An overweight grey Welsh pony stands in a paddock.
An overweight grey Welsh pony stands in a paddock. Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: Obesitas bij Britse pony rassen

Welzijn Opvallend

Veel Britse paarden en pony’s zijn te dik, zo wijst onderzoek door Animal Health Trust uit. Bijna een derde (31%) van de 785 dieren die aan het onderzoek deelnamen hebben een te hoog gewicht. Zwaarlijvigheid is dus niet alleen bij de mens aan de orde. Ook bij paarden is dit een steeds groter probleem dat nogal onderschat wordt.

Advertisement

Waarom te dik?

Het onderzoek werd gesponsord door World Horse Welfare. Het ging er om de vinger te leggen op de factoren die van invloed zijn op de kans om te dik te worden. Ponyrassen, met name de soorten die hun oorsprong vinden in Groot-Brittannië (Welsh, Dartmoor, New Forest, Exmoor, Fell, enz.), zijn vatbaarder voor zwaarlijvigheid dan bijvoorbeeld volbloeds. Dat kan komen doordat deze rassen zich hebben aangepast aan de vaak sobere omstandigheden. “Ze zijn genetisch meer geschikt om te overleven in gebieden waar weinig te eten valt. Als ze dan in ‘luxere’ situaties opgroeien, met beter voer dat bijna altijd voorhanden is, bestaat de kans op dik worden”, aldus Charlotte Robin, onderzoeksassistent bij de Animal Health Trust.

Grote kans op obesitas

Bij mensen wordt obesitas geassocieerd met een slechte gezondheid, chronische ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen, artritis en moeilijk zwanger kunnen worden. Dezelfde problemen komen voor bij te dikke paarden en pony’s. De kans op obesitas is bij recreatiepaarden twee keer zo groot en bij paarden die niet worden bereden zelfs drie keer zo groot dan bij paarden die genoeg beweging krijgen. Sportpaarden zijn fitter, waardoor de kans op zwaarlijvigheid wordt gereduceerd. Volgens World Horse Welfare kan obesitas het grootste probleem worden voor paardeneigenaren. Vandaar dat deze organisatie het onderzoek ondersteunt. 

In de gaten houden

“Overgewicht brengt net zoveel risico met zich mee als ondergewicht, misschien zelfs wel meer. Het kan drie keer zo lang duren om een te zwaar paard op gewicht te krijgen dan dat het kost om een te mager paard weer in optimale conditie te krijgen”, aldus vertegenwoordiger van WHW Sam Chubbock. “Bovendien moet een paard dat te dik is geweest altijd in de gaten gehouden worden, omdat de kans groot is dat hij blijvend last ondervindt van de gevolgen van zijn obesitas.” Het grootste gezondheidsprobleem van obesitas bij paarden is laminitis, hoefbevangenheid. 

Een kwestie van perceptie

Robin: “Mensen denken vaak dat hun paard of pony helemaal niet te dik is, net als dat ze vaak zichzelf niet als te dik beschouwen. Vandaar dat obesitas onderschat wordt door eigenaren. Een te dikke Cob is de norm en dat wordt dan als normaal ervaren, terwijl zo’n paard gewoon altijd te zwaar is. Het is belangrijk dat eigenaren zich ervan bewust worden dat hun paard te dik is.” De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Equine Veterinary Journal. 

Bron: De Hoefslag/ Horsetalk