Afbeelding
Foto: Istockphoto.com

Kijktip | Documentaire Wolvenland; voor- en tegenstanders aan het woord

Algemeen Wolvenleed

Boswachters en ecologen zijn blij met de komst van de wolf, de natuurlijke vijand van reeën, herten en wilde zwijnen. Met de wolf keert ook een lang verloren evenwicht in de natuur terug, maar voor de vele schapenhouders in ons land betekent de wolf een mogelijke strop. De rondtrekkende wolven, op zoek naar een geschikte plek om zich te vestigen, doden drie- tot vierhonderd schapen per jaar. Bescherming van het vee is voor veel boeren te duur. Terwijl voor- en tegenstanders hun verhaal vertellen, lopen de emoties hoog op in KRO-NCRV 2Doc: Wolvenland.

Advertisement

2015 eerste wolf

In 2015 loopt een Duitse wolf ons land binnen. De eerste Nederlandse wolvenpups worden vier jaar later op de Veluwe geboren. Na ruim een eeuw afwezigheid heeft het mythische dier zich opnieuw in ons land gevestigd. De terugkeer van de wolf brengt veel teweeg en verdeelt ons land in twee kampen: mensen die tegen de terugkeer van de wolf zijn, zoals schapenhouders, maar ook de paardenhouderij, en de wolvenliefhebbers. 

Twee kanten belicht

Met de documentaire Wolvenland laat KRO-NCRV zien dat natuur in Nederland geen vanzelfsprekendheid is. We zien hoe boswachters, onderzoekers, journalisten en een taxidermist de overleden vrouwtjeswolf en haar ronddwalende soortgenoten met zorg bestuderen. Aan de andere kant wordt het wolvenprobleem vanuit de hoek van de schapenhouders belicht. De emoties lopen hoog op.

Wolvenland is donderdag 18 mei te zien om 22.08 uur op NPO2.