Mark Stuiver met Whirlwind.
Mark Stuiver met Whirlwind. Foto: Samantha van der Hoorn

Mark Stuiver: “Het is ontzettend speciaal om je eerste liefde terug te hebben”

Algemeen

Whirlwind, het paard waar het allemaal mee begon, is weer terug bij Mark Stuiver. Door deze merrie werd Mark bekend in de vrijheidsdressuur en begon hij met het geven van shows en clinics. Na een aantal jaar gescheiden te zijn geweest, mag ‘Willy’ nu lekker bij Mark genieten.

Advertisement

Verzorgpaard

Mark leerde Whirlwind kennen toen hij slechts elf jaar jong was. “Ik ging op de fiets naar mijn toenmalige verzorgpaarden. Daarbij kwam ik altijd langs het weiland van Willy. Zijn eigenaresse was wel eens aan het rijden met haar. Op een gegeven moment hield ze me een keer aan en vroeg ze mij of ik het leuk vond om eens op Willy te rijden. Zo gezegd, zo gedaan. Na een paar weken vroeg ze me of ik haar wilde verzorgen en dat ben ik toen gaan doen. Willy was toen een jaar of vier à vijf en ik was pas elf. Ik heb echt alles van haar mogen leren.”

Veel beleefd

Mark vervolgt zijn verhaal: “In het begin reden we vooral veel, maar het was wel mijn ponytijd. Ik deed dus van alles met haar. We deden veel vrijheidsdressuur, reden zonder bit en op neckrope. Ook deden we buitenritjes, ookal was Willy doodsbang voor trekkers. We hebben ook wel ongelukken gehad samen, zo zijn we bijvoorbeeld een keer in de sloot beland. Willy was niet altijd even makkelijk, maar misschien was dat ook wel wat ons naar elkaar toe trok. We hebben heel veel beleefd samen.”


Mark met Whirlwind in hun jongere jaren - Privébezit

Naar een ander

Op een gegeven moment kreeg Mark het aanbod om de merrie te kopen. “Ik was toen een jaar of zestien en kreeg mijn eerste baantje. Ik dacht: ik ga sparen en dan koop ik haar. De eigenaresse wilde nog graag een veulentje van haar fokken, maar dat ging niet helemaal zoals gehoopt. Uiteindelijk liep het zo langs elkaar heen dat ik besloot om er niet in mee te gaan. Toen is ze verkocht naar een ander meisje. Zij deed er precies hetzelfde mee als wat ik er al die jaren mee had gedaan.”

Droom die uitkomt

“Willy heeft vijf jaar lang met heel veel plezier bij haar mogen wonen. Ik heb altijd wel een beetje contact met haar gehouden. Ook wist ze dat als ze haar ooit besloot te verkopen, dat ik me ten allen tijden aanbevolen hield. Zo is het dan ook gegaan. Vorig jaar stuurde ze mij een berichtje. Daar is nog wel bijna een half jaar overheen gegaan, maar uiteindelijk kon Willy hier komen. Het was fantastisch toen ze hier kwam. Dat is toch je jongensdroom die uitkomt. Mijn droom om een eigen paard te hebben was inmiddels al vervuld - ik heb er nu meerdere - maar om je eerste liefde terug te hebben was ontzettend speciaal. Dat voelde als thuiskomen.”

Genieten

Echt plannen met Whirlwind heeft Mark voor nu niet. “Door de jaren heen zijn mijn doelen in de paardensport wel wat veranderd. Ik heb nu allemaal dressuurpaarden en daarmee wil ik graag zo hoog mogelijk komen in de sport. Willy is inmiddels bijna zeventien dus dat ga ik met haar niet meer doen. Ze staat hier op een Paddock Paradise en ze mag heerlijk van haar pensioen genieten. Mijn vriend vindt paarden ook heel erg leuk, wie weet kan hij op haar leren paardrijden. Alle doelen die ik met haar had, zijn allang behaald.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Mark Stuiver/Samantha van der Hoorn

Afbeelding