foto: Remco Veurink
foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Elektrolyten: Baat het niet, dan schaadt het niet?

Algemeen
Advertisement
Het bijvoeren van elektrolyten is bijna niet meer weg te denken uit het dieet van sportpaarden. Veel paardeneigenaren voeren de producten onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Maar wat gebeurt er als je paard te veel krijgt?

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn in water oplosbare mineralen die in het bloed en lichaamsweefsels opgenomen kunnen worden. Zout is een van de bekendste, maar ook magnesium en kalium zijn twee belangrijke elektrolyten. Zij dragen bij aan de juiste vochtbalans in het lichaam en zijn betrokken bij spierfuncties en de verwerking van afvalstoffen. Een paard krijgt deze mineralen binnen via de voeding en verliest ze weer via transpiratie en urine.
Baat het niet, dan schaadt het niet?
Zoals voor bijna alle voedingsstoffen geldt, kunnen er tekorten en overschotten bestaan van elektrolyten. Veel paardeneigenaren zijn bang voor tekorten. Het idee dat ‘meer altijd beter is’ wordt vaak gestimuleerd door fabrikanten van supplementen, die adviseren om allerlei vitamines en mineralen toe te voegen aan het dieet van het paard. Overschotten zijn echter niet altijd onschadelijk. Wanneer een paard meer elektrolyten binnen krijgt dan het nodig heeft, zullen de nieren dit overschot moeten filteren en uitscheiden via de urine. Voor dit proces heeft het lichaam veel water nodig en zal het paard meer gaan drinken. Dit principe kent de mens ook: van zout krijg je dorst. Daarnaast is het filteren van deze mineralen een zware belasting voor de nieren. Wanneer een paard vervolgens niet genoeg drinkt kan dit leiden tot zoutvergiftiging. De tekenen van zo’n vergiftiging zijn een onregelmatige hartslag, spiertrillingen, buikpijn en diarree. Maar ook ernstigere klachten komen voor, waaronder blindheid, epileptische aanvallen en gedeeltelijke verlamming. Ook kan overmatig gebruik van elektrolyten leiden tot zweren in de mond en maag.
Correct gebruik
Om een zoutvergiftiging te voorkomen is het in eerste instantie belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen. Maar geef daarnaast nooit elektrolyten op een lege maag. De grote hoeveelheid zout die het paard binnenkrijgt is schadelijk voor de tere slijmvliezen in de mond en maag. Spoel na het geven de mond met schoon water en voer eventueel een maagbeschermend product, zoals luzerne. Bedenk daarnaast of het paard wel een tekort aan elektrolyten heeft en overleg bij twijfel met een dierenarts. Gras, ruwvoer en krachtvoer bevatten deze mineralen al in verschillende hoeveelheden en het kan zijn dat het paard al genoeg binnenkrijgt via zijn dieet. Foto: Remco Veurink Bron: Equi News / Hoefslag