Afbeelding

Leren paardrijden op hogere leeftijd

Algemeen Opvallend

Paardrijden, een sport die veel aspecten met elkaar verbindt. In eerste instantie is het een training voor het lichaam. Het verbetert de houding, verbetert het concentratievermogen en daarenboven gaat men een verbintenis aan met een paard.

Advertisement

Pensioenleeftijd

Heb je er altijd al van gedroomd te leren paardrijden en had je het geld of de tijd er niet voor? Geen probleem, met paardrijden kun je ook op oudere leeftijd beginnen, zelfs als je voordien niet veel aan sport hebt gedaan. Bij paardrijden staat de lichamelijke inspanning namelijk niet op de voorgrond. Je kunt op volwassen leeftijd leren paardrijden maar wat als je pas op pensioenleeftijd met het rijden wil beginnen? Een goed begin ofwel een goede instructeur die de juiste methode gebruikt, is hierbij belangrijk.  Bovendien is het juiste paard essentieel: een rustig, niet schrikachtig en goed aan de hulpen zijnde paard. Het is wel aan te raden een gezondheidsverklaring aan je arts te vragen als je voordien helemaal niet aan sport hebt gedaan. Geeft de arts goedkeuring en heb je een goede rijschool gevonden dan staat er niets in je weg om met het rijden te beginnen. Bij paardrijden kun je lichamelijke belasting en vereisten goed doseren. Daarnaast kun je ideaal samen met andere familieleden (bijvoorbeeld de kleinkinderen) genieten van het paardrijden.

Gezond

Bij paardrijden gaat het niet alleen om motorische inspanning zoals bij veel sporten het geval is, het is een sport waarbij het totale lichaam wordt gebruikt. Een juiste lichaamshouding, je coördinatie en je lenigheid verbetert. Al na korte tijd worden de rug-, bekken- en buikspieren aangesterkt. Als je last hebt van rugklachten, een goede kans dat deze na korte tijd verminderen. Ook op de bloedsomloop heeft het een positieve invloed. Bovendien is er de mentale en emotionele uitdaging en je kunt zelf ervoor zorgen goed met het paard te werken. Je moet je goed concentreren en het bevordert tegelijk je waarnemingsvermogen en bewegingsgevoel. Ook niet onbelangrijk: paardrijden is gezond! Je bent meestal in de frisse lucht en de natuur. Je kunt ontspannen en stress vermindert. De eerste lessen zijn meestal geheel aan de longe, dat wil zeggen onder begeleiding van de instructeur. Op deze manier kan hij directe gerichte aanwijzingen geven en je houding corrigeren. Een kleine lichamelijke opwarming is aan te raden.

Vermijdt gevaren

Denk je dat paardrijden eigenlijk een risicovolle sport is? Je werkt tenslotte met een groot sterk dier en je kunt er ook vanaf vallen. Tijdens een val ontstaan er enorme fysieke krachten, die door hoogte en snelheid worden beïnvloed. Voor mensen met poreuze botten is een val van een paard natuurlijk niet wenselijk. Ongelukken met paarden gebeuren meestal door de verkeerde omgang dan door het er vanaf vallen. Om die reden is het leren omgaan en oefenen in de omgang met een paard heel belangrijk. Verdiep je in het gedrag van een vluchtdier om anticiperend te kunnen reageren. Als je je kunt inleven in deze sport en het werken met een paard is het vrij ongevaarlijk.

Tips voor de eerste les

Voordeel is dat je meestal op een redelijk veilige plek zoals in een rijbak of rijhal bent. Maar ook buitenritten in de onbegrensde natuur zijn fijne mogelijkheden om paardrijden met het leren kennen van de omgeving te combineren. De instructeur zal kunnen inschatten vanaf welk moment je hier klaar voor bent. Een eerste buitenrit kan natuurlijk ook langzaam en zonder galop. Voor je gaat lessen bedenk je welke rijstijl je wil leren. Engelse, Western of bijvoorbeeld rijden op IJslanders die over twee extra gangen beschikken. Bij Engelse stijl worden de hulpen met beendruk en teugel gegeven. Bij Western en IJslanders staan de zithulpen zonder beenhulpen op de voorgrond en de teugels worden losser gelaten. Hoe dan ook, voor welke stijl je kiest, bij paardrijden staan de intensieve confrontaties met het paard voorop. Jij en je paard  worden tijdens het rijden een eenheid en gaan elkaar feilloos aanvoelen. Paardrijden is een geweldige hobby/sport voor mensen van alle leeftijden en is uitermate geschikt om ook nog op hoge leeftijd te leren. 

Bron: bildungab50 

Foto: shutterstock