Malissa Stouten met Milano.
Malissa Stouten met Milano. Foto: Tyrza van Maanen Photography

Malissa Stouten: “Als Milano niet stopt met vechten, doe ik het ook niet”

Algemeen

Toen Malissa Stouten op zoek was naar een nieuw sportpaard, kwam ze bij de toen 2,5-jarige Milano terecht. Het duurde niet lang voordat de ruin behoorlijk ziek werd. Hij bleek Equine Grass Sickness te hebben en kreeg meerdere keren per week koliek. Ondertussen is hij stabiel, maar Malissa weet niet hoe lang dit zo blijft. Toch neemt ze nog geen afscheid. “Hem laten inslapen kan maar één keer”, stelt ze.

Advertisement

Rustig aan beginnen

“Na het overlijden van mijn vorige sportpaard heb ik een nieuw, jong paard gekocht. Dat was Montano. Hij is een heel leuk en goed paard, maar door lichamelijke problemen kan hij waarschijnlijk niet meer de sport in. Ondanks dat blijft hij altijd bij mij. Omdat ik wel graag de sport in wil, ging ik op zoek naar een nieuw paard. Ik kwam Milano tegen en was gelijk verliefd op hem. Toen hij eind 2019 bij mij kwam was hij een 2,5-jarige hengst. Het doel was om hem na zijn castratie in de wei te zetten en hem daarna rustig aan zadelmak te maken en in de sport uit te brengen. Dat liep helaas niet zo.”

Milano -  Foto: Tyrza van Maanen photography                                                

Niet in orde

De eerste complicatie was een ontsteking aan de zaadstreng na zijn castratie. “Daarom is hij toen met spoed geopereerd in Utrecht. Na twee weken op de kliniek mocht hij naar huis. Hij zou snel moeten herstellen, maar hij was thuis al snel niet in orde. Hij was koliekerig en niet fit. Na vier dagen hebben we hem teruggebracht naar Utrecht om te onderzoeken waar het vandaan kwam. Hij is onderzocht en bleek vol te zitten met maagzweren. Dat was niet gek na alles wat we hadden meegemaakt. Met medicatie zou het beter moeten gaan, maar het werd eigenlijk alleen maar slechter. Na drie weken zijn we opnieuw naar de kliniek gegaan. Hij bleek een chronische dunne darm onsteking te hebben.”    

Ontsteking onder controle                                         

De ruin werd behandeld met pretnisolon en het leek een tijdje beter te gaan. Malissa vertelt: “In juli 2020 werd hij heel erg slecht. Hij kreeg hele heftige koliek en we hadden geen idee hoe het kwam. Zijn maagzweren waren inmiddels weg en de ontsteking was onder controle. Toen de koliek weg was mocht ik hem weer meenemen, dus dat deed ik, maar na een dag kreeg hij weer zulke heftige koliek dat hij terug moest naar Utrecht.” Zo ging het een tijdje door. Milano ging met koliek naar de kliniek, wanneer het over was mocht hij mee naar huis, waar hij al snel weer koliek kreeg en weer terug moest naar de kliniek.

Onbekende ziekte

“Het was verschrikkelijk, Milano werd alleen maar magerder en zwakker. Maar ik wilde hem nog niet opgeven voordat ik zeker wist dat hij geen toekomst meer had, vooral omdat hij nog zo jong was. In Utrecht stelden ze voor om een EMG te doen. Daaruit konden ze afleiden of het misschien Equine Grass Sickness kon zijn. Inderdaad, dat bleek het te zijn. De prognose is daarbij zo slecht dat de meeste mensen hun paard direct in laten slapen. Dierenartsen weten ook niet precies hoe het ontstaat, maar de ziekte tast de zenuwen aan en dan vooral die van het maag- en darmstelsel. Dat is dan ook de reden dat Milano nu geen hooi kan eten.”

Milano vorig jaar toen hij was ingevallen (boven) en afgelopen winter (onder) - Foto onder: Tyrza van Maanen photography

Koliekoperatie

Samen met de dierenartsen maakte Malissa een plan. “Hij kreeg geen hooi meer, wat voor een paard natuurlijk heel gek is. Wel leek het te helpen. Milano staat gewoon de hele dag in de wei en krijgt compact gras bijgevoerd. Hij staat nooit langer dan twee uur zonder eten. Dat ging een hele tijd goed, tot er weer allemaal koliekaanvallen volgden. Met de kliniek besloot ik dat we bij de eerstvolgende koliekaanval een operatie zouden doen. Als ze tijdens de operatie iets zouden vinden wat ze op konden lossen, dan zouden ze het doen. Als het niet op te lossen was, zou Milano niet meer wakker worden. Dat was het meest spannende dat ik ooit heb meegemaakt.”

“Gelukkig vonden ze iets waardoor we besloten om hem wakker te laten worden. Er zat een knik in zijn dikkke darm. Die hebben ze goed gelegd en hem wakker laten worden. Hij stond nog drie weken in Utrecht en mocht toen mee naar huis om te herstellen.”

Lange tijd koliekvrij

Na de operatie was Milano acht weken koliekvrij. “Hij zag er ook fantastisch uit en was in de wei ook heel vrolijk. Tijdens de operatie hadden ze een biopt genomen van bultjes in zijn dunne darm. Dat bleken weer ontstekingen te zijn. Daarvoor moest ik dexamethason injecties spuiten. Toen hij weer koliek kreeg ging ik hem behandelen, maar hij werd er alleen maar slechter van. Bij de dierenarts kreeg hij een maagscopie en hij had toch weer maagzweren. Daar is hij voor behandeld en op het moment gaat het heel goed. Hij ziet er fantastisch uit, is top fit maar het blijft spannend. Het is hopen dat het niet weer mis gaat, maar eigenlijk is het wachten tot het weer gebeurt ...”

Alle opties gehad

“Tussen de aanvallen door is Milano super blij en fit en dat is wat het zo moeilijk maakt. Iedereen vraagt zich af waarom ik hem nog niet heb laten inslapen. Maar een paard dat zich zo gegraagt en er zo uitziet wil ik niet in laten slapen. De enige keer waarop ik er over na heb gedacht, was toen hij zo zwak en mager was vorig jaar. Ik heb besloten dat ik ervoor ga, maar ik moet wel zeggen dat nu de opties op zijn. Voor mij is het klaar wanneer hij zelf aan zou geven dat het genoeg is. Tot die tijd blijf ik verder vechten. Milano ziet er nu beter uit dan Montano, die niet ziek is. Dat zegt wel iets over hem. Ik zal Milano nooit meer zo slecht laten worden als vorig jaar, maar laten inslapen kan maar één keer. Hopelijk blijft het nu weg en komt het allemaal goed”, besluit Malissa.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit/Tyrza van Maanen photography

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding