06/08/2021
Fredricson Peder, SWE, All In, 387 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 06/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio l Goud voor Zweden na spannende barrage, Nederland 4e

Algemeen

Tijdens de laatste paardensportwedstrijd op de Olympische Spelen was het spannend tot het eind op Japanse bodem. Na een barrage waar het aankwam op luttele honderdsten van seconden greep Zweden de gouden medaille. Amerika verliest net van Zweden en pakt de zilveren medaille. België wint brons en Nederland staat net naast het podium op de vierde plek.

Drama voor Frankrijk

Vanaf het begin leek het alsof Frankrijk de touwtjes in handen had, de eerste tweede rondes werden foutloos gereden en tijdens ronde drie had Penelope LeProvost genoeg ruimte om fouten te incasseren. Helaas weigerde de hengst Vancouver de Lanlore (v. Toulon) voor hindernis drie. Ook toen de combinatie voor de tweede keer aanreed op de hindernis, wilde Vancouver er absoluut niet overheen. Met het goud binnen handbereik werd Penelope geëlimineerd, een drama voor Frankrijk.

Team Oranje

Voor Nederland kwam Marc Houtzager Met Dante (v. Canturano) als eerst aan de start. In de eerste helft leken ze goed het parcours door te komen, maar met de haven in zicht werden er toch twee balken afgegooid. Even leek het erop dat Harrie Smolders en Bingo du Parc (v. Mylord Carthago*HN) de boel hadden gered met een fantastische foutloze ronde, maar het mocht niet zo zijn. Maikel van der Vleuten en Beauville Z (v. Bustique) veroorzaakten als laatste combinatie in Oranje twee kleine foutjes, die op dat moment te duur waren voor een podiumplek.