Afbeelding
De Hoefslag

Aida Evink: “Estival KR is de perfecte match voor mij”

Dressuur
Advertisement
Ondanks dat Estival KR (v. Lord Leatherdale) haar bekken brak bij een ongeluk als jaarling, komt ze nu nog goed mee in de basissport. Samen met haar eigenarese Aida Evink is ze M1+5, waardoor het oorspronkelijke doel is behaald. “Ik vind het super knap dat ze dit allemaal maar doet”, vertelt Evink.

Verzorgpaard

Tijdens haar studententijd woonde Evink in Groningen. Daar verzorgoede ze gedurende haar studietijd verschillende paarden. Toen ze voor haar werk 2 jaar in Rotterdam ging wonen, wilde ze daar ook graag paardrijden. Ze kwam via een advertentie bij Estival terecht, in eerste instantie als verzorgpaard. Ze vertelt: “De vorige eigenaresse zocht iemand die haar wilde rijden. Es was toen pas 5, en wel heel groot. Ik reed eigenlijk altijd kleine en niet zo jonge paarden. Toch was ik op slag verliefd op Estival, het ging gelijk erg goed. De eigenaresse was ook enthousiast, dus toen ben ik haar gaan bijrijden. Haar vorige eigenaresse was en is gek op Es, maar ze hadden onder het zadel wat minder een klik. Daarom hebben we na een tijdje besloten dat ik haar overnam. Toen had ik ineens een eigen paard.”

Ongeluk als jaarling

[caption id=”attachment_192677” align=”alignright” width=”300”] Foto: Lisan Hofman[/caption] Toen ze na twee jaar terug verhuisde naar het noorden van het land, ging Estival dus mee. “Ik had eigenlijk nooit de intentie om een paard te kopen, maar ik kwam erachter dat het makkelijk kon. Doordat Es zo leuk was, ben ik uiteindelijk toch gezwicht. Estival is gefokt met het idee om een sportpaard te worden. Helaas heeft ze als jaarling een ongeluk gehad waarbij ze haar bekken heeft gebroken. Normaal gesproken is dat einde verhaal bij paarden, maar ze vonden haar zo leuk dat de fokker besloot haar als weidepaard te houden. Het ging eigenlik zo goed dat ze op haar derde alsnog beleerd is. natuurlijk merk je nu wel dat het niet helemaal klopt, zo heeft ze bijvoorbeeld de neiging om haar achterbeen iets te ver naar buiten te zetten.”

Afwijking in rug

“Door haar ongeluk heeft Estival ook wat meer tijd nodig gehad met alles. Die hebben we haar dan ook echt gegeven. De vorige eigenaresse kwam er daarnaast ook achter dat Estival een lichte afwijking in haar rug heeft. Dat maakt haar natuurlijk wel een paard met wat gebreken en een handleiding, maar als je er rekening mee houdt gaat het goed. Ik ging jaarlijks met haar naar de dierenkliniek om foto’s te maken van haar rug, omdat ik zeker wilde weten dat het rijden nog kon. Na een paar keer zeiden ze: ‘Kom maar niet meer terug. Ze heeft er geen last van en er verandert niks.’ Estival laat ook echt wel weten dat ze er last van heeft, ze zet haar voet al niet eens neer als er een steentje in zit”, lacht ze.

Slachtpaard?

De amazone gaat verder over haar merrie. “Ze is ontzettend lief en mensgericht. Al kan ze soms wel schrikken, dan ‘rodeo’t’ ze ook rustig weg. Ik denk wel dat het slim is om Lord Leatherdale op haar moeder te zetten, zij is een Cocktail-nakomeling. Als je haar namelijk weer terug hebt, is alle spanning dan ook gelijk weg. Es is een super blij paard dat altijd met haar oortjes naar voren op je af komt.” Ondertussen doet de merrie het ook goed in de sport. “Toen ik haar nog bijreed kreeg ik ook wel lessen met haar. Mijn instructrice moedigoede me aan om eens B te starten. De eigenaresse vond het goed, maar waarschuwde me wel dat Es nog wel eens was uitgemaakt voor slachtpaard. Ik verwachtte daarom niet teveel van onze eerste wedstrijd, maar we reden gelijk een winstpunt”, klinkt het trots.

Super knap

[caption id=”attachment_192676” align=”alignright” width=”300”] Aida Evink en Estival KR op wedstrijd. Foto: Kor Bakker[/caption] Omdat het steeds beter ging, besloot Evink gewoon rustig door te trainen. “Ik vond het leuk om samen met haar naar een doel toe te trainen. De B en de L1 waren we snel door, die gingen heel makkelijk. Vanaf het L2 hadden we wat meer moeite, maar toen het kwartje viel waren we er weer binnen een jaar doorheen. Binnen 3 jaar waten we M1-startgerechtigd, wat ik eigenlijk als einddoel had voor haar. Ik vond het echt super knap dat ze dat had gered. Maar ja, om dan al gelijk te stoppen is ook zo wat. We starten dus nu af en toe in het M1 en hebben inmiddels 5 winstpunten. Het is wel flink aanpoten voor ons, er moet ook steeds meer kracht uit haar achterhand komen en daar heeft ze moeite mee. Ik had er dan weer moeite mee om haar bewegingen goed uit te zitten. Maar we worden allebei steeds beter en ik ben onwijs trots op haar.”

Studentenwedstrijden

Ook zet de amazone haar merrie ieder jaar in voor de studentenwedstrijden van studentenvereniging G.S.P.V. Parafrid in Groningen. “Ik heb zelf één jaar bij Groningen en twee jaar bij de landelijke vereniging in het bestuur gezeten. Ik vond die wedstrijden ontzettend leuk. Zo konden we wedstrijden rijden zonder dat we een eigen paard hadden. Het was vooral tof als je een finale mocht rijden. Je zat meestal op een manegepaard, maar soms ook ineens op iemands eigen paard. Dan had je ineens een super knap paard onder je kont. Ik wilde andere studenten ook die kans bieden, dus besloot ik Es ook aan te bieden als ze er klaar voor was. Vorig jaar zou de vierde keer zijn dat ze mee zou rijden. Ik rijd haar altijd zelf los, en daarna gaan de ruiters er op. Het is leuk als je er zelf een leuk proefje mee neer kan zetten, maar als een wildvreemde dat doet na 15 minuten losrijden dan ben je wel trots dat je paard zo goed opgeleid is dat ze dat kan.”

Perfete match

[caption id=”attachment_192679” align=”alignright” width=”300”] Aida Evink en Estival KR tijdens het springen. Foto: Kor Bakker[/caption] De amazone heeft niet veel doelen voor de toekomoest. “Toen ik haar net over had genomen had ik bedacht om naar het M1 te rijden. Nu we daar overheen zijn, is het nieuwe doel het M2. Voor de rest vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk dingen te doen die leuk zijn voor haar. Ze vindt dressuur leuk, maar ze is ook gek op bosritten. Daarnaast merk ik dat ze springen ook heel leuk vindt. Vanwege haar rug mogen we niet hoger dan 80cm springen van de dierenkliniek, dus ik doe het niet te veel. We maken nu één keer per week een sprongetje en dat vindt ze super leuk. Estival zit heerlijk in haar vel en dat vind ik fijn. Haar fijne karakter vind ik het allerleukst aan haar. Ze is een lief dier waarmee ik alles kan doen wat ik leuk vind, ze is dus wel de perfecte match voor mij”, besluit ze. Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto’s: Kor Bakker /  Privébezit Aida Evink [adrotate group=”122”]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding