Jur Vrieling  en VDL Glasgow van Merelsnest, hier op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)
Jur Vrieling en VDL Glasgow van Merelsnest, hier op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)

*Live blog Nations Cup*: Smolders FOUTLOOS! Nederland wint de Nations Cup!!!

Algemeen
Advertisement
Om 20u gaat de finale van de Nations Cup in Barcelona van start. Daarin nemen Canada, Nederland, de Verenigoede Staten, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, België en Zweden het tegen elkaar op. Rond 23u zullen we weten wie zich het beste springland ter wereld mag noemen! Hoefslag zal hieronder door middel van een live blog de wedstrijd volgen. Hou deze pagina dus in de gaten voor updates! Volg hier live de scores.

Harrie Smolders en Don VHP Z (NED)

Harrie Smolders en de dertienjarige Zangersheidehengst Don VHP Z moeten het voor Nederland binnenhalen. Blijven zij foutloos, is de Nations Cup voor Nederland. Maar goed, hij is het al gewend om voor titels te rijden. Smolders let goed op de tijd en stuurt Don gecontroleerd rond. Hij tikt een balk aan, maar die blijft liggen. Foutloos!!!!! Nederland wint de Nations Cup!!!

Peder Fredricson en H&M Christian K (ZWE)

Peder Fredricson en de tienjarige ruin H&M Christian K kunnen niet meer zorgen voor een Zweedse overwinning. Christian laat zich rustig het parcours door sturen. Fredricson neemt een risico dat goed uitpakt, om wat tijd te winnen. Hij blijft foutloos en binnen de tijd.

Gregory Wathelet en Coree (BEL)

Van Gregory Wathelet en de 11-jarige merrie Coree wordt verwacht dat ze een foutloze ronde springen. Ze raken de balk op hindernis vijf, maar die blijft gelukkig liggen. Wathelet stuurt Coree netjes rond en de combinatie blijft foutloos en binnen de tijd.

Steve Guerdat en Bianca (ZWI)

Steve Guerdat en de elfjarige merrie Bianca rijden als laatste voor Zwitserland, en moeten foutloos blijven. Helaas valt ook al op hindernis vijf een balk. Vier strafpunten.

Nog 1 ronde...

Met van elk land nog 1 ronde te gaan, heeft Nederland als enige 1 strafpunt. Als Harrie Smolders foutloos blijft, wint Nederland de Nations Cup!!

Elizabeth Madden en Darry Lou (USA)

De 53-jarige Beezie Madden en de pas negenjarige KWPN-hengst Darry Lou zijn een vrij nieuwe combinatie. Ook zij zien een balk vallen op hindernis vijf. Ze laten in totaal vier strafpunten noteren.

Marc Houtzager en Sterrehof's Calimero (NED)

Houtzager en de tienjarige KWPN-ruin Calimero  starten geconcentreerd. Er valt helaas een balk op hindernis vijf, zoals bij veel combinaties. Houtzager blijft binnen de tijd, maar noteert vier strafpunten. Daardoor telt het ene strafpunt van Hendrix mee.

Jérôme Guery en Grand Cru van de Rozenberg (BEL)

Jérôme Guery en de 11-jarige Grand Cru zijn de derde Belgische combi van vanavond. Guery slaagt erin om Grand Cru net voldoende in te houden om de hindernissen goed te kunnen nemen. Het paard reageert goed op de hulpen en laat zich goed op de laatste lijn rijden. Een foutloze ronde en netjes binnen de tijd.

Martin Fuchs en Clooney 51 (ZWI)

Fuchs zal heel alert moeten zijn, Clooney schrikt vrij makkelijk. Er valt een balk op hindernis vijf, nadat Clooney makkelijk de waterbak had gesprongen. Het blijft bij vier strafpunten, netjes binnen de tijd.

Halverwege!

We zijn halverwege de wedstrijd, en alles is nog mogelijk. Nederland doet het momenteel erg goed, zowel Vrieling als Hendrix reden een foutloos parcours. Nederland heeft voorlopig een strafpuntje, omdat Hendrix iets over de tijd ging.

Pénélope Leprovost en Vagabond de la Pomme (FRA)

Pénélope Leprovost en de 12-jarige hengst Vagabond de la Pomme zijn natuurlijk ervaren. Haar teamgenoot bleef niet foutloos, dus de druk ligt al wat hoger. Leprovost stuurt de grote Vagabond rustig rond en blijft foutloos. Ze krijgen ook wel een strafpunt omwille van de tijd.

Michel Hendrix en Baileys (NED)

Michel Hendrix en zijn 11-jarige KWPN-ruin Baileys zijn de tweede Nederlandse combinatie van deze avond. Hendrix rijdt erg geconcentreerd en gecontroleerd. Een foutloze ronde, maar 1 strafpuntje omwille van de tijd. Super!

Niels Bruynseels en Cas de Liberté (BEL)

Bruynseels weet dat hij op de tijd moet letten, zijn kleine merrie maakt geen grote passen en moet vaak een extra galopsprong nemen. Helaas valt er een balk, maar paard en ruiter herstellen zich onmiddellijk en kunnen gewoon doorrijden. Vier strafpunten, de acht strafpunten van Pieter Devos kunnen voorlopig geschrapt worden.

Kevin Staut en Reveur de Hurtebise HDC (FRA)

Kevin Staut en de 16-jarige ruin Reveur de Hurtebise HDC zijn de eerste combinatie voor Frankrijk. Staut begint geconcentreerd aan het parcours, maar gooit er kort na elkaar twee balken. Acht strafpunten, niet wat we gewend zijn van Staut. Hij rijdt wel een snelle tijd: 77,24.

Jur Vrieling en VDL Glasgow van het Merelsnest (NED)

Vrieling en Glasgow beginnen beheerst. Het paard lijkt goed aan de hulpen te zijn en laat zich goed sturen. Foutloos, in 79,80!

Pieter Devos en Espoir (BE)

Pieter Devos en de dertienjarige BWP-ruin Espoir stelden donderdag nog teleur. Nu valt een balk bij de eerste hindernis. Hij moet er nu echt goed aan rijden. Ook op de laatste hindernis valt een balk: Devos wilde inhouden, maar Espoir wilde niet wachten. Acht strafpunten...

Werner Muff (ZWI)

De pas negenjarige Daimler lijkt er zin in te hebben, en dribbelt nerveus rond. Muff krijgt hem gekalmeerd voor de eerste oxer. Het paard reageert goed op de hulpen en lijkt vlot door het parcours te gaan. Foutloos in 80 seconden!

Welkom terug!

22.40u. Poging twee, we beginnen eraan! De Zwitser Werner Muff zal als eerste in de ring komen met Daimler, zijn pas negenjarige KWPN-ruin.

Eerste ruiter in de ring om kwart voor elf

De organisatie geeft aan dat de eerste ruiter kwart voor elf in de ring zal komen, bijna twee uur na de voorziene start. Dat wordt nogmaals bevestigd door de commentatoren. De parcoursbouwer bevestigt dat het probleem opgelost is: er was een slecht contact tussen twee kabels. Dat is nu opgelost. Hij is er volkomen gerust in dat alles nu perfect in orde is. Er is altijd een plan B, maar dat hebben ze nu dus niet nodig.

Het licht gaat weer aan, het parcours is toch niet aangepast

22.04u. Het licht in de hoek van het parcours is weer aangegaan. Alles blijft dus zoals het gepland was.

Parcours wordt aangepast

22.00u. Er wordt aangekondigd dat het parcours opnieuw zal gebouwd worden, in het deel van de piste dat wel goed verlicht is. Dat zal wel wat tijd in beslag nemen, omdat de ruiters ook het parcours moeten kunnen afstappen.

Chefs d’équipe in de piste

21.45u. De chefs d’équipe komen de piste in. Volgens commentator Jessica Kuerten betekent dat wellicht dat er een beslissing zal moeten genomen worden. Zij denkt dat de wedstrijd zal uitgesteld worden tot morgen. Volgens Kuerten zal dat geen enkel probleem zijn voor de paarden, maar zullen de ruiters zich opnieuw moeten kunnen opladen. Kuerten zegt dat het parcours kan veranderd worden, maar volgens haar zou dat geen goed idee zijn. Intussen zien we een aantal technici bovenin de verlichtingspaal aan het werken zijn.

Al een half uur vertraging

21.30u. Een half uur na de voorziene start hebben we nog altijd geen paard in de ring gezien. Maar goed, een  avondwedstrijd zonder verlichting is al even erg als een kür op muziek zonder muziek.

‘Nederland altijd klaar om een teamzege binnen te halen’

De commentatoren kijken uit naar wat het Nederlandse team zal doen. Volgens hen zijn de Oranje ruiters erop gebrand om de Nations Cup-zege binnen te halen.

‘Wie als laatste start, moet stalen zenuwen hebben’

21.15u. We wachten nog steeds op de eerste combinatie. De commentatoren hebben het over de startvolgorde en geven aan dat wie als laatste start, het meeste druk moet kunnen dragen. Het is mogelijk dat hij of zij niet meer hoeft te rijden (zoals de laatste ruiter van de Verenigoede Arabische Emiraten gisteren in de Challenge Cup), maar vaak hangt het helemaal van hen af. De laatste ruiter moet dus klaar zijn voor alles en zonder zenuwen de strijd aangaan. De chef d’équipe heeft een ingewikkelde job. Hij of zij moet rapporteren aan de nationale federatie, en heeft de ruiters ook niet voor zich alleen. Het vergt dus heel wat organisatie om een team klaargestoomd te krijgen voor een wedstrijd als de Nations Cup.

Probleem met de verlichting

21.05u. De eerste combinatie laat wat op zich wachten. Blijkbaar is er een probleem met een van de spots die de piste verlichten. Lastig voor de eerste ruiters, zij zijn opgewarmd en moeten dus hun focus houden. Jur Vrieling staat onder meer te wachten om de ring in te mogen. Er wordt aangekondigd dat er 12 minuten vertraging is. De commentatoren geven aan dat er meerdere spots niet goed werken. Ook in de moeilijkste hoek van het parcours is de verlichting niet goed. Als daar schaduw valt, kan dat verwarrend werken voor de paarden en ruiters. Theoretisch gezien kan het, maar in een finale als deze wil men natuurlijk geen enkel risico nemen. Op het tv-scherm lijkt het niet zo, maar het is echt donker in die bepaalde hoek.

En we beginnen eraan!

Het parcours is erg technisch en uitdagend. De minimale tijd om het te rijden is 81 seconden, de maximale toegestane tijd is 162 seconden.