Juliëtte Ooijevaar en Oosting Davincy, Foto: Arjen Schilperoord Fotografie
Juliëtte Ooijevaar en Oosting Davincy, Foto: Arjen Schilperoord Fotografie

Juliëtte Ooijevaar: “Vos is echt een gouden pony”

Algemeen

Bijna drie jaar geleden kwam de veertienjarige Oosting Davincy (v. Jarno) op het pad van Juliëtte Ooijevaar. De ruin bleek een gouden karakter te hebben en de twee klikten meteen. In de afgelopen twee jaar hebben ze twee keer uit mogen komen op de Nederlandse kampioenschappen dressuur en Ooijevaar hoopt dit jaar door te kunnen groeien naar het Z1.  

Advertisement

“Het ging allemaal best wel snel” 

Toen Ooijevaar opzoek ging naar een nieuwe pony was de pandemie net begonnen, waardoor de zoektocht in eerste instantie moeizaam verliep. Na wat rondkijken op Sporthorses en advies van Ronald Beukers kwam uiteindelijk Vos op haar pad. “Het ging allemaal best wel snel”, vertelt de amazone. “We kwamen hem woensdag tegen op Sporthorses, vrijdag zijn we gaan kijken en zondag stond hij bij ons op stal. Hij heeft eerst nog een week op proef gestaan, maar hij is nooit meer weg gegaan.” 

Meteen een klik 

“We hadden echt meteen een klik. Na twee weken begon hij al te hinniken als ik hem riep. Hij was echt super lief en vond nooit iets eng. Toen ik hem de eerste keer thuis reed keek hij nergens naar en heeft hij geen stap verkeerd gezet. Het ging al heel snel heel goed. Hij heeft echt een gouden karakter, hij is heel lief en braaf. Natuurlijk geeft hij ook wel eens een vreugdebok, maar hij is nooit gemeen.” 

“Vos heeft vroeger Z dressuur gelopen, waardoor ik in het begin nog wat moest zoeken naar de knopjes. Dan wilde ik aangalopperen, maar ging hij ineens wijken. Na drie maanden werd hij helaas kreupel. We wisten niet wat hij had, maar hij liep echt mank. In het begin hadden we het niet door, omdat Vos eigenlijk altijd door loopt. Hij geeft het niet snel aan als hij pijn heeft. Uiteindelijk kwamen we erachter dat hij een schiefel had. Hij is toen ingespoten en na drie maanden heb ik hem weer helemaal kunnen opbouwen.” 

Nederlandse kampioenschappen  

“Twee jaar geleden hadden we ons gekwalificeerd voor de Nederlandse kampioenschappen dressuur in het B en vorig jaar mochten we naar de kampioenschappen in het L2. Het is wel echt geweldig dat dat elke keer gelukt is. Inmiddels rijden we M1 dressuur. We moeten nog drie winstpunten voor het M2, dus daar zijn we nu voor aan het oefenen.” 

“Naast het dressuren springen en crossen we ook, allebei in het B. Vos heeft vroeger L gecrosst en gesprongen, dus die kent het spelletje. Zelf vind ik het crossen nog wel een beetje spannend, maar we groeien er samen in.” 

Een gouden pony 

“Ik wil in de zomer Z1 met Vos rijden en gewoon meer vertrouwen krijgen met het springen en crossen. Vos kan goed springen, maar ik wil zelf te veel controle houden. Dat vind ik wel lastig. Ik ben vaak van mijn vorige pony gevallen met springen, dus het blijft moeilijk om daar overheen te komen. Ik rij dit jaar in het HTC-team voor het springen, waardoor ik dit ook meer kan oefenen en het gaat wel steeds beter. Het is ook niet erg hoor, het hoeft allemaal niet zo snel te gaan. We zijn ook gewoon aan het genieten en lekker aan het rijden. Het is echt een gouden pony, hij gaat nooit meer weg”, sluit Ooijevaar af.  

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Arjen Schilperoord Fotografie