Afbeelding

Amber van Zuuren: “Trots op de stappen die we tot nu toe hebben gezet”

Algemeen

Het liefhebben van paarden is er bij Amber van Zuuren met de paplepel ingegoten, het duurde dat ook niet lang voordat haar eerste eigen shetlander voor haar klaarstond. Naarmate ze ouder werd maakte ze de overstap naar de pittige haflinger Blitz, die op 17-jarige leeftijd geblesseerd raakte. Op dat moment wist Amber van Zuuren dat het tijd was om haar grote droom uit te laten komen: het kopen van een Spaans paard. Zodoende kwam ze terecht bij Andalusiër Cupido, met wie ze stapje voor stapje steeds hogerop komt.

Advertisement

Fleur

“Ik ben echt opgegroeid tussen de paarden”, steekt de amazone van wal. “Als baby ging ik altijd al met mijn moeder mee en hierdoor werd ik al snel besmet met het paardenvirus. Toen ik vier jaar oud was kreeg ik mijn eigen shetlander: Fleur. Fleur is de liefste shetlander, zonder de typische shet streken en dus geselecteerd op de eigenschap ‘braaf’. Toen ik wat ouder werd ging ik steeds vaker rijden en lessen op onze Haflinger Blitz. Een haflinger die het heel leuk vindt om dressuur te rijden, maar die ook veel power heeft en snel spoken ziet. Met hem ben ik een aantal wedstrijden gestart totdat Blitz geblesseerd raakte.”

Spaanse ras

Destijds raakte de amazone verliefd op het Spaanse ras .”Toen Blitz geblesseerd raakte en het onduidelijk was hoe zijn herstel zou zijn, heb ik er wat meer vaart achter gezet en ben ik actief op zoek gegaan naar een Spaans paard. Die vond ik al snel in de 3,5-jarige Andalusiër Cupido. Toen ik mijn eerste ritje op hem maakte wist ik het zeker, hij werd mijn Spaanse topper! Hij werd een dag erna gekeurd en toen alles goed bleek te zijn mocht hij mee naar huis.”

Wennen

Cupdio was pas een maand uit Spanje en moest nog erg wennen hier. “Veel was voor hem nog nieuw. Hij was bekend met het zadel: kende stap, draf, galop, maar daar was alles ook mee gezegd. Een jong paard was voor mij ook wennen, mijn haflinger was inmiddels zeventien jaar oud. Samen hebben Cupido en ik het langzaam opgepakt. De eerste weken gingen we samen rondjes wandelen en longeren, om zo vertrouwen op te bouwen met elkaar. Hierna ben ik erop gegaan met het zadel. Hij deed het super braaf, ondanks dat hij nog zo groen was. En hiermee voldeed hij ook aan het criterium dat mijn moeder altijd al belangrijk vond: braaf. Dus was hij ook door haar goedgekeurd.”

Coole kikker

Van Zuuren richtte zich volledig op het opleiden van de ruin en stapje voor stapje werden ze beter in de dressuur. “Vanaf het moment dat ik erop ging heb ik wekelijks les gehad, het was fijn om iemand aan de zijlijn te hebben om ons te begeleiden hierbij. Doordat het een coole kikker bleek te zijn die niet zo snel onder de indruk was van zijn omgeving, konden we het trainen goed voortzetten en opbouwen. We vonden het toen al leuk om met de trailer weg te gaan en een buitenrit te maken. Ook al vond Cup het maken van de buitenritten leuker dan het trailerladen. Soms stonden we drie kwartier lang buiten, proberend om hem te overtuigen dat we écht weer naar huis gingen en hij alleen even de klep op moest lopen. Na veel oefenen en tips gaat dit steeds vaker goed.”

Overstap

Momenteel is Cupdio 5 jaar en heeft de combinatie bijna genoeg winstpunten om de overstap naar het M1 te maken. “Samen met onze instructrice Fleur de Vries nemen we de onderdelen van het M1 mee in de lessen en trainingen. Cupido is leergierig en ook wanneer het hem niet gelijk lukt, geeft hij niet op. Het meest trots ben ik op de stappen die we in de afgelopen twee jaar hebben gezet. Vanaf de basis samen iedere dag leren, en nog steeds. Daarnaast ben ik trots op onze fijne band samen. Zijn gehinnik wanneer je aankomt op stal is onbetaalbaar.”

Ondeugendste paard van stal

“Een kwaliteit die ik waardeer aan Cup is zijn enorme leergierigheid en dat hij iedere dag weer zijn beste beentje voor zet. Een eigenschap kenmerkend aan Cupido is zijn humor en ondeugd. Het is het ondeugendste paard van stal en het komt vaak voor dat hij smiddags in een andere wei loopt dan waar hij sochtends is heen gebracht. Of dat hij wel even helpt met uitmesten door de mestboy vast in zijn mond te nemen. Één ding is zeker een dag is nooit saai met Cupido op stal.”

Genieten

“Samen wil ik zo ver mogelijk in de dressuur komen en zoveel mogelijk van elkaar genieten. Ik wil dit bereiken door veel plezier te behouden in het trainen samen, maar ook genieten van leuke ritjes op het strand en in het bos”, sluit van Zuuren enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit