foto: Shutterstock
foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ophef over paardenrennen in California

Algemeen

Paardenrenbaan Santa Anita in het Amerikaanse California ligt onder vuur. Van december 2018 tot juni 2019 hebben zo’n 30 paarden het leven gegeven op deze renbaan. Dierenactivisten willen dat de renbaan gesloten wordt. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Advertisement

Botbreuken

Het is een opvallend aantal paarden dat dit afgelopen halfjaar dood is gegaan op een en dezelfde renbaan. De doodsoorzaken zijn vaak botbreuken, ander trauma of een hartaanval. Voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat de renbaan haar deuren daadwerkelijk zal gaan sluiten. Wat op deze renbaan gebeurt de laatste tijd is vrij zeldzaam. Over het algemeen gebeuren er niet heel veel ongelukken met ruiters en hun paarden. Natuurlijk is het risico op ongelukken bij de rensport een stuk hoger dan bij een tak van sport zoals dressuur. Het paard moet zo snel mogelijk rennen en op die snelheid gebeurt er eerder een ongeluk. Daarnaast lopen de paarden soms dicht op elkaar, waardoor het risico op meerdere slachtoffers bij een val bestaat.

Paardenrennen is Big Business

Paardenrennen is ‘˜Big Business’ in landen als Amerika en Australië. Het is een beetje vergelijkbaar met wat voetbal betekent voor Europeanen. Mensen die er niks mee te maken hebben zetten toch hun geld in op de paarden en bezoeken zo nu en dan een race. Toeschouwers kunnen geld inzetten op wat zij denken dat de winnende combinatie gaat zijn. Dit kan op het terrein zelf, maar tegenwoordig kun je ook online gokken op paarden. Omdat er zoveel geld in omgaat, besloot Santa Anita ondanks de verzoeken tot een time-out, de rest van de races gewoon door heeft laten gaan. Zelf geven ze aan dat ze denken dat het grote aantal ongelukken te wijten is aan de slechte ondergrond. Er is namelijk een lange periode van droogte geweest, gevolgd door een periode van heftige regenval.

Dierenvriend

Paardenarts Thibault Frippiat vindt de vraag of paardenrennen verboden moet worden een lastige. Hij geeft aan zelf een dierenvriend te zijn, maar dat verbieden hem te ver gaat. Het is volgens Frippiat niet zo dat alles in de sport tegen het dierenwelzijn in gaat. “Veel van deze paarden vinden het ook leuk om hard te werken”, geeft Frippiat aan. De paardenarts denk dat het van groot belang is dat alle sterfgevallen op de renbaan zorgvuldig onderzocht worden, en er naar gekeken wordt of de doodsoorzaak door mensen komt of niet. Volgens hem moeten we niet te snel concluderen dat alle sterfgevallen aan de sport te danken zijn. Het is van belang dat professionals zoals sportbonden, dierenartsen en trainers het paard en zijn jockey goed onderzoeken en op basis daarvan vaststellen of de combinatie klaar is voor een wedstrijd.