Marten Luiten met Mowgli V.O.D.
Marten Luiten met Mowgli V.O.D. Arnd Bronkhorst

Marten Luiten over nieuwe troef Mowgli V.O.D.: “Heel blij met deze mooie kans”

Dekhengsten

Met de terugkeer van Franka Loos naar van Olst, waren Sjaak van der Lei en Jorg van Os op zoek naar een andere ruiter voor Mowgli V.O.D. (v. Desperado). De KWPN-hengst vormt nu sinds een maand een combinatie met zijn nieuwe ruiter Marten Luiten.  

Advertisement

Kans

Marten vertelt: "Ik ben heel blij met deze mooie kans. Sjaak belde mij dat ze op zoek waren naar een nieuwe ruiter voor Mowgli en ze dachten direct aan mij. Dat is natuurlijk een super compliment. Ik moest even regelen waar hij kwam te staan, omdat wij thuis geen hengsten kunnen stallen. Gelukkig kon Christa Larmoyeur mij uit de brand helpen en mocht ik Mowgli bij haar stallen. Toen is alles heel snel gegaan en staat hij sinds een maand bij mij in training. Eigenlijk gaat het al heel goed. Je moet natuurlijk nog een combinatie worden, dus dat heeft wat tijd nodig. Ik heb nu vooral wat oudere paarden te rijden en een jong paard is dan toch weer even wennen, maar ik vind het wel weer heel leuk om hem allerlei nieuwe dingen aan te leren."

Combinatie

"Met rijden is hij super geconcentreerd. Ik was daar in het begin nog een beetje ongerust over omdat het een hengst is, maar dat gaat juist heel goed. Op het moment heb ik nog niks concreet op de planning staan qua wedstrijden. Misschien dat ik van de zomer de Pavo Cup mee wil rijden, maar eerst gaan we even kijken hoe we ons samen ontwikkelen. Ik vind het belangrijk om eerst een combinatie te worden en dan kijken we wel hoe het loopt."

Bezige bij

"Ik moet zeggen dat het momenteel allemaal erg druk is. Ik heb naast Mowgli dan nog drie andere paarden waar ik fanatiek wedstrijden mee rijd en daarnaast ben ik bezig met het afronden van mijn bachelor Bedrijfskunde. Mijn studie is tot nu toe eigenlijk erg goed verlopen. Richting de tentamenweken is het altijd even doorwerken, maar tot nu toe heb ik alles in één keer gehaald. Ik moet nog twee vakken halen en mijn scriptie is bijna af, dus dan heb ik hopelijk mijn bachelor op zak. Met vier paarden op stal is het echt een vol programma, maar gelukkig zijn het allemaal hele fijne paarden om mee te werken. Dat motiveert me om toch alles af te krijgen voor het eind van de dag."

Verder studeren

"Als ik mijn studie heb afgerond wil ik wel gelijk een master erachter aan doen, want als ik een jaar er tussen zou nemen om op de paarden te focussen weet ik dat het er niet meer van gaat komen. Wel neem ik wat langer de tijd om mijn master te halen. In plaats van één jaar wil ik het uitsmeren over 1,5 of twee jaar. Zo houd ik meer tijd over voor mijn paarden en kan ik misschien af en toe ook wat anders doen dan paarden en school. Mijn sociale leven staat op het moment namelijk even op een laag pitje."

Richting de Grand Prix

"Met mijn drie andere paarden staat ook een druk seizoen te wachten. Met Killer (v. George Clooney) rijd ik fanatiek mee in de Young Riders en in de selectie voor het WK jonge dressuurpaarden. Hij is nog maar zeven, dus naast de observaties en selecties willen we hem een beetje sparen. Ik hoop natuurlijk om in het traject mee te kunnen rijden, maar we kijken wel waar het schip strand. Johnny (v. Johnson) won de gouden medaille in het Z2 op de afgelopen indoorkampioenschappen en nu willen we binnenkort de overstap maken naar het ZZ-licht. Fynona (v. Ampère) heeft al heel succesvol gelopen bij de Young Riders en die ga ik nu doorstarten in de U25. We hebben al een keertje Intermediaire II gestart en nu is het een kwestie van veel ervaring opdoen. Ik ben van plan om wel een paar observatiewedstrijden mee te rijden om kilometers te maken. Dit niveau is toch heel wat anders dan de Young Riders en dat merk je wel."  

Bron: De Hoefslag