Afbeelding

Lara Smeekens: “Jessie is mijn lot uit de loterij”

Algemeen

Een eigen paard hebben is altijd al een kinderdroom geweest van de 20-jarige Lara Smeekens, dus toen ze anderhalf jaar geleden groen licht kreeg om de zoektocht te starten, liet ze dat zich geen twee keer zeggen. Ze werd op slag verliefd op de 3,5-jarige Jessie (Roman Lifestyle W. x Fabe 348), die behalve het ‘ervaren’ gedeelte- aan al haar eisen voldeed. Na een hobbelige weg heeft de combinatie nu de smaak te pakken en kijkt de amazone positief naar de toekomst met haar droompaard.

Advertisement

Manegeles

“Ik rijd al paard sinds mijn zesde. Dat is begonnen met ponykampen en uiteindelijk manegelessen”, blikt de amazone terug. “Ik heb altijd gedroomd van een eigen paard, maar heb het nooit gemogen. Daarom ben ik begonnen met verzorg- en leasepaarden. Dit was heel leuk, maar het ging vaak mis op het moment dat de paarden ziek of verkocht werden, wat ik op een gegeven moment echt beu was. Ik wilde heel graag een paard voor mezelf, daarom ging ik samen met mijn ouders kijken bij een paard dat ik kon betalen. Helaas voldeed dat paard niet aan de dromen die ik op dat moment had.”

Hulp

Smeekens besloot niet bij de pakken neer te zitten en maakte een heel plan om haar ouders alsnog te kunnen overtuigen om verder te kijken naar andere paarden. “Uiteindelijk heb ik een beetje hulp gekregen in de aankoop, maar voor de rest betaal ik alles rond Jessie zelf”, vervolgt ze vrolijk. “Toen ik de toestemming kreeg ben ik elke dag alle online advertenties afgegaan. We waren al bij een paar paarden gaan kijken voordat ik de advertentie van Jessie zag. Ik was direct verkocht, het was alleen wel een heel eind rijden voor ons, alleen de heenrit was al drie uur. Toen we daar eenmaal waren en ze haar hoofd uit haar stal stak, was ik gelijk helemaal verliefd. Ook tijdens het rijden klikte het gelijk, ik heb tijdens de rit naar huis naar iedereen gestuurd hoe geweldig ze was.”

Stress

Nog geen dag later hakte de amazone de knoop door en besloot ze de merrie te komen. “De toenmalige eigenaren waren echt supervriendelijke mensen. Ze zijn halverwege naar een kliniek gekomen voor de keuring en ze hebben ook de klinische keuring betaald. Ik heb nog nooit zoveel stress gehad. Uiteindelijk werd Jessie goedgekeurd en kwam ze mee met ons. Ik kon niet geloven dat ik na zoveel jaar dromen mijn eigen paard had.”

Merrie met karakter

De belangrijkste eis van Smeekens was dat haar nieuwe aanwinst genoeg potentie had om mee de dressuursport in te kunnen. “Omdat mijn budget ook niet mega groot was, was dit ook niet gemakkelijk. Dat is ook de reden dat ik uiteindelijk voor een jong paard heb gekozen. Ondanks dat ik daar eigenlijk geen ervaring mee had, besloot ik er toch voor te gaan want Jessie vinkte al mijn wensen af. Jessie is een merrie met een echt karaktertje. Het is dan ook nog geen gemakkelijke rit voor ons geweest. Dat bleek al vanaf de eerste keer dat ik er thuis opzat. Ik had geen controle, ze liep de piste uit en steigerde dan altijd of rende er vandoor.”

Team

Na een jaar hard werken startte de combinatie voor het eerst tussen de witte hekjes. “Dat ging ook niet allemaal vanzelf ook daar liep ze de piste uit”, blikt Smeekens terug. “Maar weer met veel geduld en doorzettingsvermogen hebben we ons seizoen kunnen afsluiten met bijna 70%. Hetzelfde geldt voor het longeren en wandelen, ik heb er vaak achter gehangen, maar ook hierin zijn we hard gegroeid. We zijn steeds meer een team geworden. Nu gaat het longeren en wandelen allemaal goed.”

Trainen

De combinatie traint rustig door richting het volgende wedstrijdseizoen. “We trainen lekker verder en we zien wel waar het ons brengt. Graag zou ik wel zo ver mogelijk met haar in de sport komen. Jessie is een beestje dat heel graag voor je wil werken, zodra ze je in haar hart heeft gesloten. Ze is zelfs slechtgezind als ze een dagje niet echt moet werken, maar dat maakt ook dat ze haar eigen ding gaat doen als ze niet genoeg aan het werk wordt gezet.”

Van elkaar geleerd

Smeekens kijkt trots terug op het afgelopen jaar. “We waren allebei heel onervaren en hebben gaandeweg alles van elkaar geleerd. Ik heb me vaak afgevraagd waar ik aan begonnen was, maar zodra ik naar haar lieve koppie kijk weet ik weer waar ik het voor doe.  Ik zeg vaak dat Jessie mijn lot uit de loterij is. Ik moet me vaak nog even  knijpen om te beseffen dat dit top beestje van mij is. Toen we een keer op wedstrijd waren hoorde ik iemand tegen haar dochter zeggen dat ze alleen maar konden dromen van een paard als Jessie, toen dacht ik: ‘Dat denk je maar’.  Ik had dit echt nooit durven dromen en het voelt echt alsof ik in een droom leef. Ik kijk ongelofelijk hard uit naar wat de toekomst nog voor ons in petto gaat hebben. Ik heb alvast heel veel zin om samen hard aan het werk te gaan en samen verder in de sport te komen, met natuurlijk veel plezier en liefde.”

Droom

Smeekens wil nog één ding meegeven: “Als je heel graag een paard wil maar het kan of mag nu nog niet, houd je dan vast aan het idee dat je droom vroeg of laat uit gaat komen als je er hard voor wil werken.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit