Afbeelding
Foto: Imadia Fotografiee

De nieuwe start van Jeanine Nieuwenhuis: “Kwaliteitsvol gelukkig”

Dressuur HS Masterclas juni 2022

Het bezoek aan Jeanine Nieuwenhuis (26) in Kamperland op Noord-Beveland vindt plaats op een stormachtige februaridag. Er waait een hele frisse wind! Ook in het hoofd en werk van de talentvolle Zeeuwse, die dit jaar met haar moeder Nely Nieuwenhuis (54) een eigen stal begon. Jeanine is een van de amazones die meerijdt op de Hoefslag Masterclass on tour op 3 juni 2022. De Masterclass die geleid wordt door trainer Jean Bemelmans en als thema ‘van achteren naar voren rijden’ heeft. 

Advertisement

Tekst: Claartje van Andel | Foto’s: Diana Bloemendal


Foto: Imadia Fotografie

Wat een veranderingen Jeanine dit jaar. Na zes jaar Tim Coomans in Oud-Beijerland en nog een langere tijd bij Leunus van Lieren in Schore, nu terug in Zeeland en nu voor het eerst een eigen stal.

Jeanine: “Haha, het is een kleinere sprong dan het lijkt, hoor. Ondernemen zit in de familie. Mijn vader heeft een tegelzetbedrijf. Mijn oudste broer zit bij hem in het bedrijf, mijn jongste broer wil er straks ook bij. 

Mijn twee zussen zijn ook zelfstandig ondernemer, de één als gastouder, de ander als verloskundige. Mijn oom Arjan heeft een hoveniersbedrijf en werd gecontact door Annemijn Harten van manege Oud Campen en toen zijn we gaan kijken. Mijn vader, oom en vriend zagen meteen de mogelijkheden. Jeanine Nieuwenhuis Dressage doe ik nu samen met mijn moeder Nely. 

We ondernemen samen en mijn moeder is er altijd, behalve op haar oppasdag op kleindochter Evi. Heel erg leuk om het samen te doen.”

Werd je na je werktijd, bij bepaald niet de minste stallen, ook nog ergens door verrast als zelfstandige?

“Ja inderdaad, tóch nog. Het duurde even voordat we ritme hadden. Hard werken heb ik altijd gedaan, maar dit was nu tóch nog een tikkie harder. Ik heb tien eigen boxen, hier in een nieuw gebouwde gang naast de binnenbaan en vier paddocks. Annemijn Harten heeft dertig pensionboxen aan de andere kant. Zij onderhoudt de binnenbaan, buitenbaan en het terrein. 

Tien boxen leek mij de juiste hoeveelheid om het zelf te kunnen behappen, waarbij het ook financieel/economisch haalbaar is. Als iemand mij een paard in training geeft, wil diegene natuurlijk ook graag dat ik dat paard rijd en niet iemand anders. Bij tien paarden kan ik ook zelf variëren in voer, training en rust, want elk paard heeft een geheel eigen aanpak. Bovendien, tien wedstrijdpaarden is sowieso teveel. 

Verschillende leeftijden en trainingsopbouw is juist goed. Vandaar ook mijn logo: ik heb gekozen voor een kroontje, een koninklijke heel persoonlijke aanpak. Ook een beetje een eerbetoon aan ‘The King’ natuurlijk, mijn koning in de ring TC Athene. Na veel succes is hij met wedstrijdpensioen. Ik vond het best moeilijk hem bij Tim achter te laten.”


Foto: Imadia Fotografie

Je tien paarden zijn paarden van klanten, geen eigen paarden?

“Allemaal paarden van klanten. Het is wel ongelooflijk wat er op je afkomt. Mijn moeder en ik zijn in Engeland geweest naar stoeterij Mount St John in North Yorkshire van Emma Blundell. 

Zij wil haar goede paarden buiten Engeland door meerdere internationale ruiters laten rijden, zodat ze niet altijd tegen elkaar in actie komen. Twee paarden staan nu hier, waaronder de vijfjarige merrie MSJ Delilah (v. Desperado). Natuurlijk hebben Tim Coomans en Erwin Reijnders de nu elfjarige Great Lady TC (v. Bretton Woods) hier in training gezet. Heel bijzonder zijn de paarden van Arie Yom Tov uit Uden.

