Robin en Jeffrey met een van hun pony's
Robin en Jeffrey met een van hun pony's Privébezit

Robin: “Horsque is voor mij op meerdere vlakken een grote motivatie”

Algemeen

Robin* en haar vriend Jeffrey Warmerdam hebben sinds kort hun eigen bedrijf Horsque, een paarden-verzorgingslijn op natuurlijke basis. Robin heeft een achtergrond in de paardensport en dressuurde vroeger fanatiek met verschillende paarden. Totdat ze vorig jaar een zwaar ongeluk kreeg en haar studie niet kon voortzetten. Toen ze thuis kwam te zitten ontstonden er een hoop ideeën en nu geniet ze samen met haar vriend van het ondernemerschap, gecombineerd met haar grote passie, de paardensport.

Advertisement

Een leuke paardenstal

De liefde voor dieren was er al vroeg. “Vanaf kleins af aan ben ik al bezig met beestjes en diertjes en zo kreeg ik het paardenvirus ook al op jonge leeftijd te pakken. Mijn interesse in de ‘serieuzere’ dressuursport kwam pas later toen ik stage ging lopen bij Dressuurstal van Baalen. Tijdens het derde jaar van de middelbare school zocht ik een meewerkstage en op een gegeven moment zei iemand tegen mij dat er bij haar in het dorp een leuke paardenstal, een soort manege was”, lacht Robin. “Ik ben er vervolgens met mijn moeder naartoe gereden en toen ik daar de poort binnen kwam dacht ik alleen maar ‘wow’. Ik trok vervolgens de stoute schoenen aan en vroeg of ik ze een stagiair zochten. Die zochten ze en zo ben ik daar terecht gekomen.”

Kansen

“Bij Dressuurstal van Baalen zag ik voor het eerst hoe het er echt aan toe gaat als je fanatiek wedstrijden rijdt. Dat was echt wel next level. Van jongs af aan had ik net als zovelen de grote droom om hoog in de sport te rijden met een super goed paard en na die stage ben ik ook fanatieker gaan rijden. Ik hopte van stal naar stal en kwam onder andere terecht bij Laurens van Lieren en Rieky Young. Uiteindelijk gaf iemand anders mij de kans om ook wedstrijden te rijden met haar paarden.”

Grote groei

Het begon met een paar uur per week op stal helpen, maar op een dag veranderde dat. “Die mevrouw zei toen tegen mij: “Wij moeten eens gaan zitten. Want op de manier zoals we het nu doen, zit er geen toekomst in. Ga maar eens bedenken wat je wil in de paarden.” Dat was voor mij echt een eyeopener.” Robin wilde een paardenopleiding gaan volgen, maar had nog niet genoeg wedstrijdervaring. “We gingen op zoek naar een paard waarmee ik aan de slag kon, maar het was niet echt een succes. Op een dag zei ze: “Ik heb een paard gevonden!” en toen wees ze naar Djive (v. Jazz), een van haar betere paarden, en zodoende ben ik met hem aan de slag gegaan. Toen ik mijn punten bij elkaar had ben ik hem gewoon blijven rijden en in vier maanden ben ik van niks naar het M2 gegaan.”

Ongeluk

Niks stond de amazone nog in de weg, maar op een dag ging het plotseling mis. “Ik was een van haar jonge paarden aan het rijden en het was de bedoeling dat ik hem ook uit zou brengen op wedstrijd. We wilden in de buitenbaan de proef oefenen, maar na een paar rondjes schrok dat paard heel erg. Hij schoot door de bak en toen klapte hij met zijn hals in mijn gezicht. Ik raakte buiten westen, hij ging rondspringen en zo belandde ik op de grond.”

