Afbeelding
Foto: Remco Veurink

De voordelen van vetrijk voer

Verzorging Opvallend

Veel vet op het lichaam van een paard heeft natuurlijk weinig voordelen, maar in het rantsoen is een hoog vetgehalte gunstig wanneer veel energie gewenst is. Een vetrijk rantsoen is geschikt voor sportpaarden die presteren in duursport (endurance, eventing, dressuur), nerveuze paarden, maar ook voor oude paarden (foto) of paarden die moeilijk op gewicht te houden zijn.

Advertisement

‘Schone’ energiebron

Na een gewenningsperiode zijn paarden zeer goed in staat om vet te verteren en te gebruiken als energiebron. Per gram bevat het drie keer meer energie dan koolhydraten (zetmeel en suiker), waardoor er relatief weinig van nodig is voor voldoende energie. Plantaardige olie bevat verder nauwelijks tot geen andere voedingsstoffen, waardoor het de ideale energieaanvulling is voor ieder rantsoen, zonder bijvoorbeeld een overmaat aan eiwit of bepaalde mineralen te veroorzaken.

Meer uithoudingsvermogen

Wanneer de stofwisseling van een paard is ingesteld op het gebruik van vetten als energiebron, gebruiken de spieren bij lichte tot matige inspanning meer vetten en minder koolhydraten voor energie. Bij de verbranding van koolhydraten komt melkzuur vrij, een afvalproduct wat zorgt voor verzuring van de spieren en vermoeidheid. Vetten leiden niet tot de productie van melkzuur, waardoor de spieren minder snel vermoeid raken. Hierdoor kan een paard de prestaties langer volhouden.

Veilige voeding

Koolhydraten leveren eveneens veel energie, maar vooral zetmeel staat erom bekend verteringsproblemen te veroorzaken bij paarden die er gevoelig voor zijn en wanneer een paard er teveel van binnenkrijgt. Een overmaat aan zetmeel kan verzuring veroorzaken in de blinde dikke darm, met alle gevolgen van dien. Dit kan zelfs fataal zijn. Vet kent dit nadeel niet. Wanneer een paard plotseling een grote hoeveelheid plantaardige olie binnenkrijgt, kan vetdiarree ontstaan, maar dit is relatief onschuldig. Vet is een perfecte energiebron voor alle paarden die extra energie in het rantsoen nodig hebben. De smaak is niet altijd favoriet, bovendien moet het lichaam wennen aan het verteren en gebruiken van vetten. Start daarom altijd langzaam met het introduceren van een vetrijk voedermiddel of het toevoegen van plantaardige olie.

Bron: De Hoefslag

Afbeelding