Afbeelding

Annemieke van Straaten start campagne tegen wolven: “Er komt een heel groot probleem op ons af”

Algemeen Wolvenleed

De wolvenpopulatie is in opkomst in Nederland en veel veehouders houden hun hart vast door dit nieuws. Waar verschillende natuurorganisaties de wolven juist aanmoedigen en proberen te beschermen, trekt Annemieke van Straaten hun argumenten keihard in twijfel. Ter bewustmaking startte ze de campagne ‘De wolf is een bedreiging, wordt wakker’. Met internationale springruiters Albert Zoer en Gert-Jan Bruggink naast zich doet ze er alles aan om te voorkomen dat er nog meer onschuldig vee te grazen wordt genomen.

Advertisement

Het initiatief van Van Straaten geeft tegengas op de net opgestarte campagne van Natuurmonumenten: ‘Wennen aan de wolf’. Deze organisatie pleit voor de verblijfsrechten van de wolf in Nederland en meent dat landbouwhuisdieren goed beschermt worden met wolfwerende rasters. “Ik wil de paardenwereld wakkerschudden. Het probleem komt nu vooral voor in Duitsland en België, maar ik wil kenbaar maken dat er een heel groot probleem op ons af komt waar ik me zorgen over maak. Als paardenmensen moeten we zeker niet blij zijn met de opkomst van de wolf”. Door een onderzoek over de paarden op de Oostvaardesplassen kwam Van Straaten achter ‘leugens en misstanden’, zoals ze het zelf noemt. Dezelfde club waar ze al vier jaar tegen knokt over de Oostvaardersplassen, neemt ze het nu ook tegen met betrekking tot de wolven. “Volgens hen moet de oer-natuur terug in Nederland, maar de natuurlijke processenbeleid is niet mogelijk hier. De wolven mogen niet worden beschoten en niet worden geweerd, terwijl ze dwars door de hekken gaan. Er komt een groot probleem op ons af in Nederland en denk niet dat het voor de Randstad ‘ver van mijn bed is’”.

Steeds groter probleem

De meest schrijnende berichten en foto’s van opgegeten veulens gaan de rondte over op internet. Ook internationale springruiter Albert Zoer kreeg hiermee te maken, toen hij onlangs zijn veulen met bijtwonden aantrof en de schrik van zijn leven kreeg. Mede door dit incident zet hij zich ook in voor de campagne van Van Straaten. “De wolven beginnen steeds meer een probleem te worden. Ze worden toegelaten en geaccepteerd, maar ze maken meer kapot dan lief is. Ons eerste veulen van vorig jaar werd tijdens zijn eerste nacht in het land gebeten door een wolf en was van achter gewond. Zelf wonen wij aan het bos in Drenthe, dus het is zeker een risicogebied”, aldus Zoer.

Emotionele schade

De springruiter vindt dat de wereld wakker geschud moet worden over deze kant van de wolven-opkomst. “Het zijn niet alleen de paarden, maar ook de koeien en de schapen. Wolven vormen een gevaar voor alle dieren. Ze kunnen wel zeggen dat het niet zo is, maar het is feitelijk bewezen dat het wel het geval is. Er wordt gezegd dat de wolven bang zijn voor mensen en dieren en dat ze niks doen, maar ze vreten alles op. Op televisie wordt gezegd dat de onkosten tegen de wolven hoger zijn dan de onkosten die er gemaakt worden als ze vee grijpen, maar het zijn niet alleen maar paarden voor ons, maar ook onze metgezellen en lievelingen. De financiële schade is in bepaalde ogen misschien minder, maar de emotionele schade is veel hoger en moet zeker ook meetellen. Organisaties bekijken alles vanuit het oogpunt van de wolf, maar het kan ze niet schelen dat onze dieren opgegeten worden. Er moet zeker iets veranderen”.

Opgestaan

Ook Gert-Jan Bruggink steunt Annemieke in dit verhaal. “Ik ben blij dat er iemand opgestaan is tegen de wolven. Als straks alle veulens hier geboren worden, weet ik niet waar ik die moet laten met het oog op aanvallen”, geeft de springruiter eerlijk toe. ““Het gaat dan wel over duurzame fokkerij, maar als je ziet hoe erg onze dieren toegetakeld worden, kan je net zo goed je geïnvesteerde geld gelijk aan de pro-wolforganisaties geven. Ik ben van mening dat de wolf niet in de Duitse of Nederlandse natuur hoort en ik sta volledig achter Annemieke. Niks houdt die beesten tegen, we kunnen burchten bouwen, maar ook wolven kunnen klimmen. Er is geen begin en geen einde, waar we de grens kunnen trekken en wat goed functioneert. Ze pleiten voor biologische veehouderijen, maar op het moment dat de wolf komt, moet al het vee weer naar binnen. Dit spreekt elkaar gewoon ontzettend tegen”.

Groene leugen

Een ‘groene leugen’ noemt Van Straaten de natuurontwikkeling in het dichtbevolkte en ruimtegebrek-lijdende Nederland. “Het gaat me bij de wolf ook om de clubjes die de boel belazeren. Ze zeggen dat wolven schuw zijn en zich niet aan de mens laten zien, maar het dier heeft zelf al de idiote theorie onderuit gehaald door te laten zien dat hij niet schuw is”. Annemieke haar campagne is hier te volgen


Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Annemieke Van Straaten

Afbeelding