Afbeelding

Joella Flapper: “Opgeven was geen optie”

Algemeen

Twee jaar geleden viel Joella Flapper op slag voor de toen 2-jarige tinkerruin Balou, ondanks dat hij een rake trap uitdeelde bij de bezichtiging. Na een heftige periode vol met tegenslagen en een moment waarop ze bijna afscheid moest nemen van de ruin, is de combinatie nu vastbesloten om de wedstrijdring binnen te treden. 

Advertisement

Perfecte paard

“Toen ik Balou zijn advertentie zag, was ik gelijk verliefd”, blikt de amazone terug. “Onze eerste bezichtiging ging niet heel goed, omdat hij mij een rake schop gaf. Ondanks dat viel ik voor zijn helderblauwe ogen en wist ik dat hij het perfecte paard voor mij was”.

Eenkennig

Flapper besloot de ruin te kopen en zette hem langzaam aan het werk. “Eenmaal bij mij werd hij steeds rustiger en kwam ik erachter dat het een heel eenkennig paard is. Ik heb hem destijds zelf zadelmak gemaakt en ingereden, wat supergoed ging. Na een maand onder het zadel konden we al samen op het strand rijden”.

Ze vervolgt: “In de eerste instantie wilde ik een paard om recreatief mee te rijden, maar Balou blijkt enorm actief te zijn en hij is ook echt wel sportief gebouwd. We hebben een online proefje gereden en waren van plan om in 2021 onze startpas aan te vragen”.

Hoefbevangen

Vlak voordat de combinatie in de sport aan de slag wilde, kregen ze een enorme tegenslag te verduren. “Op een dag kwam Balou stokstijf uit het land. Na heel veel dierenartsbezoekjes, novacam en opbouwen van de tijd op de wei, bleek dat hij hoefbevangen was. Zijn hoefbeen kantelde zo veel dat ik dacht dat het gebeurd was, omdat hij zo veel pijn had. Ondanks dat voelde opgeven niet als optie, ik zag aan zijn blik dat hij nog zo graag wilde leven”. De amazone besloot om nog één poging te doen om de ruin er bovenop te helpen. “We hebben eerst een sessie met bloedzuigers gevolgd, vervolgens heeft de klinieksmid speciaal beslag onder zijn hoeven gezet, wat hem echt weer op de been heeft geholpen”.

Veel gebeurd

Na acht weken revalideren kreeg de combinatie goed nieuws: “De foto’s zagen er goed uit en we mochten het rijden weer op gaan pakken. Het herstel was erg lastig, want Balou wilden niet lopen, terwijl we juist te horen kregen dat beweging het herstel zou bevorderen. Inmiddels gaat het echt veel beter met hem. Ik ben blij dat we niet hebben opgegeven. Ondanks dat er aan de buitenkant als een gezond paard uitziet, is er binnenin veel gebeurd”.

Flapper hoopt dat niks meer in de weg zal staan om te gaan starten met wedstrijden. “Mijn droom is om volgend jaar de startpas aan te vragen en er dan vol voor te gaan”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: RTeensma Fotografie