Afbeelding
Foto: Iryna Zdolnyk

“Waarom Poeta de Susaeta? Ik wil een fijn sportpaard fokken!”

Dekhengsten

“Waar moet ik mee fokken als ik inteelt wil vermijden?”, begint Anouchka Meuldijk haar argument om te kiezen voor PRE-hengst Poeta de Susaeta. “Bovendien wil ik de rijdbaarheid en instelling die in de moederlijn verankerd zit, behouden. Een fijn sportpaard fokken, waar je ‘gewoon’ op wegrijdt, dat is mijn doel.” 

Advertisement

Informatie over dekken met Poeta de Susaeta.

Haar Elite (IBOP-dres) prok-merrie L’Unique (De Niro x Belissimo M x Jazz, uit de bekende stam van Niniek-STV) is heel goed te rijden, ondanks dat ze scherp is en veel go heeft. “Die eigenschappen hoop ik terug te zien in het veulen, over vier jaar. Ik heb vol overtuiging voor Poeta gekozen. Toen ik die video’s van hem zag, dacht ik meteen dat hij iets voor L’Unique zou kunnen zijn. Waar vind je immers nog een hengst zonder het Duitse D- of S-bloed en de Nederlandse inbreng van Jazz?”

Kracht en talent om te verzamelen

“Bovendien wil ik kracht, het talent voor verzamelen en een goed karakter toevoegen”, vervolgt Anouchka haar betoog. “Poeta is een op en top sportpaard, dat met het oog op de Grand Prix gefokt is. Hij kan groot en klein draven, goed stappen en galopperen en hij heeft maat en formaat. Of ik niet bang ben voor kortbenigheid of een minder mooi hoofd, zoals je bij PRE’s wel ziet? De merrie heeft zelf een mooi klein hoofdje en is heel modern gebouwd. Een eerlijkgezegd zegt het hoofd me niet zoveel; dáár hoef je tenslotte niet op te rijden.”


 Foto: Iryna Zdolnyk

”Deze houden we zelf”

Het merrieveulen van L’Unique werd vorige week geboren. “Ze heeft een mooie schuine schouder, staat correct op de benen op vier goede en gelijke hoefjes en heeft een mooi snoetje. Het is een ontzettend actief en alert veulen. Ze draaft heel graag, iets wat de merrie zelf als veulen nooit gedaan heeft. Maar joh, ik kan er verder niks van zeggen; dat komt pas over vier jaar, als ze onder het zadel is. Deze houden we hoe dan ook zelf, ik ben te nieuwsgierig hoe ze zal uitgroeien! En ik wil er later lekker zelf mee aan de slag.”

Chopard B

Het was Anouchka die een bekend paard uit dezelfde lijn, Chopard B (v. OO Seven), naar de Lichte Tour reed. “Het pleit voor de rijdbaarheid en instelling van alle paarden uit deze lijn dat Chopard door maar liefst drie ruiters in de Lichte Tour uitgebracht is: eerst ikzelf, daarna Jip de Bot en toen Joyce Lenaerts, die hem een tijdje gereden heeft om een wedstrijdpaard erbij te hebben. Mijn dochter Romy Vaes heeft hem na die tijd vanaf de L1 tot en met de Junioren uitgebracht. De afgelopen twee jaar heeft ze vanwege corona en haar studie in Antwerpen nog nauwelijks wedstrijden gereden. Ze is nu de draad weer aan het oppakken en hoopt dit jaar de overstap naar de subtop te maken.

Niniek STV

Uit Niniek STV keur, pref, prest, sport - zelf Grand Prix dressuur - komen meerdere bekende dressuurpaarden, die allen gekenmerkt worden door hun instelling en fijne karakter: Up Seven en Chopard (beide v. OO Seven) liepen in de Lichte Tour, en ook de KWPN-hengst Iconic B (v. Bon Bravour) start al op dat niveau met Joyce Lenaerts. De merrie Genique elite IBOP (dres) prok sport (v. Belissimo M) is de moeder van L’Unique; zij wordt gereden door een Young Riders amazone uit Tsjechië; de driejarige hengst Legend B (v. De Niro) was aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.

Belangstelling

Veel mensen verklaren haar voor gek dat ze met zo’n goede merrie voor een PRE-hengst kiest, aldus Anouchka. “Zelf durven ze die gok niet te nemen; ze zijn afwachtend. Maar iedereen wil nu wel komen kijken bij het veulen, ze zijn allemaal benieuwd. Ook de eigenaresse van Poeta is zeer geïnteresseerd in het veulen  en er zijn al mensen uit Zwitserland die vragen hoe de combinatie is geworden.”


Foto: Iryna Zdolnyk

Opvallen in de ring

Tot besluit laat Anouchka weten: “We denken dat ze een schimmel wordt. Dat is een verrassing, maar aan de andere kant zit de schimmelkleur zowel in de pedigree van de vader als in die van de moeder, vele generaties terug. Zoveel opvallende schimmels heb je niet in de dressuursport, dus opvallen in de ring doe ik straks sowieso. We wachten het verder gewoon lekker af, voor dit moment ben ik er superblij mee!” (cd)

Informatie over dekken met Poeta de Susaeta.

Foto’s: Iryna Zdolnyk (Oekraïne)

Afbeelding
Afbeelding