Afbeelding
Foto: Remco Veurink

‘Een gezelschapspony is niet low maintenance’

Algemeen

The Horse Trust, een Britse welzijnsorganisatie, wil dat mensen goed nadenken voor ze een gezelschapspony aanschaffen. De organisatie kreeg een pony met ernstige hoefbevangenheid en een uitgemergeld merrietje binnen.

Advertisement

Hoefbevangen en ondervoed

De vijftienjarige Shetlandpony Walter arriveerde eerder deze maand bij The Horse Trust. ‘Zijn hoeven vertonen ernstige kneuzingen, wat erop wijst dat zijn eigenaar hem al een tijdje niet de nodige zorg heeft kunnen geven,’ zegt Jeanette Allen van The Horse Trust. ‘Hij werd overgedragen aan de RSPCA en kwam daarna bij ons terecht. Zijn voeten zijn al een tijdje niet gecheckt, de hoefbevangenheid zou meteen opgevallen zijn.’ Niet alleen de hoeven van Walter waren verwaarloosd. Hij zat ook onder de luizen, had een wormbesmetting en zijn vacht zat vol urine. Walter krijgt nu de nodige zorgen. Ook Dizzy, een tweejarige merrie, staat bij The Horse Trust. Ook haar eigenaar kon de zorg niet aan. Dizzy was extreem ondervoed. Omdat haar nu volproppen met voer fataal zou kunnen zijn, wordt haar voer strikt gerantsoeneerd. ’De eigenaars hebben hun dieren niet bewust verwaarloosd. Ze beschikten niet over de nodige kennis of middelen om de pony’s goed te kunnen verzorgen,’ zegt Allen.

‘Verschillende rassen, verschillende noden’

Ze waarschuwt eigenaars nu dat ze goed moeten nadenken voor ze een gezelschapspony of-paard in huis halen. ‘Vaak wordt aangenomen dat Shetlandpony’s goede gezelschapspony’s zijn voor rijpaarden, omdat ze weinig verzorging nodig hebben. Dat is absoluut onjuist. Verschillende rassen hebben verschillende noden. Een Shetlandpony krijgt al snel te veel voer, waardoor ze te dik worden. Dat kan leiden tot gewrichtsproblemen en hoefbevangenheid.’ De organisatie heeft al veel pony’s opgevangen die ondervoed en uitgedroogd zijn, en besmet zijn met parasieten. Vaak komen die van dezelfde eigenaars die hun rijpaarden een stuk beter verzorgen. ‘Geen enkel paard is low maintenance! Eigenaars moeten nagaan wat de noden van elk individueel paard zijn, en zeker niet het ene paard belangrijker vinden dan het andere.’ 

Bron: Horse and Hound Foto: Remco Veurink