Afbeelding
Foto: Remco Veurink

De voordelen van luzerne

Verzorging Opvallend

Luzerne wordt vaak aangeraden wanneer er meer eiwit en energie in het rantsoen nodig is, of bijvoorbeeld voor meer kauwactiviteit bij het krachtvoer. Voorbeelden van paarden die baat kunnen hebben bij luzerne in het rantsoen, zijn jonge paarden, oude paarden, magere paarden en paarden die lijden aan maagzweren. Wat zijn de eigenschappen van luzerne die het zo geschikt maken als paardenvoer?

Advertisement

1. Hoge kwaliteit eiwit

Veel eiwit in het rantsoen wordt vaak als negatief gezien, omdat een volwassen paard een relatief lage eiwitbehoefte heeft. Luzerne is rijk aan eiwit en wordt daarom vaak gemengd met een ander ruwvoer, om het totale eiwitgehalte wat te verlagen. Het eiwit in luzerne is echter van hoge kwaliteit, omdat het alle essentiële aminozuren bevat. Het kan daarom een waardevolle aanvulling zijn op het eiwit in het rantsoen.

2. Laag suikergehalte

In vergelijking tot hooi heeft luzerne een laag suikergehalte (ongeveer 3,3%) en is daarmee ook geschikt voor paarden en pony’s die hier gevoelig voor zijn, zoals bijvoorbeeld bij hoefbevangenheid en insulineresistentie. Hooi bevat doorgaans rond de 10% suiker.

3. Effectief tegen maagzweren

Luzerne heeft, door het hoge calcium- en eiwitgehalte, een bufferende werking in de paardenmaag. Dit houdt in dat het voeren van luzerne de zuurgraad in de maag verlaagd. Hierdoor kan luzerne helpen bij de behandeling en het voorkomen van maagzweren. Luzerne bevat, zoals hierboven al aangegeven, ook veel calcium. Dit is een aandachtspunt wanneer het in grotere hoeveelheden (>3kg/dag) wordt gebruikt, vooral bij jonge, opgroeiende paarden. De voor paarden ideale calcium-fosfor verhouding is 2:1, terwijl deze verhouding in luzerne 4:1 is. Het moet dus worden aangevuld met een fosforrijk voedermiddel, zoals bijvoorbeeld granen of zemelen. 

Bron: De Hoefslag