Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Lijnzaadolie, de beste oliesoort voor je paard?

Verzorging

Zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, slaolie, olijfolie; allemaal zijn ze plantaardig en allemaal hebben ze een unieke vetzuursamenstelling. Een scheutje plantaardige olie kan meer glans op de vacht geven en dient ook als geconcentreerde energiebron. Lijnzaadolie is echter een van de meest gebruikte oliesoorten bij paarden en dat is niet voor niets.

Advertisement

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren (ALA, EPA en DHA) zijn meervoudig onverzadigoede vetzuren die verschillende positieve effecten hebben. Ze verbeteren o.a. de weerstand, werken ontstekingsremmend en hebben een positieve invloed op alle slijmvliezen, waaronder ook de maag- en darmwand. Voor een optimaal functionerend lichaam is een voldoende aanbod van omega-3 vetzuren noodzakelijk. Lijnzaadolie bevat ongeveer 55% omega-3 vetzuren, waarvan het grootste deel ALA.

Verhouding omega-3 en -6

Een voldoende aanbod van omega-3 vetzuren is eigenlijk niet het belangrijkste. De verhouding van omega-3 tot omega-6 is wat er het meest toe doet, hoewel deze voor paarden (nog) niet is vastgesteld. Met te weinig omega-6 vetzuren ontstaan eveneens gezondheidsproblemen. Omdat het rantsoen van de meeste paarden voornamelijk omega-6 bevat, is lijnzaadolie met haar hoge omega-3 tot omega-6 verhouding de beste aanvulling.

Laxerend?

Als je olie als energiebron gebruikt en daarom >100ml per dag aan je paard geeft, kan het gebruik van alleen lijnzaadolie ook nadelig werken. Teveel lijnzaadolie brengt de verhouding omega-3 tot omega-6 uit balans en kan zodoende problemen veroorzaken. Verder kan een grote hoeveelheid lijnzaadolie laxerend werken. 

Bron: De Hoefslag