Een witte pony

“Nu, ruim een jaar later, is het meest ingrijpende gevolg van die val dat ik thuis zit. Ik heb verschillende revalidatietrajecten doorlopen, maar de artsen zijn er nog steeds niet achter waar de kern van het probleem zit. Op dit moment heb ik vrijwel de hele dag hoofdpijn, kan ik me niet goed concentreren en kan ik niet meer autorijden. Het is een hele waslijst”, legt Robin uit. “Thuis ontstond ook het idee van Horsque. “Ik miste heel erg routine in mijn dag en daardoor ontstond het idee om een pony te kopen die ik moest verzorgen, buiten moest zetten en die op tijd zijn voer moest krijgen. Het was een witte pony die na verloop van tijd ook verkocht ging worden. Nu was het best een viespeuk en kan je geen smerige pony op de foto zetten, dus ik ging op zoek naar de beste shampoo. Ik probeerde van alles, maar hij was nog steeds niet wit.”

Duurzaam en onderscheidend 

Zodoende kwam haar vriend op het idee om zelf iets te proberen. Jeffrey vertelt: “Waar Robin bij bepaalde producten tekortkomingen zag, ging ik op zoek naar een alternatief. Ik vind het altijd leuk om problemen op te lossen en nieuwe dingen te verzinnen, dus het was een leuke uitdaging. Door juist oplossingsgericht te werk te gaan en veel op onze eigen paarden te testen is het uiteindelijk zo ver gekomen. We zijn dus heel veel gaan proberen, maar we wilden ook duurzaam en onderscheidend zijn.” 

Natuurlijke basis

“Bij de ontwikkeling van Horsque speelt duurzaamheid en het milieu een grote rol. Paarden staan dicht bij de natuur, dus wij vonden het niet meer dan logisch om het te combineren. Ons product is op natuurlijke basis gemaakt. De combinatie tussen de succesvolle werking en het feit dat het op natuurlijke basis gemaakt is, kun je wel een gouden combinatie noemen.”

Horsque

Verzorgingslijn

Toen het product zo goed als af was, hebben ze proefpakketjes gemaakt en konden mensen het testen. “Iedereen was super enthousiast! Na verloop van tijd hebben we ook een vragenlijst uitgezet en die antwoorden ook weer meegenomen in onze overwegingen.” Het bleef niet bij één shampoo. “We bedachten een verzorgingslijn en daar zijn we ook mee gaan testen. Uiteindelijk kwamen de zilvershampoo, de recovery shampoo (tegen jeuk, roos en andere kleine huidproblemen) en de intens reinigende shampoo als beste producten uit de bus.”

Ingrediënten

De Horsque Skin Recovery shampoo bestaat uit Akkerpaardenstaart, wat de talgproductie reduceert, Coltsfoot, wat een anti-roos werking heeft en Smeerwortel, wat de hoofdhuid verzacht. Daarnaast zorgt Korstmos voor het verminderen van haaruitval en Toverhazelaar heeft een desinfecterende werking. De Horsque Intens clean bestaat uit Soja olie, Arnica, Brandnetel, Sesamolie, Matricaria en Chinchona. In de Horsque Shiny silver zit onder andere limoen en olijfolie verwerkt. 

In de kinderschoenen

Het balletje is gaan rollen en is de Horsque website nu live. Jeffrey vertelt: “Ik denk dat het nu nog in de kinderschoenen staat, maar als het zo blijft gaan hopen we natuurlijk dat we over een tijdje ook in de fysieke winkels te vinden zijn.” Robin vult aan: “Mijn grote droom is nog steeds om ooit weer met een slipjas op concours te gaan, maar dit is ook heel gaaf om samen met Jeffrey te doen. Hij beschikt echt over de juiste kennis om het product te ontwikkelen en te promoten, terwijl ik heel veel weet van paarden en de behoefte van paardeneigenaren. De reden waarom Horsque is ontstaan is misschien niet de leukste, maar alles bij elkaar is het wel op vele vlakken een grote motivatie voor mij (geweest)”, vertelt Robin tot slot. 

* Robin’s achternaam is bekend bij de redactie

Tekst: Elaine Duurham

Bron: De Hoefslag

Foto: Privébezit

Afbeelding