Met zijn paarden ben ik door hem in contact gekomen met Rieky Young. Zij traint mij met deze paarden. Ik zal maar zeggen: fantastisch, weer een andere dimensie! Ze is heel straight to the point, problemen oplossend, no nonsens, nuchter, eigenlijk herken ik mezelf.”

Je hebt inmiddels veel geleerd met en van veel paarden. Geef eens wat leer-details?

“Dat zijn er veel, allemaal op het juiste moment. Ik zal met Hexagon’s Truemanda (v. Rubiquil) beginnen. Zij nam je nooit iets kwalijk. Ik noem haar ook wel ‘mijn kladblok’, ik kon alles uitpuzzelen, van Z tot Grand Prix, een paard met een geweldige instelling. 

Toen kwam Kyrain (v. Cyrain). Kyrain was een echte schoolmaster: hij deed het niet als je het niet zelf heel goed aangaf. Heel leerzaam dus. Toen Baldacci (v. Havidoff), mijn gouden juniorenpaard in 2012. Hij was zo super correct met alles, dat ik echt heb leren proeven rijden! Toen kwam bij Tim Coomans The King, ofwel TC Athene. Ik voelde zoveel kwaliteit onder het zadel dat je leert van een acht ook een negen te maken, of misschien wel een tien. We wonnen individueel goud bij de young riders in 2016 en twee keer Europees goud in de U25 in 2019. 

Toen ik daarna Great Lady TC te rijden kreeg, was het weer heel bijzonder om het hele jonge paardentraject te doorlopen, tot en met het WK jonge paarden in Verden. Die ervaring heb ik weer kunnen meenemen naar de hengst King van het Haarbosch (v. Spielberg). Het leuke van dit spelletje is dat jij je moet aanpassen aan het paard.”


Foto: Imadia Fotografie

Dit sluit aan op je grootste hoogte- en dieptepunt: jouw jaar 2019. Getrouwd, gescheiden én Europees kampioen GP U25 en KNHS Talent van het Jaar. Wat een jaar. 

“Toen heb ik inderdaad alles over me heen gehad, maar ik was zo kwaad en in die woede ben ik heel hard gaan sporten. Dat was mijn enige kans. Paardrijden, echt goed paardrijden, daar kon ik alles in kwijt. Ik ben geen uitgaander, ik wil heel graag paardrijden en dan goed. Het sportieve doel dat jaar was opnieuw het EK en daar richtte ik me op. Dat was het. Ik heb al mijn energie en emotie in het goed paardrijden kunnen stoppen. De klap van wat er allemaal gebeurd was met mijn huwelijk met mijn jeugdvriendje, kwam daarna. 

Ons hele gezin heeft mij er weer bovenop geholpen. We gingen met z’n allen op vakantie naar de Dominicaanse Republiek. Zo kon het een plekje krijgen. Daarna ben ik ook wel snel Jeff tegengekomen. Jeff sprak me ineens aan met achternaam erbij, op Tinder. Dat kan helemaal niet op Tinder dat je iemands achternaam weet! In het nieuwe jaar hebben we een keer afgesproken, het voelde meteen vertrouwd en dat is zo gebleven.”

Sterker nog, hij heeft je al ten huwelijk gevraagd.

“Ja. Ook weer een bijzonder verhaal. Jeffrey bleek mij te kennen van de kerk, ik had hem nog nooit gezien. Hij is monteur bij een busdienst, weet niets van paarden, maar vindt alles van het paardenbedrijf mooi en weet dat het tijdrovend is. Jeff zorgt ook dat er eten is als ik thuis kom. Heel fijn!”


Foto: Imadia Fotografie

Het lijkt erop dat je op het juiste moment niet alleen de juiste paarden, maar ook de juiste mensen tegenkomt in je leven, privé en qua werk?

“Ongelooflijk ja. Van eerste werkgever Leunus van Lieren en van Thamar Zweistra heb ik leren Grand Prix rijden. Supertrainers en niet snel tevreden. Tim Coomans zei juist heel vaak ‘goed gedaan’. Hij is heel goed in het focussen voor het moment. Dan durft hij echt jonge paarden even vol in het voer te zetten. Hij kan ook zoveel zien aan jonge paarden en veulentjes! 

Een tip van hem: ‘kijk eens hoe een veulen remt’. Een uitspraak van Tim is ook: ‘er is geen once-in-a-lifetime-horse’. En nog één: ‘veel paarden kunnen Grand Prix worden, maar niet elk paard dat Grand Prix wordt, is een Grand Prix-paard.’ Met Great train ik nog steeds bij Tim. Ook m’n coaches kwam ik op het goede moment tegen. Tineke Bartels heb ik nog altijd in mijn hoofd.

Tineke zei bijvoorbeeld dat ik zo perfectionistisch ben dat ik voor de tien ga. Toen ik het aanbod kreeg om van Leunus naar Tim Coomans te gaan, heb ik ook advies aan Tineke gevraagd. Alex van Silfhout is echt een harde werker en op trainingsvlak heb ik megaveel van hem geleerd. Met Monique Peutz als coach gaat het ook heel goed, voor de laatste puntjes. Je merkt dat ze jurylid is.”

En dat heb je nu allemaal meegenomen naar het nu van je eigen stal. En varieert naar eigen zin in voer, training en rust. Hoe werkt dat eigenlijk met het voer?

“Ik ben ambassadeur geworden van Voermeesters. Dat maakt het voor mij heel gemakkelijk verschillend voer te proberen en het effect in de gaten te houden, per paard. Het is ook superfijn dat Customs zadels en Utzon anatomisch gevormde hoofdstellen mij steunen, ook daar kan ik mee variëren voor het beste effect. 

Rust is trouwens ook echt belangrijk. Als ik niet op wedstrijd ben, doen we op zondagmorgen samen even alle stallen, daarna rust. 

Belangrijk voor paarden én mensen. Ik merk het wel eens aan mijn broer: zijn telefoon gaat de hele dag ‘ping ping ping’ en hij moet dus altijd maar aanstaan. Dat is niet goed.”


Foto: Imadia Fotografie

Terwijl jij in je tot nu toe zeer succesvolle loopbaan bij de jeugd ook meestal ‘aan stond’. Is dat je les nu?

“Ik weet wat werkt voor mij. Ik wil graag een kleine groep met 100% vertrouwen om me heen hebben. Ik heb alles wat ik wil in de paardensport zitten en als mens ben je het aan je talent verplicht om er hard voor te werken.

Ik accepteer het niet van mijn leerlingen als ze confrontaties uit de weg gaan. Ik accepteer het ook niet als ze het paard de schuld geven. Ze mogen best boos worden, maar dan op zichzelf. Het ligt altijd aan jou. Jij bent als mens de bepalende factor in het samenwerken van mens en paard en hopelijk niet de storende, maar de meewerkende!

Kampioene op het mentale vlak

“Mijn zonen zijn bij mijn echtgenoot Dick in het bedrijf, ik met Jeanine. Ik wissel af tussen moeder zijn, groom, of zakelijk partner. Ik ben positief en dat gaat goed”, zegt Nely Nieuwenhuis enthousiast. Ze zegt dat de kracht van Jeanine vooral op het mentale vlak ligt. 

“In haar tijd bij Stal Hexagon, werd Jeanine al Zeeuws kampioene vanaf een zevende plek, omdat ze totaal geen druk had. Dan kan je ook goed blijven paardrijden. Later op verschillende EK’s bij de jeugd kreeg Jeanine vaak het vertrouwen van de bondscoach en dan lukte het weer.” “Dat is versterkt door mijn eerste bondscoach Tineke Bartels. Zij heeft me echt wegwijs gemaakt in de paardensport”, benadrukt Jeanine. 

“Ik heb Tineke altijd in m’n hoofd. Ze is een vakvrouw, die je als kind onder de hoede nam. Tineke had zoveel vertrouwen in mij! Dat voelde ik van haar uitgaan. Daarmee kan ze je mentaal zo sterk maken.”


Foto: Imadia Fotografie

Jeanine Nieuwenhuis

Jeanine Nieuwenhuis (26) was in 2012 de jongste Grand Prix-amazone van Nederland. Ze maakte als werkneemster van Stal Hexagon en Stal Tim Coomans van 2012-2020 onafgebroken deel uit EK-dressuurteams bij de junioren, young riders en U25 en won zilver en goud. In 2022 begon ze met moeder Nely Nieuwenhuis (54) een eigen stal in Kamperland, Jeanine Nieuwenhuis Dressage. Haar filosofie: klein, persoonlijk en hanteerbaar.

Hoefslag Masterclass on tour

Jeanine is een van de amazones tijdens de Hoefslag Masterclass on tour op vrijdag 3 juni 2022. Deze Masterclass staat onder leiding van niemand minder dan Jean Bemelmans en heeft als thema van achteren naar voren rijden. Meer info en tickets.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding