Afbeelding

Na je pensioen leren paardrijden

Achtergrond Opvallend

Paardrijden is een sport die veel aspecten met elkaar verbindt. In eerste instantie is het een training voor het lichaam. Het verbetert de houding en verbetert het concentratievermogen. Daarenboven gaat men een verbintenis aan met een paard.

Pensioenleeftijd

Misschien heb je er altijd al van gedroomd te leren paardrijden en had je het geld of de tijd er niet voor. Geen probleem want met paardrijden kun je ook op oudere leeftijd beginnen, ook als je voordien niet veel aan sport hebt gedaan. Bij paardrijden staat de lichamelijke inspanning namelijk niet op de voorgrond.  Je kunt op volwassen leeftijd leren paardrijden maar wat als je pas op pensioenleeftijd met het rijden wil beginnen? 

Goed begin

Een goed begin, beter gezegd, een goede instructeur die de juiste methode gebruikt, is uiterst belangrijk.  Bovendien is het juiste paard essentieel. Een rustig, niet schrikachtig en goed aan de hulpen zijnde paard. Heb je voordien geen sport gedaan, is  het wel aan te raden een gezondheidsverklaring aan je arts te vragen. Geeft de arts een goedkeuring en heb je een goede rijschool gevonden dan staat er niets in je weg om met het rijden te beginnen. Bij paardrijden kun je de lichamelijke belasting en vereisten goed doseren. Daarnaast kun je van paardrijden ideaal samen met andere familieleden (bijvoorbeeld de kleinkinderen) genieten.

Positieve aspecten

Bij paardrijden gaat het niet alleen om de motorische inspanning zoals bij veel sporten het geval is, het is een sport waarbij je het totale lichaam gebruikt.  Een juiste lichaamshouding, je coördinatie en je lenigheid verbetert. Al na korte tijd worden de rug-, bekken- en buikspieren aangesterkt. Als je last hebt van rugklachten zullen deze na korte tijd ook verminderen. Ook op de bloedsomloop heeft het een positieve invloed.  

Bovendien is er de mentale en emotionele uitdaging en kun je zelf ervoor zorgen goed met het paard te kunnen werken.  Je moet je goed concentreren en bevordert tegelijk je waarnemingsvermogen en bewegingsgevoel. Zeker niet onbelangrijk: paardrijden is gezond. Je bent meestal in de frisse lucht en de natuur. Stress vermindert en je kunt ontspannen. Meestal zijn de eerste lessen geheel aan de longe, dat wil zeggen onder begeleiding van de instructeur. Op deze manier kan hij directe gerichte aanwijzingen geven en je houding corrigeren. Een kleine lichamelijke opwarming is aan te .

Vermijd gevaren

Misschien denk je dat paardrijden eigenlijk een risicovolle sport is. Je werkt tenslotte met een groot sterk dier en je kunt er ook vanaf vallen. Tijdens een val ontstaan er enorme fysieke krachten, die door hoogte en snelheid worden beïnvloed. Voor mensen met poreuze botten is een val van een paard natuurlijk niet wenselijk. Ongelukken met paarden gebeuren meestal door de verkeerde omgang dan door het er vanaf vallen. Om die reden is het leren omgaan en oefenen in de omgang met een paard uiterst belangrijk. Verdiep je in het gedrag van een vluchtdier om anticiperend te kunnen reageren. Als je je kunt inleven in deze sport en het werken met een paard is het vrij ongevaarlijk.

Tips voor de eerste les

Het voordeel is dat je meestal op een vrij veilige plek zoals in een rijbak of rijhal bent. Maar ook buitenritten in de onbegrensde natuur zijn fantastische mogelijkheden om paardrijden met het leren kennen van de omgeving te combineren. De instructeur zal kunnen inschatten vanaf welk moment je hiervoor klaar bent. Een eerste buitenrit kan natuurlijk ook langzaam en zonder rengalop. Bedenk voor je gaat lessen welke rijstijl je wil leren. Engelse, Western of bijvoorbeeld rijden op IJslanders die over twee extra gangen beschikken. Voor welke stijl je kiest, bij paardrijden staan de intensieve confrontaties met het paard voorop. Jij en je paard  worden tijden het rijden een eenheid en voelen elkaar feilloos aan. Paardrijden is een geweldige hobby / sport voor mensen in alle leeftijden en is uitermate geschikt om ook nog op hoge leeftijd te leren. 

Bron: bildungab50 

Foto: shutterstock