Dominique Filion - Belconi 
NK Dressuur 2021
© DigiShots
Dominique Filion - Belconi NK Dressuur 2021 © DigiShots DigiShots

NK Subtop | Dominique Filion: “Ik heb een gokje gewaagd en het is gelukt!”

Dressuur

Dominique Filion wist vandaag haar koppositie vast te houden en is daarmee Nederlands Kampioen Lichte Tour! Ze reed de 12-jarige Belconi (v. Belissimo M) naar 72,65% in de Kür op Muziek. “Eigenlijk zou hij niet meegaan en we hadden onze kür nog nooit gereden, dus het is super gaaf dat het zo uit heeft gepakt”, vertelt ze.

Advertisement

Grote groep

Of ze blij is? “Natuurlijk, als je Nederlands Kampioen bent geworden kun je niet anders dan blij zijn.”, lacht ze. “Gisteren had Belconi al hartstikke goed gelopen. Ik had goed gereden, maar dat wil nog niet zeggen dat je wint. Het was een grote groep en ik stond na gisteren overall al eerste. Het was nog wel even spannend, want er waren wat uitschieters en het gat tussen Dinja (van Liere, red.) en mij was niet zo groot. Ik weet dat zij deze proeven makkelijk rijdt. Ik heb veel ervaring, maar zij ook. Eerlijk is eerlijk, zij was mijn grootste conccurent vandaag.”

Drie paarden gekwalificeerd

Dinja moest eigenlijk na Dominique nog rijden, maar vanwege een beetje bloed aan zijn mond kwam zij niet meer de baan in. “Dat gun ik echt niemand en dat is niet leuk. De wedstrijd is leuker als het spannend blijft en als er echt strijd is. Desondanks ben ik natuurlijk alsnog blij dat ik Nederlands kampioen ben. Vooral omdat ik eigenlijk niet met dit paard mee zou doen. Ik had me namelijk met drie paarden gekwalificeerd en zou met twee paarden gaan. Belconi was daar helaas niet één van. Tot een ander paard uitviel. Hij had zich wel gekwalificeerd, dus ik heb met de KNHS gebeld en we mochten meedoen. Dat we dan Nederlands Kampioen worden is eigenlijk wel een bizar verhaal. Het is dubbel zo leuk dat het nu zo heeft uitgepakt.”

Vuurdoop

Dominique rijdt Belconi voor Russische eigenaren. “Dit is de eigenaar van de stal waar ik voor werkte toen ik anderhalf jaar in Rusland woonde. Van hem heb ik nog vijf andere paarden op stal staan. Het is leuk om te merken dat hij nog steeds vertrouwen in me heeft. Belconi is een super knap beestje met een elegante uitstraling. Hij kijkt nergens naar en dat is heel fijn. We hebben hiervoor nog maar een paar keer Prix St. Georges gereden en nog maar één keer Inter I. Omdat ik niet had verwacht dat we de kür zouden rijden, had ik die nog nooit geoefend. Vandaag was dus een vuurdoop met gelukkig een heel goed resultaat. Ik heb een gokje gewaagd en is gelukt! Ik ben hartstikke blij.”

Vriendelijkheid en harmonie

“Belconi is een lieverd en hij wil graag werken”, gaat ze verder. “Ik kreeg dan ook heel positief commentaar dat het beeld harmonieus en vriendelijk was. Dat vind ik fijn, omdat het iets is wat ik heel belangrijk vind. De paarden moeten goed in hun vel zitten. Het is jammer dat onze sport na de Olympische Spelen niet in een goed daglicht staat. Ik weet namelijk ook dat er hele mooie sport kan zijn, kijk maar naar de top tien van de Olympische Spelen. Het is iets waar ik in ieder geval in mijn eigen werk naar streef: paardvriendelijkheid en harmonie. Dus ik ben blij dat het ook zo bij de jury overkomt.”

Juryverschillen

Iets wat volgens de amazone wel opviel tijdens de KNHS Kampioenschappen, waren de juryverschillen. “Zelfs één van de juryleden had dit op Facebook gezet. Het is natuurlijk jammer. Je wint liever unaniem dan dat je bizarre verschillen hebt. Aan de andere kant heeft iedereen natuurlijk zijn eigen voorkeuren en ziet iedereen het op zijn eigen manier. Toch is het op een NK wel leuk als iedereen op dezelfde lijn zit. Daar hopen de ruiters op, maar de juryleden zelf ook. Het is jammer dat het dit NK niet helemaal gelukt is, maar ik vind dat we ons daar niet te veel op moeten focussen. Het kan af en toe gebeuren en dat is even ‘shit’, maar we hebben mooie sport gehad en vandaag zelfs ook super goed weer gehad!”

Vakantie in de wei

Dominique kwam ook met Joey (v. Everdale) in de ring. Met hem was ze gisteren vijfde in de Lichte Tour. “Ik mocht niet met twee paarden naar de kür, dus hij ging naar de kleine finale. Maar in de wei trapte hij zijn ijzer er op een vervelende manier af. Zoiets kan natuurlijk wel eens gebeuren, dus ik heb hem niet meer gestart vandaag. Nu het NK over is gaan Joey en Belconi eerst lekker de wei in en vakantie houden. Heel eerlijk gezegd heb ik me vooral op het NK gefocust. Ik ga nu denk ik eerst weer verder met de jonkies en zie daarna wel weer wat er in de agenda staat aan Lichte Tour-wedstrijden”, besluit ze.

Anouk Ivits nam met Iris (v. Lord Leatherdale) plaats op de tweede plek. Dana van Lierop en Johnny Cash (v. Tsjalle 454) werden derde. Bekijk hier de volledige uitslagen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots.nl