foto stock
foto stock Foto: Shutterstock

Rhino op stal bij Arabieren trainster Denise van Gils: “Vreselijke dood”

Algemeen
Advertisement
Denise van Gils traint Arabieren en showt deze over de hele wereld. Haar thuisbasis is in het Noord-Hollandse Starnmeer, waar ze op een grote pensionstal de beschikking heeft over 15 stallen. Een aantal maanden heerste er droes op het bedrijf. Dit was al een heftige situatie met ernstig zieke paarden. Een week geleden werd ook Rhino geconstateerd bij één van haar paarden. Inmiddels is de merrie overleden en zijn zes andere paarden positief getest.

Eerst droes

“Het begon inderdaad allemaal met droes”, begint Denise haar verhaal. “Ik was een aantal weken in Quatar voor een show. Mijn team thuis trainde de paarden door. Toen ik in het vliegtuig naar huis zat kreeg ik het vreselijke bericht dat er droes op stal was en alle paarden in quarantaine moesten.”

Volle blaas

“Een tweejarige hengst van een klant kreeg ernstige symptomen. Hij ging in isolatie en kreeg intensieve verzorging en na twee weken was hij vrij van droes. We zijn andere paarden gaan testen. Drie waren positief, maar hadden geen symptomen. We dachten om twee weken later weer te testen, maar toen kregen we heel veel paarden met symptomen. We zaten dus midden in een droes-uitbraak.” Helaas bleef het hier niet bij. “Een fokmerrie van 14 jaar van klanten had vorig jaar abortus gehad. We hadden haar toen laten testen toen, maar ze had geen Rhino. Nu was ze weer gedekt en zou ze een maand drachtig moeten zijn. Ik zag haar kleine beetjes plassen, dus ik dacht dat ze hengstig was. Normaal is ze super braaf met opvoelen, maar nu wilde ze niet en was ze angstig. Ze vertoonde vreemd hormonaal gedrag dus vroeg ik aan de dierenarts om met opvoelen te kijken of ze geen tumor of iets dergelijks had. De dierenarts vond niks en zag alleen een volle blaas. Daar denk je niet direct iets achter.”

Huilend opgehaald

“Op maandag wilde ze niet uit de stal komen. Ze kon niet lopen en viel op de grond. Uiteindelijk stond ze en bij ieder stapje verloor ze urine, wat steeds roder werd. De dierenarts heeft toen vijf liter bloed met urine uit har blaas gehaald. Ze was incontinent en liep raar, maar ze stond in een droes-stal. Het kon van alles zijn, maar je denkt niet direct aan Rhino, omdat er al droes was. We hebben alle klinieken afgebeld voor een isolatie-stal en konden uiteindelijk in een kliniek in her Noorden terecht. Midden in de nacht zijn we daarheen gegaan. Daar is haar bloed gecheckt en konden ze niks vinden. De ochtend erop belde de dierenarts van die kliniek met de vraag wie dat paard had doorgestuurd, want ze had Rhino gerelateerde symptomen. Terwijl wij hadden gezegd dat we Rhino niet konden uitsluiten. Voor 18.00 uur moest ik haar opgehaald hebben.  Er was al ooit een keer een Rhino-uitbraak daar geweest en hij wilde geen risico lopen. Ze was daar niet geweest zei hij. Ik heb haar huilend opgehaald.”

Grond zakt weg

“Thuis was een bevriende dierenarts woest dat hij haar naar huis had gestuurd. Als ze zo ziek was, dan had hij haar daar in moeten laten slapen. Maar dat was een te groot risico voor zijn bedrijf, want dan zou de hele kliniek in quarantaine moeten met alle gevolgen en kosten van dien. Thuis bleef de merrie hevig bloeden en kon niet meer lopen. Ze ging liggen en we hebben haar in laten slapen. Het was een vreselijke en heftige dood. Uiteindelijk bleek het na een test dat het wel om Rhino ging en dan zakt de grond onder je voeten vandaan.”

Zoveel angst en onzekerheid

“Het is een vreselijk onzekere ziekte. We hadden paarden met koorts, maar we dachten dat het door de droes kwam. Door de droes waren ze allemaal verslechterd qua conditie. 80% van de paarden draagt Rhino bij zich. Dit kan zich manifesteren wanneer de conditie verslechterd is, waarschijnlijk dat de merrie daardoor ziek werd van de Rhino. Je weet niet waar je het moet zoeken; er is zoveel angst en onzekerheid. Dezelfde dag zijn zes paarden getest, waarvan vier positief waren. Die hebben we direct geïsoleerd in van die demontabele stallen die al gekomen waren. De andere paarden hebben geen koorts, dus die kunnen we nog niet testen. We temperaturen alles twee keer per dag. De eerste dag van een besmetting met Rhino is heel moeilijk te peilen, omdat de verhoging dan echt minimaal is. We zitten er dus bovenop. Sinds gisteren hebben we vier harnassen binnen. Helaas is één paard er nu zo slecht aan toe dat we denken dat deze in het harnas moet.”

Constant in angst

“Het bedrijf bestaat uit twee stalgangen. In de andere gang zijn geen paarden ziek. In onze gang staan 15 paarden van mij en nog zeven van Janis Heemskerk van JH Horses. Deze 22 paarden lopen dus allemaal het risico op Rhino. De verzorging is intens en slopend. We zijn echt dag en nacht met ze bezig en we leven constant in angst. Inmiddels lopen de kosten enorm op en zijn mijn inkomsten nihil, omdat ik geen trainingskosten aan mijn klanten kan vragen. De medicatie is enorm duur, net als de dierenarts kosten en daarnaast lopen de kosten voor voer en dergelijk ook gewoon door. Als er mensen zouden zijn die willen helpen dan zou dat echt geweldig zijn!! We willen alles doen om de paarden te helpen.” Mocht je Denise en haar paarden willen helpen? Amy Zoutberg (06-53464139) coördineert de hulpactie en weet precies wat er nodig is. Er is een pagina door haar aangemaakt op Kadolijst.nl met items die hard nodig zijn. Het wachtwoord is HelpDenise. Financieel ondersteunen is hier mogelijk. Bron: De Hoefslag