© DigiShots
© DigiShots DigiShots

Iris van Gulik en Aimée de Rooij: “Strakke neusriem is inbreuk op paardenwelzijn”

Algemeen

In Canada is het ‘Noseband November’. Tijdens deze maand wordt er aandacht gevraagd voor het paardenwelzijn. Door middel van een pilot mat de Canadese paardensportfederatie de strakheid van neusriemen tijdens het wedstrijdseizoen. Dat neusriemen te veel worden aangesnoerd, gebeurt natuurlijk niet alleen in Canada. Ook in Nederland moet er meer aandacht aan besteed worden. Paardendierenartsen Iris van Gulik en Aimée de Rooij van ‘De Paard en Gezondheid podcast’ vertellen waarom het zo belangrijk is dat een neusriem niet te strak zit.

Advertisement

Verandering in gedrag

Iris en Aimée zijn stellig in hun standpunt. Ze beginnen te vertellen waarom: “Uit onderzoek blijkt dat een te strakke neusriem ervoor zorgt dat paarden beperkt worden in hun gedrag. Wanneer een neusriem te veel wordt aangesnoerd, kan een paard nauwelijks geeuwen, likken of slikken. Als de neusriem wordt losgemaakt, gaat een paard dat gedrag juist extra vaak vertonen. Er wordt veronderstelt dat dit compensatie is voor toen hij of zij dat niet kon doen. Als je ziet dat jouw paard na het rijden overdreven gaat geeuwen of likken, kan het zijn dat de neusriem te strak heeft gezeten.”

Inbreuk op welzijn

Ze vervolgen: “Soms zien wij op röntgenfoto’s ook echt een verandering in het neusbot. Door een te strakke neusriem kan er dan nieuwe botopbouw zijn of er zijn deuken te zien ter hoogte van de neusriem. Je kunt ook aan de buitenkant zien of er sprake is geweest van neusriemdrukkingen. Als er witte haren verschijnen op het neusbot, is dat een teken van een te strakke neusriem of een te klein halster.”

Zachte onderlegger

“Vaak zie je dat er zachte onderleggers onder de neusriem worden geplaatst. Deze zien er mooi uit en kunnen nog zo zacht aanvoelen, de druk verlaag je er niet door. Druk is druk, strak is strak. Als je vingers niet onder de onderlegger passen, zit de neusriem dus alsnog te strak,” vertellen ze.

Elastiekje om je vinger

Iris en Aimée geven een voorbeeld waarmee je het gevoel kunt vergelijken: “Doe maar eens een strak elastiekje om je vinger. Dat zit ook niet lekker. Na een tijdje gaat je vinger zelfs tintelen en ‘slapen’. Dit is hetzelfde gevoel wat je paard heeft bij een strak aangesnoerde neusriem.”

Hoe checken?

Maar hoe check je nu precies de strakheid van de neusriem? De paardendierenartsen geven uitleg: “Plaats twee volwassen vingers tot aan de tweede knokkel tussen de neusriem en het neusbot. Doe dit ook echt op het bot zelf, want aan de zijkant van de neusriem heeft dit geen zin. Hier zitten zachte weefsels die gemakkelijk ingedrukt worden door je vingers en zo heb je nog geen duidelijk beeld. Houd wel in je achterhoofd dat niet iedereen dezelfde vingerdikte heeft. Vrouwenvingers zijn bijvoorbeeld vaak te dun. Je kunt daarom ook een speciaal meetinstrumentje gebruiken. Deze plaats je gemakkelijk onder de neusriem en zo kun je precies meten of alles goed zit.”

KNHS-regel

Beide dames sluiten af met een regel waar zij zelf erg blij mee zijn: “Sinds 2019 heeft de KNHS een landelijke regel opgesteld. Hierin staat dat er bij alle disciplines 1,5 centimeter ruimte moet zitten tussen het neusbot en de neusriem. Sommige landen hanteren zelfs twee centimeter. Er wordt gezegd dat er vaker gecontroleerd gaat worden en dat is maar beter ook!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan