Kribbebijten
Kribbebijten

Gevolgen van slecht voermanagement

Verzorging Opvallend

Als je op een stal rondkijkt, kun je vaak meerdere paarden aanwijzen die in meer of mindere mate ‘raar’ gedrag vertonen. Weven, kribbebijten en luchtzuigen, maar ook rondjes lopen, tongrollen en ‘beatboxen’ zijn voorbeelden van stereotypisch gedrag. Soms is het inmiddels aangeleerd en moeilijk te stoppen gedrag, maar soms is er ook een directe aanleiding. Een directe aanpak is dan nodig, om hardnekkig stereotypisch gedrag te voorkomen.

Advertisement

Verveling

Verveling is een belangrijke potentiële veroorzaker van stereotype gedrag. Paarden die veel op stal staan, daar weinig te zien hebben en weinig ruwvoer krijgen, ontdekken al doende bepaalde ‘maniertjes’ om zich lekkerder te voelen. Tijdens het uitvoeren van stereotype gedrag worden namelijk endorfinen aangemaakt: stofjes die een gelukkig en tevreden gevoel geven. Wil je stereotyp gedrag verkomen, zorgt dan dat je paard de hele dag (en nacht!) wat te doen/te knabbelen heeft!

Verkeerde voeding

Krachtvoer met veel zetmeel en suiker kan een negatieve invloed hebben op het milieu in de maag en kan maagzweren veroorzaken. Verderop in het spijsverteringsstelsel kan datzelfde krachtvoer leiden tot verstoringen in de blinde en dikke darm. Deze hoeven niet direct tot koliek en/of diarree te leiden, maar kunnen wel zeer oncomfortabel aanvoelen. Slechte kwaliteit ruwvoer (schimmel, rotting, te nat, te zuur) en te weinig ruwvoer geven hetzelfde vervelende gevoel, waar veel paarden op reageren door te gaan kribbebijten/luchtzuigen.

Verkeerd voermanagement

Niet alleen wat je voert, maar ook wanneer, hoeveel en waar bepalen de kwaliteit van je rantsoen. Een paard wat lang zonder ruwvoer staat, heeft een grote kans op maagzweren en ontwikkelt daardoor gemakkelijk een stalgebrek. Grote porties krachtvoer kunnen hetzelfde gevolg hebben. Voer, afhankelijk van de totale hoeveelheid krachtvoer, minimaal 3 keer per dag en zorg dat een paard minimaal 16 uur per dag kan beschikken over ruwvoer. Stress is ook een belangrijke oorzaak van stalondeugden. Als gevolg van stress vertonen paarden vaker rondjes lopen, weven en ander beweeglijk gedrag dan als gevolg van verkeerde voeding. Begint je paard lucht te zuigen of te kribbebijten, dan is de kans groot dat er iets aan je rantsoen of voermanagement mankeert! 

Bron: De Hoefslag