Sophie Weening met haar bronzen medaille.
Sophie Weening met haar bronzen medaille. The color pink photography

EK Pony’s | Sophie Weening naar bronzen eventingmedaille: “Echt bizar gewoon!”

Algemeen

Tijdens het EK Pony’s in Strzegom wist eventingamazone Sophie Weening individueel naar de derde plaats te rijden. Dit deed ze samen met haar BWP’er Hip Hop (v. Kashmir van Schuttershof). “Het is natuurlijk gigantisch om mijn laatste ponyjaar zo af te sluiten, voor nu, maar ook lastig om straks afscheid te nemen”, vertelt ze.

Advertisement

Helemaal foutloos gesprongen

Na de dressuur stond Sophie met 30,4 strafpunten op de twaalfde plaats. In de cross bleef ze helemaal foutloos, waardoor ze in de tijdelijke tussenstand al op de derde plaats belandde. Door ook het springparcours nog eens zonder fouten te klaren hield ze haar positie vast. Dat resulteerde in een hele knappe bronzen medaille. 

Super sterke Franse amazone

De Franse Mae Rinaldi en haar paard Boston du Verdon waren al vanaf de dressuurproef oppermachtig. De twee reden een super strakke proef, wat resulteerde in slechts 23,2 strafpunten. In de cross kregen ze 5,2 strafpunten vanwege tijdsoverschrijding, maar vanwege hun dressurscore konden ze dat makkelijk hebben. Na een foutloze springproef hielden ze hun koppositie vast.Goud met 28,4 strafpunten in totaal. De Ierse Ben Connors stond na de dressuur al één plaats boven Sophie. Deze positie hield hij vast. Hij reed Cornafest Fred naar een zilveren medaille met 30,3 strafpunten. Nét 0,1 punt minder dan Sophie.

Relaxed gereden

Sophie reageert na het inpakken van haar spullen: “Het is echt een droom die werkelijkheid is geworden. Super gaaf. De afgelopen week heb ik volgens plan gereden. Het was voor mij een vrij relaxte wedstrijd. We zijn hier al een keer geweest dus we kenden de omgeving en het crossterrein al een beetje. Alleen de waterbak was dit keer anders. Daardoor zijn we heel relaxed de wedstrijd in gegaan en ik denk dat dat zeker geholpen heeft op weg naar de medaille.”

Samen gegroeid

Had ze verwacht dat ze een medaille zou winnen? “Je traint er natuurlijk heel hard naartoe. Je wil hier een zo goed mogelijk resultaat neerzetten, maar wat de anderen doen heb je niet in de hand. Ik had het niet verwacht, maar wel gehoopt natuurlijk.” Sophie rijdt Hip Hop sinds 2017. “Toen had ik nog vrij weinig ervaring. Ik heb toen met mijn C-pony wel eens een cross gereden en dat vond ik zo leuk dat we ervoor zijn gegaan. Hip Hop had bij zijn vorige eigenaresse nog een EK gelopen en daarna kwam hij bij mij. We zijn toen rustig aan naar dit niveau gegroeid.”

Eén van een tweeling

“Volgens de FEI is Hip Hop al 14 jaar, maar dat wordt hij later dit jaar. Hij is volledig paard gefokt, maar is één van een tweeling en daardoor klein gebleven. Om die reden kan ik hem bij de pony’s rijden. Hip Hop is heel fijn voor de eventing en heeft een grote galop. Daardoor kan hij het tempo van de cross makkelijk aan. Hij is een super fijne pony die makkelijk te rijden is, lief in de omgang en ook super relaxed op de wagen en in stal. Het was hier de afgelopen week heel warm. Hip Hop stond de hele tijd voor de ventilator te slapen. Hij is niet snel onder de indruk en dat is top.”

Laatste ponyjaar

Voor Sophie was dit het laatste jaar dat ze een Pony EK kon rijden. “Ik heb nog niet helemaal nagedacht over wat ik ga doen als ik thuis ben. Het is voor ons in ieder geval het laatste jaar bij de pony’s. Het maakt het moeilijker om afscheid te nemen nu het zo goed gaat. Hip Hop heeft me al zoveel gebracht. Het is natuurlijk gigantisch om het zo af te sluiten, voor nu, maar ook lastig om straks afscheid te nemen.”

Door met eventing

Sophie weet in ieder geval zeker dat ze verder wil in de eventing. “100%! Alleen dan natuurlijk bij de paarden. Ik ga nu met een goed gevoel naar huis. Als dit geen goed gevoel oplevert, dan weet ik niet wat ik nog meer moet doen. Ik weet nog niet precies waar ik mijn medaille ga ophangen, maar hij krijgt een heel mooi plekje waar we er nog lang van kunnen genieten”, besluit ze.

Bekijk hier de volledige uitslagen van de eventingwedstrijd.

Bron: De Hoefslag

Foto: The color pink photography