Afbeelding
Foto: Privébezit Mark Hoeffgen

Mark Hoeffgen: “Dit wordt één van de mooiste WE-wedstrijden van Europa”

Algemeen

Op Hemelvaartsdag (26 mei 2022) wordt er bij Fort Roovere een internationale Working Equitation-wedstrijd op topniveau verreden. Organisator en EK-ruiter Mark Hoeffgen vertelt over de voorbereidingen die op dit moment getroffen worden.

Advertisement

Internationale ruiters

Twee jaar geleden werd deze wedstrijd voor het eerst georganiseerd door Mark en een klein team. “Toen was er ruimte over in het reguliere wedstrijdprogramma. Wij hebben de dag opgevuld met een WE-wedstrijd. Op dit moment zijn we druk bezig met het organiseren van de tweede editie tijdens het Concours Hippique Halsteren van rijvereniging Prins Auvergne. Daarbij hebben we gelijk rekening gehouden met de manier waarop we internationale ruiters konden bereiken. Er willen al Duitsers, Belgen en Fransen komen.”

Wel of geen runderwerk?

Er zijn in mei drie of vier onderdelen te rijden. “Die keuze moeten we nog maken. De vorige keer riep ik dat er de tweede editie koeien kwamen, maar daar zitten veel regels aan vast. Of het gaat lukken weet ik niet, daar hebben we nog meer sponsoren voor nodig. We zijn al heel erg blij met de sponsoren die we nu hebben. Om er runderwerk bij te gaan doen is een hele stap verder, om ook te zorgen dat het veilig kan gebeuren.”

Europees klassement

De vorige keer werd er de klasse M en de Masterclass verreden. “Dit proberen we nu weer voor elkaar te krijgen, maar omdat deze wedstrijd meetelt voor het Europees klassement is de Masterclass het meest belangrijk. Daarom beginnen we met de invulling van de hoogste klasse. Als er ruimte is voor de klasse M, dan laten we deze zeker doorgaan. Deze klasse is voor ons even mooi als de andere wedstrijd. We willen vooral dat deze wedstrijd een reclamewedstrijd wordt om de sport nog meer te promoten.”

Speedtrial op hoofdterrein

De wedstrijd wordt voornamelijk verreden op een zijterrein van Fort Roovere. Mark: “Daar worden de stijl, trail en dressuur verreden. We hebben daar onder andere mooie sloten liggen waar we gebruik van kunnen maken. Op het hoofdterrein wordt alleen de speedtrial verreden. De vorige keer was het afgeladen vol, dus als er toeschouwers mogen zijn denk ik dat het weer zo is. Het is leuk om de sport zo steeds meer onder de mensen te brengen, tussen het dressuren en springen van de reguliere wedstrijd door.”

Recreatiepaarden

Wat wil de ruiter en het jurylid vooral dat mensen zien op deze wedstrijd? “Dat Working Equitation voor hele allround paarden zorgt. De paarden hoeven namelijk geen uitblinkers te zijn, het moet vooral correct gaan. We hopen dat we ruiters met recreatiepaarden ook kunnen triggeren om het eens uit te proberen. Bijna alle elementen van de WE kun je ook in het bos tegenkomen. Ook is het leuk om samen met je paard aan de behendigheid te werken. Het zorgt voor een extra dimensie in je training.”

Verrijking voor maneges

Mark hoopt dan ook dat steeds meer mensen de sport gaan beoefenen. Zo zet hij het zelf al in bij zijn manegelessen. “Natuurlijk kun je daar vertellen over dressuur rijden en soms een klein sprongetje maken, maar als ik een avond een brugje, een poortje en een kleine hindernis neerzet dan vinden mensen dat ook super leuk. Daarom denk ik dat WE een verrijking is voor veel maneges. We zijn nu ook bezig met het maken van een leergang bij de KNHS en hopen dat de paardensport steeds meer wakker wordt om wat met Working Equitation te gaan doen.”

Bijzondere hindernissen

Hij kijkt in ieder geval uit naar de wedstrijd in mei. “Dit wordt één van de mooiste wedstrijden van Europa en dat mag ik best zeggen, omdat ik dat ook van ruiters hoor. Ik maak zelf de hindernissen en doe mijn best om ze er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Zo gebruik ik bijvoorbeeld boeien die normaal gesproken in het water liggen en heb ik een Amsterdamse brug nagebouwd. Al met al belooft het een mooie wedstrijd te worden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Mark Hoeffgen