfs ruim 76% en 77%, wat nu goed is voor de vierde plaats.

Andreas Helgstrand

Andreas kwam aan de start met de enorme beweger Jovian (v. Apache). Ze lieten een zeer aanspreken en expressieve proef zien, met een mooi front en bergop in de beweging. Voor de uitgestrekte draf verschenen zelfs tienen op het scorebord. De passage toonde veel veer en was groot. De piaffe is nog een aandachtspunt voor Jovian. Hij vindt het nog lastig om van zijn grote bewegingen naar heel klein gaan. Dit kostte dan ook veel punten. Ze kwamen uit op 74,41% en staan voorlopig vijfde.

Daniel Bachmann Andersen

De Deense ruiter Daniel Bachmann had Vitalis-nakomeling Vayron gezadeld. Vayron is een heel groot paard met een enorm achterbeen gebruik en is voorheen opgeleid door Helen Langehanenberg. Af en toe kwam de vos iets achter de loodlijn, maar verder lieten ze een hele aansprekende proef zien, die goed was voor 74,15% en aansloot bij Andreas.

Marlies van Baalen

Als laatste starter kwam Marlies van Baalen in de ring met Habibi DVB (v. Don Schufro). Ze was eerste reserve en mocht starten na het uitvallen van Lynne Maas, van wie Electra nog niet helemaal fit was. Marlies begon heel sterk en reed een hele mooie proef. Ze had wat kleine dingen die minder waren. In de eerste uitgestrekte draf, die prachtig was, had ze een galop pas in het opvangen, in de inzet van serie changementen om de twee begonnen ze om de pas en in de uitgestrekte stap lieten ze veel punten liggen, omdat Habibi meer uit de schouder had moeten stappen. Marlies, de huidige Nederlands kampioen, liet zich niet uit het veld slaan en bleef er aan rijden. Met een score van 71,584% bezet ze momenteel de achtste plaats, die ze deelt met nog twee andere combinaties.

Devenda Dijkstra

Devenda kreeg last-minute te horen dat zij deel mocht nemen aan het EK, doordat Lynne Maas en later Dinja van Liere uitvielen. Twee jaar geleden reed ze in Hagen nog op het EK bij de U25 en nu dus bij de senioren. Met stalen zenuwen reed ze een foutloze proef met Johnson-zoon Hero, die goed was voor een PR van71,21%. De appuyementen in draf waren ruim scharend en bergop en de piaffe en passage mooi in de tact. De zig-zag in galop mocht iets vloeiender en het halthouden voor het achterwaarts gaan iets langer. De aanleuning mocht af en toe ook iets lichter, maar al met al heeft ze een hele knappe prestatie geleverd! Voorlopig staat ze op de twaalfde plaats.

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: De Hoefslag

Foto: stock Digishots