Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Dingen die je nog niet wist over Sönke Rothenberger

Algemeen
Advertisement
Van Europees kampioen bij de pony’s tot kippenboer tot Olympisch Goud-winnaar: Sönke Rothenberger heeft van alles bereikt wat je misschien nog niet wist!

In het bloed

De hele familie Rothenberger rijdt paard. Zoals de meesten onder ons wel weten hebben de ouders van Sönke  allebei een succesvolle carrière te paard gehad. Sven en Gonnelien Rothenberger hebben allebei op internationaal niveau gereden tot op Olympisch niveau. De vader van Gonnelien,  Adri Gordijn,  was een bekende aannemer en hengstenhouder die veel voor de hippische sport in Nederland heeft betekend. Hij was eigenaar van de stal ‘De IJzeren Man’, op deze stal reed onder andere Rob Ehrens. Adri Gordijn kocht in zijn leven vele zeer goede paarden. Hieronder voor zijn kleinkinderen de bekende pony  Golden Girl met een prijskaartje van zeventigduizend euro.

Ponyjaren

Sönke Rothenberger begon zijn carrière bij de pony’s, net zoals zijn oudere zus Sanneke (24) en jongere zusje Semmieke(17). Sönke’s eerste pony’s waren Wimbledon en Deinhard B. Internationaal maakte hij zijn debuut met  Deinhard. Sönke was toen pas tien jaar oud. Waarschijnlijk hadden hij en zijn familie niet durven dromen dat hij ruim tien jaar later op de Olympische Spelen zou staan.

Deinhard

In 2007 reed Sönke voor het Duitse Pony Team op het EK dat toen plaats vond in Freudenberg. Samen met zijn pony Deinhard B won hij team goed en individueel brons. Het jaar daarna won hij twee keer goud met op het EK met Deinhard B. In 2009 werd Sönke Duits kampioen met hem, won hij teamgoud op het EK en zilver in het individuele klassement. Daarmee werden de dressuur jaren -voorlopig- afgesloten.

Springen

Sönke Rothenberger maakte na zijn ponytijd een uitstapje naar de springsport. En niet zonder succes. In 2011 reed hij mee met het Duitse Young Riders kampioenschap en klasseerde hij zich meerdere keren in M- en S-concoursen. In 2012 won hij de Hessische kampioenstitel en maakte hij zijn debuut in de Nations Cup.

Fokkerij

Als Sönke iets doet dan, dan gaat hij er ook voor. In 2008 besloot hij om zich ook te focussen op de fokkerij, en hij onderzocht hoe het zit met erfelijkheidsleer. ‘Ik wil leren hoe het werkt’, zei hij. Maar omdat het een langdurig proces is besloot hij eerst te fokken met kippen. Hij sloot zich aan bij een kippenvereniging en begon met fokken. Sommige kippen leven nu nog steeds! Elke dag ging hij op de fiets om het pluimvee te voeren. Zijn ervaring paste hij toe op de fokkerij met pony’s en paarden.  Zijn eerste zelfgefokte pony Wonderful loopt in Nederland internationaal. De moeder is een volle zus van Dulcia een legendarische dressuur pony. De vader Wimbeldon is de vader van veel succesvolle pony’s. Bron: St. georg/Hoefslag Foto: Remco Veurink