Saskia van Es - Jaccardo
WK selectie Jonge Dressuurpaarden 2021
© DigiShots
Saskia van Es - Jaccardo WK selectie Jonge Dressuurpaarden 2021 © DigiShots DigiShots

Saskia van Es: “Als alles voor Jaccardo op z’n plek valt, wordt hij abnormaal goed”

Algemeen

Dresssuuramazone Saskia van Es kondigde op Facebook het vertrek van Desperado-zoon Jaccardo (°2014) aan. De hengst vertrekt naar Amerika om daar zijn sportcarrière verder te zetten.

Advertisement

“Dubbele en moeilijke beslissing”

In 2019 wonnen van Es en de toen vijfjarige Jaccardo het KNHS Indoorkampioenschap in de klasse L2. In 2020 won de combinatie bij de zesjarigen de aanlegtest voor jonge dressuurpaarden in Someren. Jaccardo kreeg daar zelfs een 10 voor het overrijden, en een totale score van 96,4. In het voorjaar van 2021 debuteerden van Es en Jaccardo in het ZZ-Zwaar en in november zetten ze in het ZZ-Zwaar een persoonlijk record (76,57%) neer.

Saskia van Es vertelt: “Het was een hele dubbele en moeilijke beslissing om Jaccardo te verkopen. Maar sinds hij zich op subtopniveau kon meten met de rest, groeide de interesse voor hem wel. Je moet dan wel wachten op het juiste moment en de juiste mensen. Ik vreesde wel altijd dat hij verkocht zou zijn voor we Grand Prix zouden kunnen starten, en dat is nu uitgekomen.” 

“Het voelde goed”

“Ik heb een hele goede samenwerking met de eigenaren van Jaccardo en we hadden afgesproken om hem enkel te verkopen als het gevoel goed zat. Jaccardo en zijn nieuwe amazone hadden meteen een hele duidelijke klik. Ze zijn meerdere keren overgekomen uit Amerika en uiteindelijk zijn we tot een deal gekomen. Het voelde goed, ik kan me er wel bij neerleggen. 

“Jaccardo krijgt het goed op zijn nieuwe plek, zijn nieuwe amazone heeft al heel wat ervaring opgedaan bij de junioren en young riders en wil nu richting de Grand Prix bij de U25. Je hoopt natuurlijk altijd wel dat je je paard goed in de sport terug ziet, dat had ik met Elastico ook. Maar met de aanleg die Jaccardo heeft, komt dat vast goed.”

“Abnormaal goed”

“Hij is echt een fantastisch goed paard met een heel leuk karakter. Toen hij jonger was, was hij zeker niet de makkelijkste. Maar Jaccardo heeft ongelofelijk veel aanleg voor de Grand Prix, vooral de zijn piaffe en passage zijn niet normaal. Als alles voor hem op zijn plek valt, wordt hij abnormaal goed.”

“Italo is een talentje”

“Ik heb Italo (v. Fürstenball) nog op subtopniveau. In mei vorig jaar ben ik met hem op het CDI3* in Grote Brogel gestart in de Lichte Tour. Hij won daar alle proeven die we reden. Ik heb hem nog eens onofficieel Inter II gestart, maar daarna heb ik hem bewust even thuis gehouden. Italo was toen pas acht en kon alles al voor de Grand Prix.”

“Het plan is dat ik hem volgende maand officieel Inter II ga starten en dan in de zomer hopelijk in de Grand Prix. Italo is ook absoluut een talentvol paard. Sinds ik hem heb, heeft hij letterlijk alles gewonnen. Ik weet zeker dat  hij in de Grand Prix hoge scores gaat lopen!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.  

Foto: DigiShots