Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Voermanagement bij stofwisselingsproblemen

Verzorging Opvallend

Steeds meer paarden en pony’s zijn te dik en lijden in meer of mindere mate aan stofwisselingsproblemen, ofwel EMS (equine metabolic syndrome). Voorbeelden hiervan zijn insulineresistentie en hoefbevangenheid. De ziekte van Cushing (PPID, pituitary pars intermedia dysfunction) is geen gevolg van overgewicht, maar een tumor in de hersenen en zorgt voor vergelijkbare stofwisselingsproblemen als bij EMS. Paarden en pony’s met deze afwijkingen hebben een aangepast rantsoen nodig om grotendeels symptoomvrij te blijven.

Advertisement

Weinig zetmeel en suiker

Paarden met EMS/Cushing zijn zeer gevoelig voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Daarom moet de hoeveelheid snel opneembare koolhydraten in de voeding zo laag mogelijk zijn. Dit betekent een zetmeelvrij en suikerarm (suikervrij is onmogelijk!) rantsoen. Beperk de hoeveelheid krachtvoer en gebruik liever een graanvrij/graanarm product dan een regulier krachtvoer, of een volledig vitamine- en mineralensupplement.

Veel ruwvoer

Ruwvoer is rijk aan vezels; langzaam verteerbare koolhydraten die in de darm van het paard worden afgebroken door darmbacteriën. Grofstengelig hooi is voor dit type paarden het beste, maar ook bij grofstengelig hooi kan het suikergehalte per batch (bemesting, oogstmoment, etc) sterk variëren. Kies een zo constant mogelijke kwaliteit en laat het hooi analyseren (bij de Blgg) om zeker te zijn dat het suikergehalte niet te hoog is.

Opletten met weidegang

Vers weidegras is rijk aan vocht, maar kan ook heel veel suiker bevatten, vooral bij zonnige dagen en koude nachten (in voorjaar/najaar). Laat een paard met EMS of Cushing bij voorkeur alleen overdag een beperkt aantal uren grazen, om de hoeveelheid suiker zoveel mogelijk te beperken. Voor sommige paarden met EMS of Cushing biedt een ruwvoerrantsoen onvoldoende energie. In deze gevallen kan bijvoorbeeld bietenpulp (met een extra laag suikergehalte!) met plantaardige olie worden bijgevoerd. 

Bron: De Hoefslag