Equestrian sport. Portrait of a dressage horse in training, front view.The leg of the rider in the stirrup, riding on a horse. Dressage of the bay horse in the arena. Horseback riding.
Equestrian sport. Portrait of a dressage horse in training, front view.The leg of the rider in the stirrup, riding on a horse. Dressage of the bay horse in the arena. Horseback riding. Photographer:Eleonora Vatel

Olympisch goud: Paardensport op de Olympische Spelen

Algemeen

Paardensport maakt al jarenlang deel uit van de Olympische Spelen. Over het algemeen zijn er drie verschillende categorieën waarop Olympisch goud gehaald kan worden. Dit zijn dressuur, eventing en springen. De medailles kunnen zowel in individueel als teamverband behaald worden. Ook Nederland is al jarenlang van de partij als het gaat om de paardensport op de Olympische Spelen.

Advertisement

Anky

Nederland heeft het natuurlijk jarenlang goed gedaan met Anky van Grunsven. In de dressuur behaalde zij jarenlang de ene na de andere medaille. Komt het aan op het aantal medailles, dan heeft Anky van Grunsven met negen medailles een groot aandeel in het aantal Nederlandse medailles op de Olympische Spelen.

Verleden

Nemen we het verleden mee, dan doen we het als klein kikkerlandje helemaal niet slecht. Met maar liefst 26 medailles, waarvan 10 goud, staan we op de zevende plek als het aankomt op het aantal medailles op de Olympische Spelen. Duitsland is het grote land in de paardensport. Zij wisten in alle jaren al 52 medailles te halen, waarvan 25 keer goud. 

Brons

Toch is het de laatste jaren opvallend stil rondom de Nederlandse paardensport. Sterker nog, Nederland wist maar één medaille te halen op de Olympische Zomerspelen van 2020. Maikel van der Vleuten behaalde een bronzen medaille met het springen.

Gokken op paardensport

Toch is de paardensport steeds populairder aan het worden als het gaat om mobile casino gokken. Steeds meer online aanbieders kiezen ervoor om ook de wereldwijde paardensport in het aanbod op te nemen. Daarbij gaat het niet alleen om springen, dressuur of eventing. Ook worden de paardenraces steeds populairder.

Populiar

Het is dus niet langer zo dat je als gokker alleen bij de paardenrennen zelf kunt wedden. Vooral in Engeland, het Verenigd Koninkrijk en landen als Zuid-Afrika en Canada is het paardenrennen populair. Om ook deze markt te kunnen ondersteunen, kiezen aanbieders als Unibet ervoor om ook deze sport op te nemen in het aanbod. 

Opletten

Hoewel het mooi meegenomen is om een extra zakcentje te verdienen met online gokken, is het wel opletten. Er verschijnen steeds vaker illegale aanbieders die in korte tijd geld verdienen aan gokkers. Kijk dus altijd goed of je te maken hebt met een goede online aanbieder die beschikt over de juiste licenties.