Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Vermagering bij hete paarden voorkomen

Verzorging Opvallend

Paarden die hoog in het bloed staan of van nature een sensibel karakter hebben zijn vaak moeilijk op gewicht te houden. Het is alom bekend dat stress een negatieve invloed heeft op de gezondheidstoestand van zowel mens als dier. Nerveuze/hete paarden verbruiken onnodig veel energie en hebben een snelle en efficiënte stofwisseling, waardoor vermagering kan optreden. Er wordt meer energie verbruikt dat in de voeding beschikbaar is. Het voorkomen van vermagering bij nerveuze paarden is zowel gericht op stressfactoren verminderen/wegnemen als ook op het afstemmen van het voermanagement. Zelfs bij paarden die van nature erg mager blijven is het mogelijk om een gezond gewicht te bereiken.

Advertisement

Vermijd stressfactoren

Paarden met een nerveus karakter hebben vaak een extreme gevoeligheid. Zij ontwikkelen sneller stalondeugden, zoals weven, kribbebijten en door de stal lopen, waardoor het nog lastiger wordt op de paarden op gewicht te houden. Voorkom verveling door voldoende, bij voorkeur onbeperkt, ruwvoer van goede kwaliteit ter beschikking te stellen. Een zenuwachtig paard heeft baat bij voldoende uitloop in de weide of paddock en veel sociaal contact met soortgenoten. Dit is goed voor zijn gemoedsrust en kan helpen om gewicht te winnen (of, niet meer te verliezen).

Voorkom maagzweren

Een mager paard met veel stress is een combinatie die veel gezien wordt bij paarden die last hebben van maagzweren. Voorkom maagzweren door het paard de hele dag door ruwvoer te geven. Laat hem ook ‘s nachts niet te lang zonder voeding staan en geef kleine porties per keer.

Langzame energiebronnen

Geef voeding met langzame energiebronnen, zoals energie uit vezels (ruwvoer) en plantaardig olie (vet). Dit zijn energiebronnen die veel energie leveren, maar die zeer langzaam vrijkomen. Een vetrijk rantsoen is zeer geschikt voor hete/magere paarden. Voer geen haver, omdat hiervan bekend is dat het heetmakend effect kan hebben.

Bron: De Hoefslag