Afbeelding

“Van een pony als Ivy (40!) leer je meer dan van een ZZ-paard”

Algemeen

Marije Popken (16) heeft haar Welsh merrie Golden Ivy (Ivy) al bijna tien jaar. Bijna alles wat zij weet van paardrijden, heeft ze van de merrie geleerd. Toen ze haar kreeg, was Ivy al ‘op leeftijd’, maar dat ze al zó oud zou zijn geloofde niemand! Ivy staat er nu, op 40-jarige leeftijd, nog steeds goed bij met haar pittige koppie en eigenwijze karakter.

“Toen ik zeven was, kreeg ik haar ‘in bruikleen’ van haar vorige amazone Myrthe”, vertelt Marije. “Zij reed destijds op onze paarden. Ivy moest weg vanwege familieomstandigheden en wij hadden wel plek voor haar; we hebben altijd paarden gehad. Ivy zou voor mij een mooie leerpony zijn, zo redeneerden mijn moeder en mijn opa.”

Advertisement

Eén van de foto’s van Ivy die Marije te zien kreeg toen ze van school gehaald werd en kreeg te horen dat ze ‘haar’ pony zou worden.

“Ik weet nog dat ze me ophaalden van school en mij foto’s van een prachtige valkkleurige pony lieten zien. Dat was Ivy. En ik zou op haar mogen rijden!”

Pittig

Ivy toen ze pas bij Marije stond

Iedereen, inclusief haar moeder en haar opa, die toch echt wel verstand van paarden hebben, dacht dat de knappe Welsh-merrie een jaar of dertien, veertien was. “Zo zag ze er uit, ze had totaal nog geen holle rug of grijze haren”, blikt Marije terug. “Ze gedroeg zich ook helemaal niet als een slome oude pony, integendeel. Ivy was een uitdaging met rijden. Wat een pit zat daar in!”

Lol voor twee: Marije en Ivydoor het water

Netjes lopen

Onafscheidelijk duo

Marije deed alles met Ivy, ze waren onafscheidelijk. “We gingen zwemmen, in het bos rijden, en het liefst ging ze dan heel hard. Ook had ik les met haar bij onze ponyclub, de Stroomruiters in Beilen (Drenthe, red.). Ze kon best netjes lopen, maar als ze de bokkenpruik op had, dan bleef ze gewoon stilstaan in het midden. Ik deed ook met haar mee aan de onderlinge wedstrijden, en dan wist ze precies wat er van haar verwacht werd.”

Prinses Margriet Manege

Ivy en Myrthe

“Ivy heeft een heel bijzonder leven gehad”, vervolgt Marije. “Vroeger heeft ze bij de Prinses Margriet manege in Westerbork gestaan, waar ze meeliep in de lessen voor gehandicapten. Daarna kwam ze dus bij Myrthe terecht, die óók op Ivy heeft leren rijden. Ze ging ook vaak samen met haar vader met Ivy voor de wagen door de bossen van Grolloo rijden. Ivy was echt een ‘fun pony’, Myrthe heeft zelfs horseball met haar gespeeld en toen ze een jaar of zes was, sloopt ze soms uit bed om bij Ivy in de stal te gaan slapen.”

Paspoort

Een paar winterse geleden.

“Toen ik te groot voor haar werd, hebben we haar met pensioen laten gaan,”, vervolgt Marije. “Ze staat nu hier nog steeds en ziet er heel goed uit voor haar leeftijd. Inmiddels waren we er dus achter gekomen, via haar paspoort, dat ze twee keer zo oud was als wij dachten!”

Hinniken

Marije en het veulen Spitfire

Marije rijdt al jaren op ‘grote’ paarden, fokproducten van haar opa Jan Joling uit Anreep. “Ik heb ook een tijdje op een paard gereden dat ZZ-Licht gelopen had. Daar heb ik van geleerd, maar niet half zoveel als van Ivy! En nu ben ik bezig om een vierjarige, springgefokte merrie wat meer dressuurmatig bij te scholen. Ze had een veulen dit jaar, het hengstje Spitfire. Het rijden met de KWPN-paarden is geweldig. Maar Ivy blijft mijn maatje. Zodra ik op stal kom, gaat ze hinniken.”

Diva

Ivy in 2022, 40 jaar jong!

“Ik hoop en denk dat ze nog veel ouder wordt. Wel heeft ze PPID, dus ze krijgt medicijnen en we houden haar hoeven goed in de gaten. Ze mag ook niet teveel gras eten. Vaak galoppeert ze door de wei, die ze deelt met haar maatje Ollie, ook een pony op leeftijd (25). Drie keer raden wie de baas is van die twee… Ivy natuurlijk! Ze is en blijft een diva!” (CD)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding