Jacob Melissen - Huldiging Paardenman van het Jaar
The Dutch Masters 2023
© DigiShots
Jacob Melissen - Huldiging Paardenman van het Jaar The Dutch Masters 2023 © DigiShots DigiShots

Dutch Masters | Column Jacob Melissen: Van Indoor Brabant naar The Dutch Masters en dan verder

Algemeen The Dutch Masters

De transformatie van Indoor Brabant naar The Dutch Masters is niet meer dan een logische. Er werd begonnen in een tot wedstrijdpiste omgebouwde hal waar varkens werden verhandeld, waarna er in allerijl hallen met hogedrukspuiten moesten worden schoongespoten om de poep van koeien die waren verhandeld te verwijderen. 

Advertisement

Bourgondische gezelligheid

De veemarkten verdwenen en de Bossche Brabanthallen veranderden van veemarkt in een congres-en evenementencentrum. Indoor Brabant veranderde mee en sloot zich aan bij de wereldomspannende hippische cycli als de wereldbekerwedstrijden voor spring- en dressuurruiters en de Rolex Masters. In het congrescentrum kan men nog steeds de architectuur van de veemarkthal herkennen en wat ook bleef was de bourgondische gezelligheid die The Dutch Masters ruim een halve eeuw kenmerkt. Wat ook bleef was de motivatie van allen die bij dit evenement betrokken zijn om ieder jaar het talrijke publiek hippische topsport van de bovenste plank te blijven bieden. 

Overwinningen

Natuurlijk waren er ook tegenslagen. Vers het collectieve geheugen is het aflasten door de Covid-19 pandemie en het evenement zonder publiek. Iets verder weggezakt is het afgelasten op het allerlaatste moment van Indoor Brabant door de uitbraak van Mond- en Klauwzeer. Maar wie is de schitterende overwinningen van Anky van Grunsven met Bonfire en Salinero vergeten in zowel reguliere als finales van de Wereldbeker, waarvoor Indoor Brabant vele malen de gastheer was? Wie is de zege vergeten van Jos Lansink met Libero H in 1992, die daarmee de eerste Nederlander werd die de finale van het wereldbekercircuit op zijn naam schreef?

Twijfels over de paardensport

Nu, lopend door de hallen die er allemaal even schitterend uitzien en waar overal plaats is voor een drankje en de daarbij behorende social talk, valt één ding mij op. Bijna iedereen die ik op The Dutch Masters spreek heeft zijn twijfels of we over tien, of pakweg 20 jaar het paard nog wel mogen gebruiken voor de sport. Diezelfde geluiden hoorde ik ook op Jumping Amsterdam en op de KWPN-hengstenkeuring. Daarvoor werd het ook wel eens aangehaald, maar duidelijk minder frequent dan nu. 

Bewust worden van de verantwoordelijkheid 

Dat kan twee zaken betekenen. De ene is dat steeds meer mensen zich bewust worden van de verantwoordelijkheid van de mens voor onze partner, het paard. Het kan ook iets anders betekenen - en persoonlijk vind ik dat hoopvoller - en dat is dat wij collectief steeds meer van mening zijn dat we misschien wel te veel van onze paarden vragen. Begrijp me goed: dan bedoel ik niet de topatleten die met twee vingers in de neus over een 1.60m-parcours wandelen of fluitend de Grand Prix door piafferen. Dan heb ik het over de paarden tussen de drie en acht jaar waarvan de eigenaren te fanatiek op zoek zijn naar het aanwezige talent. Met als resultaat dat heel veel paarden afvallen, omdat ze op die leeftijd te zwaar worden belast. Laten we niet vergeten dat een paard pas op achtjarige leeftijd volwassen is. Dan is het warmbloedpaard “aftands” en volgroeid. Alle werk wat het paard moet verstouwen tussen zijn derde en achtste is niet meer en niet minder dan ‘kinderarbeid’ en we weten uit ervaring dat kinderen die op te jonge leeftijd arbeid moesten verrichten vroeg versleten waren. 

Parel aan de kroon

The Dutch Masters is de parel aan de kroon van de hippische evenementen die Nederland kent. Dat wordt benadrukt door het publiek dat ieder jaar “met de benen buiten hangt”, om maar niets te missen van dat wat de topruiters op hun atletische vierbenige atleten presteren. Om daarna met volle teugen te genieten, onder het genot van een hapje en een drankje, van het elkaar ontmoeten. The Dutch Masters is niet alleen de plek om van absolute topsport te genieten, maar ook van elkaars gezelschap. 

Jacob Melissen Paardensportman van het Jaar

Daarnaast is The Dutch Masters de initiatiefnemer geweest om niet alleen de Ruiter van het Jaar te eren, maar ook de Paardensportman van het Jaar. De meest prestigieuze prijzen voor ruiter en paardenmens die hippisch Nederland kent. 

Iets wat Jacob niet wist was dat hij werd uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar 2022. Hij ontving het prachtige beeld van het vrij galopperende paard en kreeg mooie woorden van zijn mede-commissieleden, ruiters, coaches en collega fotografen. Jacob staat bekend om zijn eerlijke, maar soms harde persoonlijkheid. Hij is een paardenman in hart en nieren en kreeg de liefde voor paarden vanuit huis mee. Jacob is het meest bekend geraakt als paardenfotograaf en schrijft met regelmaat voor hippische vakbladen waaronder De Hoefslag. Hij was enorm verrast en 

Bron: Jacob Melissen / De Hoefslag

Foto: Digishots