Afbeelding

Dierenartsen: ‘Voorkom dat paarden esdoornzaden eten’

Algemeen
Advertisement
De Britse vereniging van dierenartsen waarschuwt paardeneigenaren om er goed op te letten dat paarden geen esdoornzaden (de zogenaamde helikoptertjes) eten.  ‘Omdat er nog maar weinig gras staat, zijn paarden eerder geneigd ervan te eten,’  zegt een van de dierenartsen tegen Horse & Hound. Met het eten van esdoornbladen of -zaden ontstaat het risico op atypische myopathie (AM), een levensbedreigende spierziekte bij paarden.  Bij atypische myopathie, ook wel weidemyopathie genoemd, wordt in zeer korte tijd de stofwisseling in de skeletspieren zodanig aangetast dat het paard moeilijk tot niet meer beweegt.

Groot risico

Deskundigen van de British Equine Veterinary Association waarschuwen dat de kans om de ziekte op te lopen op dit moment groot is. Met de herfst vallen immers de blaadjes (en zaadjes!) van de bomen, maar er staat ook minder gras, waardoor paarden eerder geneigd zijn de bladeren en zaden op te eten. Kale weides, mogelijke hooitekorten en veel wind zorgen voor een verhoogd risico. De oorzaak van de ziekte is het toxine hypoglyxine A, dat wordt aangetroffen in de gewone esdoornboom. De helikoptervormige zaden verspreiden zich in een straal van tot wel 4 kilometer.

Ieder grassprietje afgrazen

Volgens dierenarts Adam Redpath eten paarden de zaden normaal gesproken niet. ’Maar wanneer paarden ieder laatste grassprietje afgrazen, kan dat wellicht anders zijn.’ Hij raadt paardeneigenaren aan goed te inventariseren waar esdoornbomen in de buurt van de weide staan. ‘Voer voldoende hooi om te voorkomen dat paarden esdoornzaden eten, maar controleer ook of ze niet in je hooi zitten.’ Bron: Horse & Hound Paardenarts Foto: Remco Veurink (archief)