Afbeelding
Foto: Veurink/Sanoma

Het belang van vezels in paardenvoeders *advertorial*

Algemeen
Advertisement
Hobbypaarden en paarden met een stofwisselingsziekte hebben niet alleen veel ruwe vezels in hun rantsoen nodig, maar ook een rantsoen met gereduceerde zetmeel- en suikergehaltes. Het vinden van het juiste voer is vaak een hele uitdaging.
natuurlijk e voeding
Als onze paarden zelf hun dag zouden kunnen indelen, zouden ze 10 tot 16 uur besteden aan voedselinname. De instinctieve behoefte om te eten is bij hen namelijk genetisch ingebouwd. Ondanks de domesticatie is hun spijsvertering er nog steeds op ingericht energie uit vezelig plantenmateriaal te halen. Het probleem: hun hongergevoel wordt niet zoals bij ons mensen aangestuurd via het vol zijn van de maag, maar via de bevrediging van de kauwbehoefte. Eten is daarom voor een paard een belangrijke bezigheid, die bijdraagt aan het welbevinden.
Lichte verteerbaarheid
Hoe lang het paard eet, wordt bepaald door de structuur van het voer. Hoe hoger het vezelgehalte, hoe langer de viervoeter bezig is. Voorbeelden van vezelrijk voer zijn hooi, stro en luzerne. Dit natuurlijk e ruwvoer, waarvan de grove vezels intensief moeten worden vermalen door de tanden, biedt diverse voordelen: juiste afslijting van de tanden, langzamere opname van de voeding, meer kauwactiviteit en sterkere speekselvorming. Dit laatste is van essentieel belang voor de spijsvertering, omdat daardoor het voedsel zacht wordt en kan worden doorgeslikt. Hiermee geeft het voer langer een verzadigd gevoel, wordt het beter omgezet en wordt de algehele werking van maag en darmen verbeterd. Het is dus niet verwonderlijk dat ruwe vezels vanwege hun onmisbaarheid wel de ‘motor van de spijsvertering’ worden genoemd. Wanneer het voer echter weinig ruwe vezels bevat (zoals maïs of gerst), wordt het door het paard zeer snel vermalen, waarbij er weinig speeksel wordt gevormd. Het wordt een samengedrukte brij en kan daardoor leiden tot maag-darmproblemen en kolieken.
Goede voerconversie
Een dieet dat rijk is aan ruwe vezels wordt met name aanbevolen voor sobere paardenrassen. Dit zijn vooral pony’s, kleine paarden en robuuste rassen (waaronder Shetlanders, IJslanders, Haflingers en Noorse Fjordenpaarden). Deze aanbeveling geldt ook voor viervoeters die lijden aan stofwisselingsziekten zoals EMS (Equine Metabolic Syndrom), Cushing-syndroom of PSSM (Polysacharide Storage Myopathy), of aan insulineresistentie of laminitis (hoefbevangenheid). Daarnaast hebben deze rassen voer nodig dat weinig zetmeel en suikers bevat, zodat hormonale schommelingen worden gereguleerd. Als paardeneigenaar kunt u dit uitsluitend bereiken met aangepast voer. Ideaal is een type voer dat tussen ruwvoer en krachtvoer in ligt en de voordelen van deze beide combineert en waarmee de stofwisseling voor langere tijd wordt ontlast, bijvoorbeeld Cavalor FiberForce. Dit bestaat uit grofvezelig luzernehooi en langgeperste korrels. ‘Waarom heeft mijn paard luzerne in het krachtvoer nodig als het al hooi krijgt?’, vragen sommigen zich nu misschien af. Het antwoord hierop is heel eenvoudig: omdat de kwaliteiten van hooi tegenwoordig sterk uiteenloopt. Bovendien is in de afgelopen jaren het gehalte aan voedingsstoffen in ruwvoer zeer sterk teruggelopen. Dus op lange termijn bestaat er een risico van tekorten aan voedingsstoffen. Met Cavalor FiberForce is toediening van voldoende voedingsstoffen wel gewaarborgd en blijft de hoge kwaliteit steeds op hetzelfde niveau, waardoor dit voer ook geschikt is voor paarden met een stofallergie of een chronische aandoening van de luchtwegen.
Veilige energiebron
Een ander belangrijk bestanddeel van Cavalor FiberForce is olie, dat dient als hoogwaardige energiebron. Dat is goed voor oudere paarden, die vanwege leeftijdsgebonden kauw- en tandproblemen meestal slechts beperkte hoeveelheden ruwvoer kunnen opnemen. Het daardoor optredende gebrek aan ruwe vezelstoffen wordt door deze vloeibare bron van energie gecompenseerd. Cavalor FiberForce kan worden gevoerd als aanvullend voer of, onder bepaalde voorwaarden, als enig voer. Persbericht Cavalor FiberForce Foto: Remco Veurink