De nieuwe hengstenkeuringscommissie v.l.n.r. Bauke de Boer, Lammert Tel en Thomas van der Weiden. (Foto Tuigpaardvlogs)
De nieuwe hengstenkeuringscommissie v.l.n.r. Bauke de Boer, Lammert Tel en Thomas van der Weiden. (Foto Tuigpaardvlogs) Tuigpaardvlogs

Drie tuigpaardhengsten goedgekeurd bij het KWPN

Algemeen

Vanmorgen deden drie tuigpaardhengsten in Ermelo hun examen na een verrichtingsonderzoek van drie weken. Alle drie de hengsten slaagden. Neon GSM werd de verrichtingstopper met 86,5 punten. Hij komt uit de eerste jaargang van de KWPN-erkende hengst Bocellies Matteo.

Advertisement

Gemiddelde jaargang

Dit was de tweede keer op rij dat er een najaarsonderzoek voor tuigpaardhengsten werd georganiseerd. Deze duurde ongeveer drie weken. De hengstenkeuringscommissie bestond uit voorzitter Lammert Tel, Bauke de Boer en Thomas van der Weiden en zij werden bijgestaan door inspecteur Viggon van Beest. Lammert Tel lichtte toe: “Het is een gemiddelde jaargang waarbij de hengsten cijfermatig niet bovengemiddeld hebben gepresteerd. Wel zijn er twee hengsten die een zeer laag en laag verwantschap hebben ingeschreven in het stamboek. De derde hengst, Norking Apple, komt uit een hele sterke moederlijn en dat is het belangrijkste kenmerk van dit onderzoek.”

Drie hengsten

Bocellies Matteo-zoon Neon GSM kreeg een 8,5 voor de bewerkbaarheid/instelling en bijna alleen maar achten op de andere onderdelen. Hij is zeer laag verwant en zodoende een aanwinst in het kader van de bloedspreiding. Norking Apple (v.Icellie) deed niet veel onder voor Neon GSM. Ook hij kreeg een 8,5 voor de bewerkbaarheid en instelling. Voor het front, looplust en algeheel beeld als tuigpaard kreeg hij ook een 8. Norbert FS (v.Urgent) is ook een laag verwante hengst die een 8 kreeg voor het zweefmoment, het gebruik van het achterbeen en de bewerkbaarheid/instelling.

Bron: KWPN

Foto: Tuigpaardvlogs