Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Goud voor Frankrijk; zilver voor VS en brons voor Duitsland *liveblog*

Algemeen
Advertisement
Zoals voorspeld wordt de ruiters in deze finale van de landenwedstrijd een lastig parcours voorgeschoteld. Alles staat net wat breder en dikker en ook de tijd vormt een struikelblok, zo blijkt uit de eerste ritten. Van de zeventien combinaties die nog meedoen aan de individuele strijd, zijn Ben Maher met Tic Tac en Sjeik Ali Al Thani met First Devision zonder hindernisfouten de finish gepasseerd. Wel werd voor beide een strafpunt wegens tijdsoverschrijding bijgeschreven. Ook landgenoot Ali Yousef Al Rumaihi met Gunder liet de balken boven, maar hij kreeg twee tijdfouten. Datzelfde overkomt Rene Tebbel met Zipper. Met de ene strafpunt die hij in de vorige ronde opliep staat hij er goed voor in het individuele klassement met in totaal drie strafpunten. De sympathieke Carlo van de Spanjaard Sanchez Alvaro Moya krijgt zes fouten aan de broek en gaat van 0 naar 6 strafpunten. Hij staat nu vierde in de voorlopige stand, achter Tebbel en de twee Qatari’s.
Landenwedstrijd, eerste ruiters
Zweden begint slecht, met zeventien strafpunten van Malin Baryard-Johnsson met Cue Channa. Zwitserland, in de vorm van Janika Sprunger, heeft een fijn begin. Janika Sprunger lijkt zelfs binnen de tijd te blijven, maar redt het toch net niet. Een strafpunt is echter een prima uitgangspunt. Yann Candele met First Choice heeft geen problemen met de tijd, maar ziet de laatste balk vallen. Frankrijk (Philippe Rozier) en Verenigde Staten (Kent Farrington) laten het hout boven, maar ook zij redden de tijd niet. Toch allebei snelle ruiters’¦ dat geeft wel aan hoe krap het staat. Hindernis twee al, daar ging het mis voor Dubbeldam. Zenith valt iets naar binnen. De Rash R-ruin springt makkelijk, net in de voorgaande parcoursen. Jeroen lijkt de tijd goed in z’n hoofd te hebben, maar komt tot 0.43 te laat over de streep. Vijf strafpunten die natuurlijk na het uitvallen van vierde man Jur Vrieling sowieso meetellen. Brazilië kampt met datzelfde uitgangspunt. Het publiek houdt de adem in. Een balk valt tijdens de rit van Eduardo Menezes: vier strafpunten. Net als voor Duitslands Christian Ahlmann met Taloubet K. Maar die heeft vier ruiters in het team.
Tweee ruiters: Vleut houdt het op 1
De eerste nulronde is daar en die komt voor rekening van Tiffany Foster met Tripple X III. Het parcours inspireert Kevin Staut ook tot een foutloos parcours. Hij is zelfs bijna een volle seconde binnen de gestelde 82 seconden! Zweden (Peder Fredericson) houdt de schade beperkt tot een strafpunt; Zwitserland (Romain Duguet) vijf. De vier strafpunten van Lucy Davis met Barron tellen mee voor de VS; Beezie Madden heeft Cortes teruggetrokken. Dan Maikel van der Vleuten. Hij houdt Nederland in de race met een tijdfout. Top gereden! Duitsland heeft ook sowieso vier strafpunten; Michaels-Beerbaum redde de tijd al niet en de allerlaatste hindernis moet het ontgelden.
Derde ruiters: 12 voor Smolders
Met kunst- en vliegwerk loodst Bosty zijn Sidney Une Prince door de driesprong. De hengst rekt en strekt, de ruiter rukt en plukt, en het blijft liggen. Wel een tijdstrafpunt. Maar Frankrijk gaat naar goud, want komt op twee strafpunten max. Wat een veerkracht toont dit team, dat bij aanvang van het evenement te maken kreeg met het uitvallen van Simon Delestre en Ryan Hermès. Op de vooravond van de eerste kwalificatieronde kreeg Flora de Mariposa van Penelope Leprevost koliekachtige verschijnselen, wellicht de reden dat het zondag niet naar wens verliep voor de amazone (ze viel in de dubbel na een struikeling van haar merrie). Super rit van McLain Ward met Azur. Foutloos! En VS op vijf strafpunten. Die twee zijn niet meer te achterhalen. Hooguit brons voor Nederland, en dan zijn we afhankelijk van wat andere landen doen. Smolders dan. Neeee, we zijn weg... Op zo ongeveer de makkelijkste hindernis in het parcours, de triple, valt de voorste (!) balk; daarna gaat het nog twee keer mis. Teveel focus op de tijd? Want die wordt gehaald. Maar met twaalf strafpunten zijn de medaillekansen voor oranje verkeken... Daniel Deusser met First Class vier; Duitsland minimaal op acht, net als Brazilië. Tweede ruiter Doda de Miranda houdt het ook netjes op een balk.
Nog een ronde te gaan...
Het gaat in de vierde ronde alleen nog om brons. Frankrijk en de VS vieren al hun goud en zilver. Penelope Leprevost, die vanwege haar val zondag individueel niet meer meedoet, gaat niet meer van start.  Canada komt door een nulronde van Eric Lamaze met Fine Lady op een totaal van 8. Alleen Duitsland kan daar nog verandering in aanbrengen. Brazilië’s Pedro Veniss met Quabri de l’Isle krijgt een geweldig applaus mee van het enthousiaste publiek, ondanks zijn vijf strafpunten en staat op dertien. Op het moment suprême doet Beerbaum het weer: foutloos blijven. De voorgaande twee parcoursen zag hij een balk rollen, nu is hij er als het echt moet. Duitsland nu gelijk met Canada; er komt een barrage tussen die twee landen om het brons. Eerste starter daarin is Yann Candele voor Canada. Als hij een balk krijgt, holt zijn land eigenlijk meteen achter de feiten aan. Daniel Deusser blijft nul, net als zijn teamgenoten. Het brons gaat naar Duitsland, dat eindelijk weer een springmedaille behaalt op een groot (wat heet...) toernooi! Nederland was de gevierde kampioen de afgelopen jaren, maar eindigt nu op een roemloze zevende plek. Alle drie de Nederlandse ruiters gaan wel door naar de finale op vrijdag, als de individuele medailles verdeeld worden. De teller gaat voor iedereen weer op nul. Wat zou het mooi zijn als we toch nog met een plak naar huis kunnen gaan! Want die hippische medaille, waar op voorhand toch eigenlijk al voor getekend was, die is er nog niet... Eindstand landenwedstrijd: 1. Frankrijk (3) 2. Verenigde Staten (5) 3. Duitsland (8) 4. Canada (8) 5. Brazilië (13) 6. Zwitserland (15) 7. Nederland en Zweden (18) Bekijk de ritten van de Nederlanders op NOS.nl Uitslag landenwedstrijd. Foto: Remco Veurink